Kadınlar 8 Mart'ı kutladı

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar 8 Martı kutladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2001 00:00


8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yurt genelinde kutlamalar olaysız geçerken, Mersin ve Aydın'da toplam 31 kadın gözaltına alındı.

İstanbul: Kadınlar birlikte mitingi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İstanbul Şişli'deki "Kadınlar birlikte" mitingi ise çok sayıda kadını biraraya getirdi.

12 kadın kuruluşunun Abide-i Hürriyet Meydanı'nda düzenlediği mitinge, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve bazı partiler de destek verdi.

Mitinge katılan kadınlar, sabah saatlerinden itibaren Piyalepaşa Bulvarı üzerindeki PERPA işmerkezi önünde toplanmaya başladı. Daha sonra miting alanına kadar yüründü. Burada yapılan konuşmaların ve amatör grupların müzik dinletisinin ardında miting olaysız sona erdi.

Öte yandan CHP İstanbul İl Kadın Kolu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı ve Samatya'daki Zübeyde Hanım büstüne çelenk konuldu.

Ankara: Erkekler sussun, bugün kadınlar konuşsun

Dünya Kadınlar Günü, Ankara'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

8 Mart Dünya Kadın Platformu, Abdi İpekçi Parkı'nda bir kutlama programı düzenledi. Parkta toplanan bir grup kadın, türküler eşliğinde halay çekti.

Kadınlar, ''Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son'', ''Kadına yönelik her türlü şiddete hayır'' dövizleri taşıdı ve slogan attılar.

Mitingde 8 Mart Kadın Platformu'nun bildirisi okundu. ''Selam olsun Roza'ya, Clara'ya, Leyla Zana'ya, Gonca Kuriş'e. Selam olsun ezilen tüm kadınlara'' diye başlayan bildiride, ''Şimdi eşitlik, özgürlük, adalet ve onurlu barış için seslerimizi, ellerimizi yüreklerimizi birleştirme zamanıdır'' denildi. Kadınlar, bildiride şunları istediler:

''Kent planlanmasının kadınlara yönelik şiddeti önleyici şekilde geliştirilmesi ve düzenlenmesi, sokakların, parkların aydınlatılması, telefon kulübelerinin sıklaştırılması, acil yardım telefonlarının ücretsiz olması. Kadın emeğinin özgürleşmesine yönelik örgütlü yapılar oluşturulması, sigortasız işçi çalıştırılmasına son verilmesi, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi, şiddete uğrayan kadınlar ve çocukları için yerel yönetimlerce finanse edilen, kadınların yönetim ve denetiminde kadın sığınma evleri oluşturulması.''

Bu arada, arandığı belirtilen bir kişinin de gözaltına alındığı öğrenildi. 8 Mart'ı kutlayan kadınlar, daha sonra sessizce dağıldılar.

Aydın: 3 kişi gözaltına alındı

Aydın'da, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte 3 kişi gözaltına alındı.

HADEP, EP, ÖDP ve İnsan Hakları Derneği üyeleri, Sevgi Yolu'nda toplanarak, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yapmak istedi. Ancak, Emniyet yetkilileri, basın açıklamasının parti binası dışında yapılamayacağı belirterek, izin vermedi. Bunun üzerine slogan atarak yürüyüşe geçen gruba, polis müdahale etti. Bu sırada, İnsan Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Süleyman Mutlu ile Emniyet güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandığı gözlendi.

Grup daha sonra HADEP Aydın İl binasın basın açıklaması yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı basın açıklamasının ardından kimlikleri açıklanmayan 3 kişi gözaltına alındı.

Adana: Şiddete ve ırkçılığa karşı yürüyüş

Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan Adana Kadın Platformu üyeleri, yoğun güvenlik önlemleri altında sloganlar atarak Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdüler.

Kadın Platformu adına konuşan KESK Yönetim Kurulu üyesi Nazan Eroğlu, ''Yeni Dünya Düzeni'' adı altında dayatılan küreselleşme politikalarına, savaşa, yoksulluğa, şiddete ve ırkçılığa karşı olduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Biz kadınlar olarak ucuz ve yedek işgücü olarak kullanılmamak, eşit işe-eşit ücret almak, işyerlerimizde özlük haklarımızın verilmesini, cinsel taciz ve tecavüz suçlarının ayırt edilmeden cezalandırılmasını, yeni Medeni Yasa'nın bir an önce yaşama geçirilmesini, kamu emekçilerine grevli, toplu sözleşmeli sendikal haktanınmasını, ülkemizin IMF reçetesine göre yönetilmemesini istiyoruz.'' Miting, konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

Mersin: 28 gözaltı

Mersin'de ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''nde, izinsiz gösteri yapan bir grup HADEP üyesine, uyarılara rağmen dağılmamaları üzerine, polis ekipleri müdahale etti. Güvenlik güçleri, terör örgütü lehine slogan atan topluluktan 28 kişiyi gözaltına aldı.

