Kandahar'a şartlı teslim

Güncelleme Tarihi:

Kandahara şartlı teslim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2001 02:02

Taliban, Mezar-ı Şerif ve Kabil'den sonra Kandahar'ı da teslim etme kararı aldı. Afgan İslami Ajansı'nın (AIP) haberine göre Taliban lideri Molla Muhammed Ömer, Kandahar'ı tarafsız aşiret lideri Molla Nakibullah'a teslim etmeye verdi.

Molla Ömer: Beni affederseniz Kandahar'ı teslim ederim.

ABD: Kesinlikle affetmem. Adaletin karşısına çıkacaksın.

Silahların bugün teslim edilmesi için anlaşmaya varıldığı ve Molla Ömer ile diğer yöneticilere güvenlik garantisi verildiği açıklandı. Eski bir mücahit ve aşiret lideri olan Nakibullah, hali hazırda hiçbir fraksiyona mensup değil.

BEYAZ SARAY KARŞI

Ancak Beyaz Saray böyle bir anlaşmaya kesinlikle karşı olduğunu bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, ‘‘Başkan Bush, teröristleri gizleyenlerin affedilmesine karşı. Mutlaka adaletin önüne çıkarılmaları gerekiyor’’ dedi. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de ülkesinin, Molla Ömer'in serbest kalmasına izin verecek bir Kandahar teslim anlaşmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Rumsfeld, ABD'nin bu konudaki kesin görüşünü Kuzey İttifakı güçlerine açık bir şekilde ilettiğini belirtti. Almanya'nın Bonn kentinde yapılan Afgan konferansında ise geçici hükümetin başına getirilmesi kararlaştırılan Hamid Karzai de bir Taliban heyetiyle Kandahar'ın teslim edilmesini görüştüklerini, temasların çok verimli geçtiğini söyledi. Karzai, Molla Ömer dışında teslim olmaları halinde sıradan Taliban savaşçılarına genel af önerdiğini belirtti.

BİN LADİN AVI

ABD uçakları Kandahar ve Tora Bora bölgesinde bombardımanlarına devam ederken, CNN TV'si, aşiret güçlerinin, Kandahar havaalanının denetimini ele geçirdiğini ileri sürdü. CNN, Peştun aşiret reisi Gül Ağa'ya bağlı aşiret savaşçılarının Kandahar yakınlarındaki en önemli lojistik merkez olan havaalanını denetimleri altına aldığını haber verdi. Öte yandan Usame bin Ladin ve El Kaide üyelerinin gizlendiği sanılan Celalabad kentinin 55 km güneyindeki Tora Bora dağlarında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Bölgedeki mağaralarda Bin Ladin'in 22 yabancı destekçisinin cesetlerinin bulunduğu belirtildi. Bin Ladin'in ise Tora Bora'nın batısındaki Spin Boldak Dağları'nda gizlendiği sanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!