Kalp kendini yeniliyor

Güncelleme Tarihi:

Kalp kendini yeniliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 12:42

Kalbin kendi kendini yenileyebildiğine ilişkiler yeni bulgular elde edildi. Uzmanlar, elde ettikleri sonucun gelecekte farklı tedavi yöntemlerini gündeme getirebileceğini bildirdiler.

Haberin Devamı

Ä°talyan araÅŸtırmacıların, kalp krizinden sonra kalp kas hücrelerinin çoÄŸaldığını geçen yıl saptamalarının ardından yapılan yeni araÅŸtırma sırasında, bir hastaya nakledilen kalpte, hastanın kendi kalp hücrelerinin yeni kaslar ve kan damarları meydana getirdiÄŸi belirlendi.Â

New England Journal of Medicine adlı ünlü tıp dergisinde sonuçları yer alan araştırmayı yapan Amerikalı ve İtalyan uzmanlar, kalp nakli yapılan hastanın yeni kalbinin beşte birinin hastanın kendi hücreleriyle yenilendiğini açıkladı. Erkek bir hastaya nakledilen kadın kalbinde, erkek hastanın kendi hücrelerine rastlayan uzmanlar, bunu, kalbin kendi kendini yenileyebildiğinin işareti olarak değerlendirdi.

Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, kalp hücrelerinin yer değiştirebildiği gözlenirken, insanlarda bu duruma ilk kez rastlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, son bulguların açıklığa kavuşturulmasıyla, kalp kaslarının yenilenmesine ilişkin etkili bir tedavi yönteminin ortaya konulabileceğine dikkat çekti.

Erkek hastalara nakledilen 8 kadın kalbi, bu kiÅŸilerin ölümünden sonra incelendi. Nakledilen kadın kalplerinde erkek Y kromozomlarını araÅŸtıran bilim adamları, kadın kalplerinde kök hücre özelliÄŸi taşıyanerkek hücrelerine rastladı. Bu hücrelerin kendi kalplerinden kan dolaşım sistemiyle nakledilen kalbe ulaÅŸtığı sanılıyor.Â

Kök hücrelerin kas, deri ve kemikleri yenileyebildikleri biliniyor. Bilim adamları, yeni araştırmalarla, gerçekten kalpte kök hücrelerin olup olmadığını kesin olarak anlamaya çalışacaklarını ve buçalışmanın önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleştirileceğini bildirdi.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!