İzmir: Yasalarda düzenleme yapılsın

İzmir'deki bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri tarafından Bornova'da, miting düzenlendi.

Tertip Komitesi Başkanı Avukat Birgül Değirmenci, Cumhuriyet Alanı'nda yaptığı konuşmada, kadınların cinsel, emek ve toplumsal konularda baskı ve tecavüzlere uğradığını dile getirerek, ulusal ve uluslararası yasaların kadınlar lehine düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Konuşmaları takiben çeşitli gruplar tarafından konser verildi ve halaylar çekildi. Yürüyüş ve miting, olaysız sona erdi.

Diyarbakır-Siirt-Batman: Yürüyüşe izin verilmedi

Diyarbakır'da, Vedat Dalokay Yeraltı Çarşısı üzerinde toplanmak isteyen kadınlara izin verilmemesi üzerine, yaklaşık bin kişilik grup, Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu önünde biraraya geldi.

Diyarbakır Kadın Platformu Üyesi Avukat Ayla Akad, kadınların özgürlük, eşitlik, adalet, barış ve insan onuruna yaraşır yaşam talepleri gerçekleşinceye kadar 8 Mart'ın bir kutlama günü değil, cinsler, sınıflar ve halklar arasındaki eşitsizliklere karşı mücadele günü olmaya devam edeceğini belirtti.

Siirt'te de, 7 sivil toplum örgütü adına yapılan yazılı açıklamada,Dünya Kadınlar Günü'nü ortak olarak kutlamak istedikleri, ancak Valilik tarafından izin verilmediği ileri sürüldü.

Batman'da ise sabah saatlerinde HADEP İl binası önünde toplanarak basın açıklaması yapmak isteyen gruba izin verilmemesi nedeniyle, Belediye Konferans salonunda ''Kadınlar Günü'' ile ilgili bir konferans düzenlendi.


Eskişehir: IMF politikalarına karşı çıkıldı

Eskişehir'de, siyasi partilerin kadın kolları ile çeşitli kadın kuruluşları, Vilayet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Eğitim Sen Şube Başkanı Kübra Göçmen, düzenlediği basın toplantısında, kadınlar için daha yaşanılır bir dünya kurulması isteniyorsa, başta IMF politikalarına karşı çıkılması gerektiğini savundu.

Çorum: Eşit bir dünya talebi

Çorum Demokrasi Platformu adına, Havuzlu Park'ta basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Sema Atar, kadınların içinde bulunduğu koşulları değiştirmek ve daha yaşanabilir bir dünya kurmak istediklerini söyledi.

Atar, işsizlik ve yoksulluğa neden olan IMF politikalarına son verilmesini istediklerini belirterek, ''Çok kimlikli, çok kültürlü farklılıklarımızın zenginlik kabul edildiği toplumsal bir düzenleme istiyoruz. Kadın bedeninin teşhirini ve cinsel sömürüyü reddediyoruz. Yaşamın her alanında eşit ve insan onuruna yaraşır bir dünya istiyoruz'' dedi.

Van: Kadınlar çiçek dağıttı

Van'da HADEP'li kadınlar, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle çiçek dağıttı. HADEP Van Kadın kolları imzasıyla yayınlanan bildiride, cins çelişkisinin keskinleştiği, 21. Yüzyıl'da özgürleşen kadının, erkeği ve toplumu değiştirme rolünü oynayacağı görüşlerine yer verildi.

Parti binasından çıkan HADEP'li kadınlar, ellerindeki çiçekleri çevrede güvenlik önlemi alan polislere vererek olaysız şekilde dağıldılar.

Manisa: Türk kadını hakettiği yerde değil

Türk Kadınlar Birliği Manisa Şubesi'ne üye kadınlar, Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk Heykeli'ne çelenk koydular. Yönetim Kurulu Üyesi Gülşah Bülbül Candemir, yaptığı konuşmada, kadının, ne dünyada ne de Türkiye'de hak ettiği değer ve saygınlığa ulaşamadığını dile getirdi.

''Kadının birey olarak kabul gördüğü, erkekle eşit haklara sahip olabildiği, gereken saygı ve değere ulaştığı bir toplum temenni ediyoruz'' diyen Candemir, yeni medeni kanunu beklediklerini ifade etti.



Kadınlar tasarı konusunda kuşkulu
Kadınlar Günü'nde 'Bıyık' belgeseli
'Hayır' diyememek, kadınları hasta ediyor
Siyasilerden kadınlara mesaj
AIDS'li Müzeyyen Işıkgöz: Kadınlar benden kaçıyor














Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!