Kangala kardeş geldi boyu kısa, burnu çirkin

Güncelleme Tarihi:

Kangala kardeş geldi boyu kısa, burnu çirkin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 00:00

Dünyaca ünlü köpeğimiz Sivas Kangal’a Mersin’den kardeş geldi. Tarsus’a özgü Çatalburun köpekleri üstün koku yetenekleriyle dikkat çekiyor. Turkish pointer olarak da bilinen Çatalburunlar isimlerini burunlarının yarık olmasından alıyor. Ancak bu estetik defo sayesinde koku moleküllerine karşı burunları daha hassas.

Mişel, Kibar, Zilli ve Çemen. Hepsi de munis, sevecen ve itaatkar köpekler. Sahiplerinin sözünden çıkmıyor, efendilikleri ile biliniyorlar. Ama ortak bir dertleri var: Sanki tam ortadan ikiye bölünmüş gibi duran, çirkin mi çirkin burunları. Bu yüzden de onlara "Çatalburun" deniyor. Estetik mi? Akıllarına bile gelmiyor, çünkü bu kusurları aynı zamanda en büyük avantajları. Bu sayede sanki iki burunları varmış gibi daha iyi koku alıyorlar, çirkinlikleri onları diğer bütün köpeklerden üstün kılıyor.

POLİS KULLANACAK

Çatalburun av köpekleri Tarsus ve civar köylerde uzun yıllardır av köpeği olarak besleniyor. Sayılarının bugün itibarıyla 200 kadar olduğu tahmin ediliyor. 20 tanesi Tarsus Belediyesi’nin hayvan barınağında koruma altında. Mersin’de "Çatalburun" denilen köpekler yurtdışında ise Turkish Pointer olarak tanınıyor.

Uzun süre sakin kalabilmeleri Çatalburunları mükemmel av arkadaşları yapıyor. Ancak hem yerde, hem de havada koku sürebilme yetenekleri, gözlerinden okunan zekalarıyla birleşince Çatalburunlar sadece av köpeği değil aynı zamanda ideal narkotik, arama-kurtarma ve polis köpeği (K9) adayları. Durumun farkına varan Emniyet Genel Müdürlüğü, Tarsus’a ekip yollayarak Ankara Gölbaşı’ndaki köpek eğitim tesislerine hemen bu köpeklerden aldı.

BAKANLIK TESCİL ETMEDİ

Ancak Çatalburunların ırk ıslahı yapılmadığı için resmi listelerde adı geçmiyor. Çünkü Tarım Bakanlığı köpekleri hálá tip olarak tescil etmedi. Türkiye’ye özgü bu özel hayvanların araştırılması ve tanınması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün listesine alınmaları gerekiyor.

Projesi ödül aldı

Tarsuslu üç lise öğrencisinin hazırladığı Çatalburun Projesi, TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması’nda (2002) birinci oldu. Biyoloji öğretmenleri Ümit Remzi Dinçer’in danışmanlığında hazırlanan iki aşamalı projede yarısı dişi 80 köpekle çalışıldı. Köpeklerin boy, kilo, kuyruk, kulak gibi ölçümleri yapıldı, Çatalburun ortalamaları çıkarıldı. Tarsus Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Biyoloji öğretmeni Dinçer (40) köpeklerin tescil edilmesi için Tarım İl Müdürlüğü’ne sürekli dilekçeler verdiğini ama henüz bir sonuç alamadığını söylüyor.

ÇATALBURUN’UN ÖZELLİKLERİ

 Vücut boyu: 60 cm

 Yükseklik: 54 cm

 Kafa çevresi: 42 cm

 Pençe boyu: 8,7 cm

 Kulak boyu: 15 cm

 Ağırlık: 20 kg

 Burun deliklerinin birbirine uzaklığı: 1,18 cm

 (Ölçüler erkek köpeklerin ortalamasıdır.)

CD’si var kitabı geliyor

Tarım Bakanlığı’nın ataletine rağmen Çatalburun köpekleriyle ilgili çalışmalar yok değil. Bunlardan biri TRT’ye ait. Kurumun internet sitesinin (trt.net.tr) market bölümünde Çatalburunlar üzerine bir belgesel CD’si satılıyor. Fiyatı 7.5 lira. Belgeselde yıllardır bu köpeklerle yaşamış Tarsuslu avcılar Çatalburunları anlatıyor. Köpeklerle ilgili bir başka çalışma da Tarsus’ta faaliyet gösteren Berdan Tarih ve Kültür Vakfı. Vakıf bu özel hayvanlarla ilgili bir kitap hazırlığında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!