Kanatlı Denizatı Broşu nedir?

Güncelleme Tarihi:

Kanatlı Denizatı Broşu nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2018 15:20

Karun Hazineleri'nin en önemli parçası olan ve 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu, vatandaşların merak ettiği ve araştırdığı bir konu oldu. 'Kanatlı Denizatı Broşu nedir?' sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, merak ettikleri detayları internette sorguluyor. İşte, Kanatlı Denizatı Broşu hakkında merak edilen detaylar...

Haberin Devamı

Som altından ve üstü mücevherlerle kaplı Kanatlı Denizatı Broşu, Karun Hazineleri'nin kamuoyu tarafından en bilinen parçalarından biridir. 14.3 gr ağırlığında olan eşsiz eser, 2005 yılında Uşak Müzesinde sahtesi ile değiştirilmiş ve yurt dışına kaçırılmıştı. Eser, Kültür Bakanlığı'nın yoğun çabaları sonunda 2013 yılında ülkemize iade edilmişti.

KARUN HAZİNELERİ

Tevrat ve İncil’de ‘Karah’, Anadolu'da ‘Karun’ diye anılan Lidya Kralı Krezüs, (Kroisos), M.Ö 560 yılında tahta geçerek, M.Ö 546 yılına kadar dönemin en zengin krallığını yönetti. Uşak’ın Güre beldesi yakınlarındaki Tekin Köyü'nden 1965- 1968 yılları arasında çıkarılan ve yasadışı yolla yurtdışına kaçırılan hazinelerin bu döneme ait olduğu biliniyor.

Mezarlardan çıkarılarak çeşitli yıllarda New York Metropolitan Müzesi’ne satılan bu paha biçilmez eserler, Türkiye Cumhuriyeti’nin ısrarlı hukuk mücadelesi sonucu 1993 yılında Türkiye’ye iade edilmişti. 363 parçadan oluşan Karun Hazineleri, Uşak Müzesi’nde sergileniyor.

BAKMADAN GEÇME!