Kan davasını değil barışı tercih ettiler

Güncelleme Tarihi:

Kan davasını değil barışı tercih ettiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 00:00

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde geçen yıl Metina ve Nasıra aşiretine mensup Çeliktemel ile Değer aileleri arasında kavga çıktı.

Haberin Devamı

Cemil Çeliktemel’in öldürüldüğü kavganın ardından 2 aile arasında husumet başladı. Husumetin kan davasına ve aşiret kavgasına dönüşmemesi için Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, barış görüşmeleri başlattı. Yapılan girişimler sonucu ailelerin barışa ikna olması üzerine dün Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi. Barış törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, bürokratlar ile 2 aşirete mensup yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Husumetli ailelerin ileri gelenlerinden Şerif Çeliktemel ile Yahya Değer’in birbirleriyle tokalaştığı törende, her iki aileye mensup kişiler, Kuran altından geçti ve birlikte dua etti. Taraflar aynı sofrada yemek yiyerek barıştıklarını ilan etti. Faruk Çelik yaptığı konuşmada insanların hasım değil, birbirlerinin hısımı olması gerektiğini söyledi. Çelik, “Bu ülke hepimize yeter. Demokratik ülkeyi beraber inşa edip, barışla birleşeceğiz. Umuyorum bu küçük barış büyük barışa vesile olur. Benim umudum çok fazla” diye konuştu.

Diyarbakırlı sağduyu istiyor
DİYARBAKIR’daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri Lice’deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin sağduyu çağrısı yaptı. STK temsilcileri şunları söylediler:
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar “Lice’deki olayla ilgili yargının bir an önce olayı araştırıp netleştirmesi gerekir. Çözüm sürecinin tıkanmaması için herkesin sağduyulu hareket etmesi gerekir. Yüz yıllık bir sorundan bahsediyoruz. Buna benzer bir takım olayların, çözüm sürecini etkilememesi gerekiyor.”
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi “Güzel bir iklimin oluştuğu dönemde, olay rahatsız edici. Herkesi soğukkanlı, itidalli olmaya ve bu tarihi sürecin önemini idrak etmeye çağırıyorum.”
Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban “Bu süreçte böyle bir çatışma durumunun yaşanması üzüntü verici. Tarafların daha dikkatli olması ve bu tür hadiselerin bir daha yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Tüm yetkilileri, tarafları sağduyuya ve etkin soruşturma yapmaya davet ediyoruz.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!