Kalbe altın standartlı müdahale

Güncelleme Tarihi:

Kalbe altın standartlı müdahale
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 10:01

Sağlık Bakanlığı, kalp krizine bağlı ölümleri azaltmak için hastalara 3 saat içinde anjiyo, stent ve açık kalp ameliyatı yapılacak merkezler kuruyor.

Haberin Devamı

Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıklarında kayıpları önlemek için Sağlık Bakanlığı dev bir projeye imza attı. Bakanlık, hastalara 'altın standart' denilen 3 saatlik zaman diliminde acil müdahalenin yapılacağı 24 saat hizmet verecek merkezler kuruyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, kalp krizinde erken müdahalenin ölüm oranlarını azalttığına dikkat çekerek “Yeni proje ile 112 çağrı merkezine başvuru sonrasında, kalp krizi geçiren bir hastaya il merkezinde 10, kırsalda ise 30 dakikada ulaşacağız. 30 dakikada geri dönüş düşünüldüğünde, hastanenin biraz da uzak olması durumunda 90 dakikada hastayı bir kalp doktoru ile buluşturacağız” dedi.

Böylece “altın standart” denilen zaman diliminde tıbbi tedavinin başlayacağını aktaran Koç, “Ancak bunun hemen akabinde kişiyi anjiyo yapılıp gerekirse stent uygulanan ya da balon takılabilen bir merkeze ulaştırmanız gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’de açık kalp ameliyatı yapılabilen 207 merkez var. Yeni merkezler ilk etapta Ağrı, Tekirdağ, Aydın, Muş, Şırnak ve Mardin'de açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!