Kamyonların korna sesleriyle battı

Güncelleme Tarihi:

Kamyonların korna sesleriyle battı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 00:00

Bandırma-Ambarlı seferini yapmak üzere önceki gece, 73 kamyon, 2 otomobil ve 27’si mürettebat olmak üzere 106 kişiyle Bandırma Limanı’ndan denize açılan "Hayat N" adlı Ro-Ro gemisi, 10 dakika içinde sulara gömüldü. Limanın 300 metre açığında batan gemiden 34’ü yaralı 101 kişi kurtulurken, 1 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi de kayboldu. Kaybolan Necati Kalın, Şevki Gönüllü, Murat Karaca ve Yahya Özoğlu’nun araçlarıyla birlikte sulara gömüldüğü sanılıyor.

Haberin Devamı

DENİZDE CAN PAZARI / FOTO GALERİ

İstanbul’un Ambarlı Limanı ile Bandırma Limanı arasında taşımacılık yapan İstanbullines Şirketi’ne ait kaptan Mithat Altın yönetimindeki 8 bin 547 grostonluk "Hayat-N" adlı Ro-Ro gemisi, önceki gece saat 23.15 sıralarında Bandırma Limanı’ndan hareket etti. 118 metre boyundaki gemi, limandan 300 metre kadar açıldıktan sonra, yüklü kamyonların dalgaların etkisiyle kayması ve hava muhalefeti nedeniyle iskele tarafına yatmaya başladı. Ro-Ro, saat 23.20 sıralarında uydu bağlantısı ile S.O.S verdi ve 2. kaptan limandan römorkör talep etti. Römorkörler yola çıktığında Bandırma’ya dönmek için dümen kıran gemi daha da yattı ve güverte su almaya başladı.

Gemide panik çıktı

Gemideki araç şoförleri, yardım ve araçlarda uyuyanları uyandırmak için kornalara basarken, bazı yolcular da 156 Jandarma İmdat telefonunu arayıp yardım istedi. Kaptan Mithat Altın ve mürettebat yolculara sakin olmaları çağrısında bulundu. Ancak gemi su almaya devam edince panik çıktı. Can yeleği arayan yolculardan bulanlar, gece karanlığında denize atlayıp sahile doğru yüzmeye başladı.

Haberin Devamı

10 dakikada battı

Kaza yerine ilk ulaşan Bandırma Liman Başkanlığı’na bağlı Haydarpaşa Römorkörü, henüz sulara tamamen gömülmeyen gemide tahliye çalışması başlattı. 66 kişi gemiden alınırken denize atlayanlardan biri sağ, biri ölü olmak üzere 2 kişi bota alındı. Ölen kişinin Balıkesir’in Sındırgı İlçesi’nden kamyon şoförü Özer Erdoğan olduğu belirlendi. Tahliye tamamlanmadan "Hayat- N" gemisi 10 dakika içinde battı.

Denizden topladılar

Sahil Güvenlik botlarının yaptığı aramada da denize düşen yolcu ve mürettebat da bulunarak kurtarıldı. Gemideki 27 mürettebat, 63 şoför ve 11 muavin kurtarıldı. Bunlardan yaralı olan 34’ü Bandırma ve Bursa’daki hastanelerde tedaviye alındı.

Projektörle arama

Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 4 bot ve 1 vinçli arama-kurtarma gemisi, Balıkesir Sivil Savunma Müdürlüğü’ne ait 2 araç ile 5 dalgıç, Bursa Sivil Savunma Müdürlüğü’ne ait bir ekip arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 2 helikopter de gece boyu bölgede uçarak, projektörlerle deniz yüzeyini aydınlatıp kayıpları aradı.

Haberin Devamı

Araçta uyuyorlardı

Ancak yolculardan 4’ü tüm aramalara rağmen bulunamadı. Kayıpların Necati Kalın, Şevki Gönüllü, Murat Karaca adlı şoförler ile Yahya Özoğlu adlı muavin olduğunu açıklandı. Bu kişilerin büyük olasılıkla gemi ve araçlarla birlikte sulara gömüldüğü sanılıyor. Ro-Ro gemileri ve feribotlarda şoförlerin araçlarında değil yolcu salonunda seyahat etmesi gerektiği, ancak çoğu zaman sürücülerin araçlarında uyuduğu belirtildi.

20 metre dibe oturdu

Geminin içindeki araçlarla birlikte yaklaşık 20 metre derinlikte başı Bandırma’ya dönük şekilde kum dibe oturduğu belirlendi. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Deniz Kuvvetleri’nin Erdek Filo Komutanlığı’na bağlı "TCG Amasra" mayın tarama gemisi sabahın ilk ışıklarıyla birlikte geminin battığı yere hareket etti. 14’ü ordu mensubu 30 kadar balıkadam da sabahın ilk ışıklarıyla geminin battığı bölgede dalışa başladı. Bu arada geminin krokisi çalışmaları kolaylaştırmak için dalgıçlara verildi. Bandırma Limanı’na giriş ve çıkışlar geçici olarak yasaklandı. İstanbul ile karşılıklı olarak yapılması gereken feribot seferleri de iptal edildi. Limanın açığında bekleyen 7 kuru yük gemisi ve 1 tankerin girişine izin verilmiyor. Bu arada batan kamyonlarda yüklü olan, tekstil ürünleri, yiyecek maddeleri ve oksijen tüpleri, Bandırma-Erdek karayolunun 7’nci kilometresindeki Mezbaha Mevkii’nde karaya vurdu.

