Kadınların TCK zaferi

Güncelleme Tarihi:

Kadınların TCK zaferi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2003 01:55

Kadınlar, Meclis'te bekleyen yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) evlilikte zorla ilişki, tecavüz, aile içi şiddet gibi maddelerinde ‘ayrımcılık’ yapıldığını savunarak, başlattıkları mücadeleyi kazandılar.

Tasarıyı inceleyen TBMM Adalet Alt Komisyonu, düzenlemedeki ‘kadın maddelerinin’ yeniden tartışmaya açılması kararlaştırdı. Yeniden yazılması gündeme gelen, eleştiri konusu maddelerin bazıları şöyle:

Rıza ile tecavüz: Tasarıda ‘‘küçüklerin ve çocukların rızası ile ırzına geçilmesi’’ ifadesi değiştirilecek. 15 yaşından küçüklerde rızanın olamayacağı açıkça belirterek, bu suça verilecek ceza artırılacak.

Evlilikte zorla ilişki: Yeni TCK'nın evlilikte kadının rızası olmadan cinsel ilişkinin tecavüz sayılması ve verilecek cezaların artırılmasına ilişkin bölümleri de yeniden tartışmaya açılacak.

Patronlara ceza: İş yerlerinde amir ya da patronlarca gerçekleştirilen cinsel suçların cezalarının da artırılması isteniyor. Kişinin ekonomik yönden bağımlı olduğu kişilerce taciz edilmesinin, ağır psikolojik baskı oluşturduğu belirtildi.

İLGİNÇ CEZALAR

Lezbiyen tecavüzüne 3 yıl hapis

ADALET Alt Komisyonu'nun bir ay sürecek çalışmalarından sonra aralık ayında TBMM Genel Kurulu'na gelmesi beklenen yeni TCK tasarısı, itiraz edilen maddelerin dışında, cinsel suçlara ilişkin çarpıcı düzenlemeler içeriyor. Tasarının altıncı bölümündeki ‘‘Cinsel Bütünlüğe ve Edep Törelerine Karşı Suçlar’’ bölümü özetle şu düzenlemeleri getiriyor:

Tecavüz suçunun mağdurunun ölümü halinde müebbet hapis cezası verileceği hükme bağlandı.

ZORLA ORAL SEKSE 1 YIL

Zorla oral seks, ilk kez tecavüz sayılıp cezalandırıldı. Tasarı ile lezbiyenlerin de ırza geçmeye kalkışma suçunun sanığı olarak ilk kez 3 yıla kadar hapisle yargılanmasına kapı açıldı.

Hamile olduğunu bilerek eşini ya da birlikte olduğu kadını çaresiz durumda bırakıp giden kişinin 1 yıla kadar hapisle yargılanma yolu açıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!