Kadınlar yeni TCK tasarısından memnun değil

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar yeni TCK tasarısından memnun değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2004 09:33

Kadın örgütleri yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı'na beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

Haberin Devamı

TBMM Adalet Alt Komisyonu TCK Tasarısı'nın hazırlıklarında son aşamaya gelirken aralarında baroların, kadın örgütlerinin ve öğretim üyelerinin bulunduğu TCK Kadın Platformu, tasarının beklentilerini karşılamadığını bildirdi.

Platform, tasarıya yönelik eleştirileri şöyle sıraladı:

NAMUS CİNAYETLERİ

"Kaldırılan 462 madde ve tasarının Haksız Tahrik maddesinde yapılan değişiklik namus cinayetlerine verilen indirimi kaldırmaya yetmemektedir.
Namus cinayetlerinin de tıpkı kan gütme maksadıyla işlenen töre cinayetleri gibi, nitelikli insan öldürme kapsamına alınması gerekir.

BEKARET TESTLERİ

Hazırlanmakta olan tasarıya göre bekaret testlerinin uygulanmasına tecavüz davalarının ispatında 'mağdurun rızası ve delil toplama amacıyla' devam edilmesi öngörülüyor. Mağdurun rızasının olup olmadığı ya da nasıl alındığı zaten tartışmalı bir konu ancak, bekaret testleri başta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olmak üzere hiçbir uluslararası mahkeme tarafından geçerli delil olarak kabul edilmiyor.

Haberin Devamı

HAYASIZCA HAREKETLER

Yasa tasarısı, 'Her ne suretle olursa olsun alenen hayasızca veya edep duygularını incitecek eylemlerde bulunanlar' altı aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Ancak maddede bu eylemlerin neler olduğu belirtilmiyor. Bu maddenin sadece teşhircilere ceza öngörecek şekilde düzenlenmesi ya da sözü geçen eylemlerin ne olduğunun iyice tanımlanması gerekiyor.

MÜSTEHCENLİK

Yasa Tasarısı'nın müstehcenlik maddesi, bilimsel araştırmalar, sanat eserleri ve basın haberleri de dahil her türlü yayına 'Şiddet kullanılarak, hayvanlarla, ölmüş insan bedeni üzerinde veya doğal olmayan yoldan yapılan cinsel davranışlara ilişkin yazı, ses veya görüntü içermeleri' halinde 3 ila 10 yıllık hapis cezaları öngörüyor.

Maddede yayının niteliği konusuna bir ayrım yapılmadığından, bir tecavüz haberi, ensest üzerine bilimsel bir makale ya da eşcinsellik temalı bir şiir, 'müstehcen' bulunabilecek.

Madde bu haliyle, Avrupa Birliği mevzuatı ile uyum sürecinde 'yedinci uyum paketi' olarak adlandırılan ve 4963 sayılı kanunla da çelişiyor."

Haberin Devamı

 TCK Kadın Platformu, tasarıda "0-18 yaş arası herkesin 'çocuk' kapsamına alınması", "Ayrımcılık" maddesinde "ekonomik, sosyal ve kültürel" ayrımcılıktan söz edilmemesi, birlikte yaşamaları da kapsayacak bir "eş" tanımımın yapılmamış olması ve cinsel ilişkiye rıza yaşının 18'e çekilmesi gibi unsurlara da tepki gösterdi.

Platform, bu düzenlemeleri "çağdaş, demokratik bir hukuk devletinin ceza kanununda bulunmaması gereken düzenlemeler" şeklinde değerlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!