Kafes ile Poyrazköy davaları birleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Kafes ile Poyrazköy davaları birleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 22:25

"Kafes operasyonu eylem planı" iddiasına ilişkin davada sanık avukatlarının savunma yapmasının ardından söz alan duruşma Savcısı Nuri Ahmet Saraç, üç tutuklu sanığın tahliye edilmesi talebinde bulundu. Yaklaşık 1 saat ara veren mahkeme heyeti, kararını açıkladı: Heyet, tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç'ın tahliye taleplerini reddetti. Heyet, dava dosyasının Poyrazköy dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi. Kafes davası ile Poyrazköy davası birleştirildi. Üye hâkim Oktay Kuban alınan iki karara da şerh koydu.

Haberin Devamı

Kafes davasında 3'ü tutuklu 33 sanık ve avukatları savunmalarını tamamladı. Sanıklar ve avukatları beratlarını talep etti. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç, tutuklu sanıkların tahliye edilmesi ve davanın Poyrazköy davası ile birleştirilme taleplerinin kabul edilmesini istedi. Talepleri alan mahkeme duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, Kafes ile Poyrazköy davalarının birleştirilmelerine karar verdi. Mahkeme, delillerin ortak olduğu, sonuçları itibariyle birbirlerini etkilediği, iddia ve savunmaların birbirleri ile doğrudan ilgili olduğundan hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, sağlıklı bir değerlendirme ve karar vermenin mümkün olması gerekçesiyle davaları birleştirdi.

Tutuklu sanıklar Albay Mücahit Erakyol, Albay Levenk Gülmen ve Yarbay Halil Özsaraç'ın tahliye talepleri ise reddedildi. Sanıkların üzerine atılı suçun niteliği göz önünde bulundurulduğunda kuvvetli suç şüphesinin devam ettiğini belirten mahkeme, suçun Anayasal düzene karşı suçlardan olması nedeniyle tahliye taleplerini kabul etmedi. 30 tutuksuz sanığın duruşmadan vareste tutulma talebi ise bu sanıkların savunmalarını tamamlamış olmaları dolayısıyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Mahkeme Levent Bektaş'tan ele geçirilen 1 nolu CD ve 3 nolu DVD'nin imajlarının mahkemece tayin edilen bilirkişi tarafından yeterli sayıda çıkartılarak talepte bulunan sanık ve avukatlarına verilmesini kararlaştırdı. Kafes davası Poyrazköy davası üzerinden yürüyecek. Duruşma Poyrazköy davasının görüleceği 14, 15, 16 Temmuz 2010 tarihine ertelendi.

Birleştirme ve tahliye taleplerinin reddi oy çokluğu ile kabul edildi. Üye hakim Oktay Kuban bu kararlara muhalefet etti. Kuban, bu davanın sanıkları ile Poyrazköy sanıklarının ortak bir eylem yaptıklarına dair açılmış bir dava bulunmadığını gerekçe gösterdi. Kuban şerh kararında, "Dosyadaki mevcut bilgi ve belgelerin atılı suçun unsurlarına göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular oluşturmaması ve hukuki niteliği ile sanıkların ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde tutuklu sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular bulunmamaktadır." dedi. Kuban birleştirmenin davanın uzamasına neden olacağını ve kaliteli bir yargılama yapılmasına engel olacağını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!