Kalbe vidalı papyon

Güncelleme Tarihi:

Kalbe vidalı papyon
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yaşayan ünlü Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün fikir babalığını yaptığı ve 3 mühendis, 2 kardiyologdan oluşan takımla geliştirdiği vidaya benzer küçük bir aletin, kalp kapakçıklarının (mitral kapakların) onarımında çığır açması bekleniyor.

CNN'de konuk oluyor

ABD'nin ünlü haber kanalı CNN, ayda bir yayınladığı ‘Movers and Shakers’ (dünyayı hareket ettirenler ve sarsanlar) adlı programda önümüzdeki ay Prof. Dr. Öz'ü anlatacak. Program ilk kez bir hekimi konuk edecek.

ABD Patent Ofisi'nden buluşunun patentini alan Prof. Dr. Öz, ‘nitinol’ adlı özel bir maddeden yapılan vidanın, anjiyo yapar gibi kasıktan kataterle sokularak kalp kapakçıklarının tutturulmasında kullanılacağını söyledi. Prof. Dr. Öz, köpekler ve koyunlarda başarılı sonuçlar veren, ‘papyon onarımı’ adı verilen yöntemin 2001 Ocak'dan itibaren insanlar üzerinde de uygulanacağını belirtti. Lokal anestezi altında, kalbi durdurmadan yaklaşık 1 saat sürecek operasyonun, göğüs kafesi açılarak ve kalp durdurularak, genel anestezi altında yapılan klasik onarım ameliyatların yerini alması bekleniyor.

Colombia ve Cornell Üniversite Hastanesi New York Presbyterian'da görev yapan Prof. Dr. Öz, 1994 yılında, İtalyan cerrah Alfieri ile konuşurken böyle bir fikrin aklına geldiğini ve kullanılacak vidanın geliştirilmesi için bir takım kurduklarını söyledi. Kalp kapakçığını tutturmak için 13 ayrı model üzerinde durduklarını, ancak 6 modele kadar elediklerini belirten Prof. Dr. Öz, şunları söyledi: ‘‘Takıma ben başkanlık ediyordum. Klinik olarak hangilerinin iyi, hangilerinin kötü olduğunu ben değerlendirirken, mühendisler teknik üzerinde durdular. 6 model seçildi. Bunlardan da birkaçını kombine ettik ve bugün kullandığımız vidaya benzer parçayı geliştirdik. Nitinol adlı yeni ve çok hafif bir madde kullandık. Bu madde soğukken düz ama ısındığında kıvrılıyor. Düz olduğu için bacaktaki damardan sokmak kolay oluyor. 37 derecede kıvrılarak vida halini alıyor. Aletin patentini ben yazdım. Ancak takım olmasaydı tabi ki ben tek başıma yapamazdım.’’

ANJİYO KADAR KOLAY

Halen uygulanan mitral kapak onarım ameliyatlarının komplike olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öz, ‘papyon onarımı’ denilen yeni yöntemin daha basit olduğunu söyledi. Bacağın üst kısmında kasıkta 4 milimetrelik bir kesi yapıldığını, buradan sokulan kataterin içinde pense ve kapakçıkları tutturacak vidanın bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Öz, şöyle ekledi: ‘‘Vida, pensenin içinde tutuluyor. Kateterle sokulurken vida düz gidiyor. Penseyle tutturulacak kapakçık dokusu yakalanıyor. Vida çevrile çevrile dokunun içine itiliyor ve tutturuluyor. Dikiş görevi görüyor. Vidayla tutturulan doku kalp çalışırken papyona benzediği için yöntem bu isimle anılıyor. İşlem sürerken EKO çekiliyor. Bu da bize doğru yerden onarımı yapma şansı tanıyor. Vidanın ilk kıvramlarını geniş, sonrakileri dar tuttuk ki dokular birbirini iyi kavrasın. Dokular böyle yapıştırılınca bir süre sonra gelişiyor ve vidaya ihtiyaç bile kalmıyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!