Kalker ocağı açılacak

Güncelleme Tarihi:

Kalker ocağı açılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2018 22:17

İZMİR'in Urla ilçesi Balıklıova Mahallesi'nde, 'nitelikli koruma alanı' içerisinde kalan bölgenin önce koruma statüsü değiştirildi.

Haberin Devamı

Yapılan değişikliğin ardından, İzmir'de daha önce 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olan Bulabaş Tepe mevkisindeki 66.09 hektarlık alanın 18.23 hektarlık kısmı, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak belirlendi. Orman arazisi olan bölgenin statüsü değiştirildikten sonra, bir şirketin kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesi başvurusuna onay verildi. 'ÇED gerekli değildir' kararı da verilen bölgede firma ruhsat alanında 390 bin ton cevher alacak. Ocağın işletme ömrü yaklaşık 21 yıl olarak hesaplandı. Kalker malzemesinin üzerinde ortalama 10 santim üst örtü tabakası bulunuyor. Firma, alanda üretim faaliyetlerine başlamadan önce üst örtü tabakasının dekapajını yapacak. Kırma-eleme tesisinde boyutlandırılan malzeme ise proje alanı içerisinde yer alan cevher stok sahasında depolanacak. Bölgeden alınan cevher, gelecek talep doğrultusunda satılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı da bölgede böyle bir tesisin kurulması halinde yaşanacak sorunlara dikkat çekti. Kurum, görüş yazısında, kalker ocağı sahasında üretimin patlatıcı kullanılarak yapılacağını anımsatılarak ocakta yapılacak patlatmaların malzeme yüzeyindeki deliklere patlayıcı maddelerin yerleştirilmesiyle gerçekleşeceğini, dolayısı ile bu çerçevede tesisten kaynaklanacak tozluluğun miktarlarının belirlenmesi ve azaltmasına yönelik önlemler ile ilgili bilgi verilmesi gerektiği kaydedildi.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK ŞEKİLDE BOZULUR
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, proje tanıtım dosyasında kırma ve eleme işlemleri sırasında ortaya çıkacak çevresel etkilerin en aza indirgenmesinin sağlanacağı ifadelerine karşın, söz konusu faaliyet ile alanın doğal yapısının neredeyse geri dönüşü olamayacak şekilde bozulacağına işaret edilirken yine tesisin çevresindeki doğal yapıya da zarar vereceği vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!