Kadınlar erkek şiddetini protesto etti

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar erkek şiddetini protesto etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 13:08

ESKİŞEHİR’de Demokratik Kadın Platformu üyeleri, düzenledikleri basın açıklamasıyla kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kadınlar, 2 üniversite öğrencisi kızın sokakta, bir erkeğin saldırısına maruz kaldıklarını, şikayet için gittikleri Polis Merkezi’nde de polislerin erkekten yana tutum sergilediklerini öne sürdü.

Porsuk Bulvarı Adalar Migros Mağazası önünde toplanan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyesi yaklaşık 30 kadın, şiddeti protesto etti. Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nihal Samsun, 13 Eylül'de iftar saatine yakın Çarşı Polis Merkezi karşısında emlakçı dükkanının camındaki kiralık ev ilanlarına bakmakta olan Anadolu Üniversitesi öğrencileri D.Ç. ve P.K.’ya yanında türbanlı eşi ile birlikte yürümekte olan M.K.'nın sözlü hakarette blunduğunu öne sürdü. M.K.’nın, yaya kaldırımını kapattıkları gerekçesiyle ünivesite öğrencisi kızlara küfür ve hakaret edip, darp ettiğini ileri süren Nihal Samsun, şikayetçi olmaları üzerine götürüldükleri polis merkezinde de, polislerin erkekten yana tutum sergilediğini öne sürdü. Samsun, şöyle konuştu:

“Karakola intikal eden olay sırasında; şahıs karakolda da, saldırgan tavırlarına devam etmiş küfürler savurmuştur. Aynı şahıs yanında bulunan eşine de fiziksel şiddet ve hakarette bulunmuş, polis memurları bu duruma seyirci kalmışlardır. Ayrıca polis memurları, kadın arkadaşlarımız suçluymuş gibi; şahıstan yana bir tavır sergilemişler, arkadaşlarımızın maruz kaldığı şiddeti haklı bulmuşlar ve üzerine yürümüşlerdir. Daha sonra şahısla polis birlikte iftar açmışlar arkadaşlarımız ifade vermek için bekletilmişlerdir.”

Kadınların evde, işte, okulda, sokakta ve karakolda erkek egemen sistemin bire bir uygulayıcıları olan erkekler tarafından tacize, tecavüze, fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddete uğradıkları öne süren Nihal Samsun şunları söyledi:

“Yasalar ve onların uygulayıcıları erkek egemen sistemin korunması ve devam ettirilmesini engellemek yerine, bu sistemi besleyen ve destekleyen bir yerde durmaktadır. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu olarak, her türlü ezme, ezilme ve iktidar ilişkisine ve erkek egemen sisteme karşı kadınların bir arada durması ve birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ancak yan yana durarak arkadaşlarımızın başına gelen olayı ve benzerlerini engelleyebiliriz. Arkadaşlarımızın başına gelen bu olayın demokrasi adına bir ayıp olduğunu düşünüyor, bu olayda ismi geçen şahısı ve kurumları kınıyoruz. Arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağımızı, bu ve buna benzer olayların takipçisi olacağımızı buradan bildiriyoruz.”

BANA TOKAT ATTI

Polis merkezinin karşısındaki yaya kaldırımında dururken yoldan geçen bir erkeğin sözlü saldırısına uğradıklarını öne süren Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi P.K. ise şunları söyledi:

“İftar saatine yakın Polis Merkezi karşısındaki emlakçı dükkanının camına asılı olan kiralık ev ilanlarına bakıyorduk. Eşiyle birlikte yürümekte olan M.K. adlı kişi beni ve yanımda duran bayan arkadaşımı iterek ‘o... çocukları yol verin’ dedi. Önce kime dediğini anlamadık. Adam tekrar “Size söylüyorum’ diyerek üzerime yürüdü. Bana tokat attı. Biz yardım isteyerek bağırmaya başladık. Adam o sırada yanımda bulanan arkadaşıma tekme atmaya başladı. Bir süre sonra karşıda bulunan polisler geldi. Bizi karakola götürdüler. Adamım sözlü saldırıları karakolda da devam etti. Daha sonra ifadeler alındı. Adamın eşi dışarı çıkıp, bana ‘o...dediyse o...mu oldun?’ dedi. Adam bu sefer dışarı çıkıp karısına bağırmaya tokat atmaya başladı. Adamın oruçlu olması sanki yaptıklarını hoşgörmemize neden gibi gösterilmeye çalışıldı. Polisler, oruçlu olan adamın sinirli olabileceğini belirtiyorlardı. Adam hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!