Haberin Devamı

Yük kayınca yana yattık

Hayat N’nin kaptanı Mithat Altın ile mürettebattan 1 kişi gözaltına alındı. Kaptan Altın ilk ifadesinde, geminin yük kayması sonucu yan yatmaya başladığını, kendisinin ve mürettebatın tüm çabalarına karşın kurtarmayı başaramadıklarını söyledi.

Kamyonu yeni almış taksitleri ödüyordu

BANDIRMA’daki faciada yaşamını yitiren kamyon şoförü Özer Erdoğan’ın ölümü, ailesiyle birlikte arkadaşlarını da yasa boğdu. Bigadiç’in Çağış Köyü’nde doğan, Balıkesir’de Plevne Mahallesi’nde oturan, evli ve biri kız 3 çocuk babası 42 yaşındaki Özer Erdoğan’ın yıllardır taşımacılık yaptığı kaydedildi. Yakınları, kirada oturan Erdoğan’ın bir süre önce 120 bin YTL’ye Ford Cargo marka kamyon satın aldığını ve aracın taksitlerinin henüz bitmediğini söyledi. Erdoğan’ın bu yolculuğa oğlu 18 yaşındaki İsmail Erdoğan’la çıktığı, kendisi kazada ölürken, oğlunun kurtarıldığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

Yan yattığını görünce binmekten vazgeçtim

 Gemiye binmekten son anda vazgeçtiğini söyleyen kamyon şoförü Abdullah Demir, "Geminin yan yattığını fark edince binmeye korktum. İyi ki binmemişim" dedi.

 Facidan kurtulan yolcular, geminin alt bölümünde bulunan kamyonlardaki sürücülerin korna çalarak araçlarda uyuyan meslektaşlarını uyandırmaya ve yardım istemeye çalıştığını, ama geminin battığını söyledi.

 Bigadiç Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi Mustafa Seçik şunları anlattı: "Gemi, sağa yatık olarak hareket etti. Kendini toparlayıp, 300-400 metre gittikten sonra bu kez sola yattı. Araçların hemen hepsi, üst üste bindi. Özer Erdoğan ve Mustafa Zeybek’le geminin arkasındaydık. Gemi batmak üzereyken denize atladık. Ben ve Mustafa, bir süre yüzdükten sonra denizde can yeleği bulduk. Yüzme bilmeyen Erdoğan ise bir can yeleği kutusuna tutunuyordu. ’Kutuyu sakın bırakma’ dedim. Kapak kısmı suyun içinde kaldığı için kutuyu açamamıştı. Römorkörlerin yarattığı dalgalar sonucu dengesini kaybetmiş olabilir."

Haberin Devamı

Can yeleği istedik yağmurluk verdiler

BATAN gemiden kurtulan kamyon şoförü Kadir Kalın, geminin battığını görünce can yeleği istediklerini, ancak kendilerine yağmurluk verildiğini öyledi. Geminin, kapaklarının kapanmasının ardından yan yatmaya başladığını anlatan Kalın, şunları söyledi: "Halatlar serbest bırakılınca gemi bir sağ bir sol yaptı, o anda olanlar  oldu. Millet feryat ediyordu. Sağ olsun limanın botlarını gönderdiler, bizleri öyle kurtardılar. Olay anının vahametini ancak yaşayan bilir. Bağıran, çağıran, salavat getiren, telefonla  çoluk çocuğuyla helalleşen feryat eden insanlar vardı, Geminin battığını görünce can yeleği istedik, bize yağmurluk verdiler. Böyle bir şey var mı?"

Gemi, 7 milyon Euro

Hayat-N gemisinin değerinin 7 milyon Euro olduğu belirtildi. Marmara-N Denizcilik yetkililerinin verdiği bilgiye göre, gemide 73 araç bulunuyordu. Olayla ilgili olarak yürütülen çalışmalardan sonra toplam zararın açıklanacağını söyleyen yetkililer şu bilgileri verdi: "Geminin toplam ağırlık kapasitesi 5500 ton. Battığı sırada geminin yükü toplam 2450 tondu. Yani öyle kapasitesinden fazla dolum söz konusu değil. Ayrıca toplam 73 araç bulunuyordu. Şu an için toplam zarar hakkında bir şey söylememiz doğru olmaz. Ancak yapılacak değerlendirmeler ve araştırmalardan sonra zararı tespit edeceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!