Kandilli'den açıklama: Bin civarında ölü olabilir

Güncelleme Tarihi:

Kandilliden açıklama: Bin civarında ölü olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 16:04

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, depremde 500 ile 1000 arasında bir can kaybının meydana gelmiş olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kandilli Rasathanesi'nde Van'daki depremle ilgili düzenlene basın toplantısında konuşan Erdik, depremin boyutunu dünyada ilk kez kendilerinin 6.6 olarak ilettiklerini, sonra da 7.2'ye revize ettiklerini söyledi.   

Erdik, yaptığı açıklamada, depremin yeri ve büyüklüğüyle ile ilgili ilk  bilgilerin en yakın istasyonlardan geldiğini belirterek, “Biz, en yakın  istasyonlara bağlı olarak yerini doğru olarak verdik. En yakın istasyonlardan  sadece yerel büyüklük verildiği için depremin büyüklüğünü 6.6 olarak verilmiştir.  Daha sonra uzak istasyonların kayıtları, depremin moment büyüklüğünü 7.3 olarak  vermiştir. Aynı anda bizim uzak istasyonlarımızdan alınan kayıtların  değerlendirilmesiyle depremin moment büyüklüğü 7.2 olarak belirlenmiştir. 7.2 büyüklüğünde bir depremin  yaratacağı şiddet, merkezi yerlerde 9 olabilir. Genelde 8 olur. Halkımızı  ilgilendiren, oraya yardım sağlayacak olanları ilgilendiren konu oradaki hasarın  boyutudur. O da şiddetle verilir. Bu deprem büyüklüğüyle ilgili bir konu  değildir" diye  konuştu.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR

İŞTE VAN'DAKİ ENKAZDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

KANDİLLİ'DEN DEPREM AÇIKLAMASI / WEB TV

DEPREM SONRASI BÜYÜK PANİK YAŞANDI / WEB TV

DEVLETİMİZ HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDI 

Erdik, enstitü olarak şiddet değerlendirmelerini yaptıklarını ve bunların  devletin yetkili organlarıyla paylaştıklarını kaydederek, “Çok gururluyuz ki  devletimiz ani bir refleksle bölgeye intikal etti ve her türlü tedbiri aldı.  Türkiye'de bu tür intikallerin bu kadar süratli olduğunu, ben 40 yıldır bu işin  içindeyim ilk defa görüyorum” diye konuştu.

Bu tip büyük depremlerin ardından artçıların geldiğini de ifade eden  Erdik, 5.5 büyüklüğünde artçıların olduğunu ve bunların da yerel büyüklük  olduğunu söyledi.

Erdik, depremin sığ bir deprem olduğunu ve hasarın Van ile Erciş arasında  olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Depremin yarattığı şiddete de işaret eden Erdik, depremin merkezde 9  şiddetinde görüldüğünü ve bu alanda yoğun hasarın olduğunu tahmin ettiklerini  kaydetti.

Haberin Devamı

Hasarlara ilişkin tahmini sayılar verdiklerini ifade eden Erdik, “Bu  tahminler gerek acil yardımın doğru dağılması, gerekse depremin büyüklüğü  açısından bir fikir verir. Depremin tek başına büyüklüğü bir fikir vermez. Ancak  hasar ve şiddet ortaya çıktıktan sonra bir fikir olmaya başlar” dedi.

3-4 BİN AĞIR HASARLI BİNA

Ağır hasarlı binaların tahmini olarak 3-4 bin arası olduğunu kaydeden  Erdik, bunların hane değil, bina sayısı olduğunu da söyledi.

Erdik, çok ağır hasarlı binalardan can kaybı beklenebileceğini de  kaydederek, “Bu binalardan tahmini 664 tanedir. Bu binalar yıkık binalardır.  Tamamen göçük değildir ama yıkık binalardır. Bir de tamamen yıkık bina dediğimiz  daha çok betonarme binalar vardır. Bunlar da 50 adet gözüküyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

CAN KAYBI 1000 OLABİLİR

Tüm bu sayıların tahmini olarak verildiğini vurgulayan Erdik, bunlarda  hata payının yüksek olduğunu kaydetti.

Erdik, “Tahmini can kayıplarına bakarsak, bunlar bizim hiç istemediğimiz  rakamlar... Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de  olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar...”

VAN'DAKİ DEPREM ANI KAMERADA / WEB TV

DOĞU'DA BÜYÜK DEPREM / WEB TV

İŞTE NUSAYBİN VE ŞIRNAK'TAKİ O DEPREM ANLARI / WEB TV

BEŞİR ATALAY'DAN DEPREM AÇIKLAMASI / WEB TV

BİTLİS DEVLET HASTANESİ DE BOŞALTILDI / WEB TV

BAKAN AKDAĞ'DAN DEPREM AÇIKLAMASI / WEB TV

"KARIM VE 4 AYLIK BEBEĞİM İÇERİDE" / WEB TV
 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!