Kalbi göbeğinde atıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalbi göbeğinde atıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 15:23

Kalp nakli bekleyen ve kalp yetersizliği durdurulamayan 37 yaşındaki bir hastanın göbeğinin üzerine, Yeditepe Üniversitesi Hastanesinde yapay kalp pompası takıldı.

TÜRKİYE'nin üçüncü, İstanbul’un ise ilk yapay kalp merkezi Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp Nakli ve Yapay Kalp Merkezi uygulamaya geçti. Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu ve ekibi, 16 Kasım 2009’da yapılan 8 saatlik bir operasyon ile 1 aydır acil kalp nakli bekleyen ve durumu ağırlaşan 37 yaşındaki makine teknisyeni Ümit Köksal'a yapay kalp pompası taktı.

Yapay kalp pombasını takan Prof. Süha Küçükaksu, 15 günlük yoğun bakım döneminden sonra odasına çıkan evli ve 10 yaşında bir erkek çocuğu Ümit Köksal'ın durumunun iyi olduğunu söyledi. Süha Küçükaksu şunları söyledi:
“Hastamız 3 yıldan beri kalp yetersizliğinde. 2 yıldır da son evre kalp yetersizliği nedeniyle devamlı hastanelerde yatan biri. 1 yıl önce kalbinin sol damarına stent konulmuş ve yaklaşık 4 ay önce bir başka üniversite hastanesinde kalp kapağından ameliyat edilmiş ama bu müdahalelere rağmen kalp yetersizliği durdurulamamış. Son çare kalp nakli idi. Hazırlıklarımızı tamamlamamıza rağmen 1 aydır organ bulamadık. Son 10 gündür ise yoğun bakımda durumunun kötüleşmesi ve şok bulguları nedeniyle ‘acil kalp nakli’ statüsünde idi. Yine de bir kalp bulamadık ve hastamızı kaybetme noktasında iken ameliyata aldık. Berlin Yapay Kalbini (Berlin Heart Excor) implante ettik. Artık hastamız daha güvenli bir ortamda kalp bekleyecek. Göbeğinin üstünde taşıdığı yapay kalbi ile dolaşabiliyor ve her türlü fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Hatta bir süre sonra evine ve sokağa da çıkabilecek. Böylece kalbinin iyileşmesi içinde bir süre vermiş olacağız. Eğer kalpte iyileşme gelişmez ise, kalp nakli için zaten beklemede olacağız.”

HAYAT KURTARICI

Bu uygulamanın İstanbul’da ilk kez olduğunu, Türkiye’deki ilk uygulamanın da 2001’yılında Ankara’da yine tarafınca yapıldığını belirten Prof. Küçükaksu, “Yurtçapında bugüne kadar 20-25 dolayında yapay kalp pombası takılı hasta bulunuyor. Bu sistemler hayat kurtarıcı. Kalp nakli gereken hastalarda organ bulunana kadar hastanın hayatta kalmasını sağladığı gibi kalp nakli olamayacak hastalar için de en önemli yaşam aracı” dedi. Süha Küçükaksu, “Hastanın özelliklerine göre farklı tiplerde yapay kalpleri kullanıyoruz. Tamamıyla hastanın göğsünün içine konulan tipleri de merkezimizde var. Bu şekilde dünyada 6-7 yıldır yaşayan insanlar bulunuyor. Amacımız Türkiye’de, İstanbul’da yaşayan ileri kalp yetersizliğindeki hastaların tıbbın ve teknolojinin son noktalarından biri olan yapay kalpler konusunda, bir Amerikalı bir New York'lu gibi imkan bulabilmesi. Gönül isterdi ki bu ameliyatta Almanların Berlin yapay kalbi yerine, ‘Türk Yapay Kalbi’ kullanalım. Umuyorum ki o günlerde gelecek. TÜBİTAK ve Koç Üniversitesiyle ortak projemiz devam ediyor. Zaten böylesi bir ürün ancak ortalama 10 yılda kullanıma giriyor. 3 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Prototipi yaptık ve testlere başladık” diye konuştu.

UMUT KAYNAĞI

Yapay kalp pompaları dünya’da ileri kalp merkezlerinde kalp nakline kadar hastaları hayatta tutabilmek için kullanılıyor. Ayrıca kalp nakli olamayacak hastalar için de umut kaynağı olan bu sistemler, o hastalara da yıllara varan uzun süreli hayat sürme imkanı verebiliyor. Teknoloji harikası ancak pahalı olan bu sistemler belli hastalara kullanılabiliyor.

Prof. Küçükaksu'nun verdiği bilgiye göre, yapay kalp pompasının fiyatı yaklaşık 120 bin dolar dolayında. Kalp nakli yapma ruhsatı olan hastaneler bu yapay kalp pompasını takabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, kanser hastalarına nasıl ödeme yapıyorsa, kalp pompası takılmasında da belirli şartlar ölçüsünde ödeme yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!