Kalemli dönemine sıkı inceleme

Güncelleme Tarihi:

Kalemli dönemine sıkı inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Meclis'e personel alımı başta olmak üzere TBMM eski Başkanı Mustafa Kalemli dönemindeki bazı uygulamalar incelemeye alınacak. Başkanlık Divanı'nın bazı üyeleri, personel, mal ve hizmet alımına ilişkin konularda araştırma talep edecek. Yeni Başkan Hikmet Çetin'in de, personel alımı ve atamalarla ilgili bir komisyon kurulması fikrine sıcak baktığı öğrenildi. Başkanlık yarışı sırasında Kalemli'ye yöneltilen en çok eleştiri personel alımında oldu. Geçen yıl Meclis'e personel alımı için açılan sınava 13 bin kişinin başvurması üzerine sınav iptal edilmiş ve tartışmalar bundan sonra başlamıştı. Bu personel alımının sınavsız yapılması için yönetmelik değişikliğine gidilerek, dönemin Başkanlık Divanı üyelerine ‘kontenjan’ tanınması bardağı taşıran son damla oldu.

SON DAKİKA ATAMALARI

Kalemli dönemindeki Meclis yönetiminin, geçici kadro ile TBMM'de çalışanlardan bir kısmına kadro vermesi büyük tepkilere yol açtı. Bu yöntemle kadroya alma işinin Başkanlık yarışının başladığı günlerde de devam ettiği, yeni Başkan Çetin'in seçilmesinden 6 gün önce bir gün içinde 17 kişinin kadroya alındığı ortaya çıktı. 10 Ekim 1997 günü 17 kişi, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nda kadroya alındı. Hürriyet'in ele geçirdiği listeye göre, bu tarihten kısa bir süre önce 10 kişinin daha işe alındığı ortaya çıktı. Bu yolla işe alınan 26 kişiden 16'sının ANAP'lı milletvekillerinin talebi olduğu belirlendi. Son dakikada kadroya alınanlardan 5'i DTP, 4'ü RP, 1'i ise DSP milletvekillerinin isteği ile gerçekleşti. Muhalefet bu yöntemle kadroya alınanların sayısının 250'yi geçtiğini iddia ediyor. Başkanlık Divanı üyeleri, personel alımlarını incelemek üzere bir komisyon kurulmasını istiyor. Çetin'in de bu fikre olumlu yaklaştığı belirtiliyor.

UÇAK BİLETİ ALIMI

Kalemli dönemine yönelik eleştirilerden birini ise bir yıl boyunca milyarlarca lira tutarındaki uçak bileti alımı konusunda bazı firmaların kayırıldığı iddiaları oluşturuyor. İddiaya göre, uçak biletleri uzun bir dönemden beri yüzde 6 oranında indirim yapan Paşa, Libra ve Civelek firmaları yerine, Alabandi firmasından alınmaya başlandı. Meclis Genel Kurul salonunu da yapan firmalardan biri olan Mesa'nın da, bu seyahat acentasına ortak olduğu öne sürüldü.

Kalemli dönemindeki icraatlar konusunda Genel Sekreter Necdet Basa da, hedef adam haline geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!