‘Kanlı’dan kurtardı

Güncelleme Tarihi:

‘Kanlı’dan kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara DGM Başsavcısı Volkan, RP'nin kapatılmasına delil olan ‘iktadara geliş kanlı mı olacak, kansız mı’ sözleri nedeniyle Erbakan hakkında açılan soruşturmada, ‘takipsizlik’ kararı verdi. Volkan, karara, Erbakan'ın sözlerinin ‘Yasama dokunulmazlığı’ kapsamında oluşunu gerekçe gösterdi.

Ankara DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, RP'nin kapatılmasına ‘delil’ olan ‘RP’nin iktadara gelişi kanlı mı olacak kansız mı, tatlı mı olacak acı mı' sözleri nedeniyle Necmettin Erbakan hakkında açılan soruşturmada ‘takipsizlik’ kararı verdi.

Başsavcı Volkan, dün Adalet Bakanlığı'na gönderdiği ‘Takipsizlik’ kararında Erbakan'ın inceleme konusu sözlerinin Anayasa'nın 83. maddesindeki ‘Yasama dokunulmazlığı’ kapsamında olduğunu ve soruşturma konusu yapılamayacağını gerekçe gösterdi. Volkan, geçen hafta fezlekeler gönderildiğinde, Erbakan'ın sözlerinin kürsü dokunulmazlığı çerçevesinde değerlendirileceğini ve dava açılmayabileceğini söylemişti.

SORUŞTURMA TAMAMLANDI RP'nin kapatılmasının ardından milletvekilliği düşen RP'liler hakkındaki fezlekeler TBMM Başkanlığı tarafından DGM'ye gönderilmiş ve aynı gün işleme konulmuştu. Erbakan ve İbrahim Halil Çelik hakkındaki fezleke dosyaları ile ilgili incelemeyi bizzat Başsavcı Volkan, üstlenmişti. Volkan, inceleme sonunda Anayasa Mahkemesi'nin RP kararının tersine Erbakan'ın sözlerini TBMM kürsüsünden yaptığı için hakkında dava açılamayacağı sonucuna vardı. Volkan, Erbakan'ın, TCK'nın 312/2 maddesindeki ‘Halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik'ten yargılanması için düzenlenen fezleke dosyası ile ‘soruşturmaya yer olmadığı' şeklinde karar verdi.

Oysa, Anayasa Mahkemesi RP'yi kapatan gerekçeli kararında, Erbakan'ın kanlı sözleri ‘Yasama sorumsuzluğu' çerçevesinde değerlendirilmemiş ve ‘‘Konuşmadaki ‘adil düzenle' anlatılmak istenen, dini kurallara dayalı devlet düzenidir. Dine dayalı devlet düzeni özlemini yansıtan bu konuşma, partinin genel eğilimini ve kararlığının göstermiştir’’ denilmişti.

Erbakan, hakkındaki fezlekenin altında imzası bulunan eski Başsavcı Nusret Demiral, ‘‘Takipsizlik kararları kesin değildir. Bu karar Adalet Bakanlığı’na gider. Orada incelenir. Dava açılması zarureti tespit edilirse, bakanlık yazılı emir yoluna başvurabilir. Yazılı emirde, ‘takipsizlik kararını kaldırın, dava açın' denebilir’’ diye konuştu. Bu arada Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun yazılı emir yoluna gitmeyebileceği ve soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanacağı öne sürüldü. Bakanlığın ‘yazılı emir' yoluna giderek, dava açtırması halinde ise Erbakan, TCK'nın 312/2 maddesinden 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Anayasa Mahkemesi'nin 5 yıl siyaset yasağı getirdiği Erbakan, eğer bu suçtan yargılanıp bir gün bile ceza alsaydı, bir daha asla milletvekili adayı olamayacaktı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!