Kadının işten geç dönmesi boşanma için neden değil

Güncelleme Tarihi:

Kadının işten geç dönmesi boşanma için neden değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2005 01:19

Karar: Evli kadın, evlilik birliğinin eşlere yüklediği eşit görevleri savsaklamak veya ihlal etmemek kaydıyla; Anayasa’nın 48. maddesi ile teminat altına alınan dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetini kullanabilir.

YARGITAY 2. Hukuk Dairesi’nden çalışan evli kadınlara destek geldi. Daire, evli bir kadının, ‘evdeki görevlerini aksatmamak koşuluyla dilediği işte çalışmasının ve mesaiye kalıp işten geç gelmesinin’ boşanma nedeni sayılmayacağına karar verdi. Antalya’da yaşayan ve her ikisi özel şirketlerde çalışan S.A. adlı erkekle N.A. adlı kadın evlendiler. Bir süre sonra N.A., iş yoğunluğu nedeniyle zaman zaman akşamları şirkette mesaiye kalmaya başladı. Bu durum genç çiftin arasını açtı. S.A., karısına, ‘İşten ayrıl, evde otur’ diye tavır koydu. Ancak, karısı işinde ayrılmayı reddetti ve aynı şirkette çalışmayı sürdürdü. Bunun üzerine, S.A. mahkemeye başvururak, ‘Karım mesaiye kalıp işten eve geç geliyor, evdeki görev ve sorumluluklarını aksatıyor’ diye boşanma davası açtı.

MAHKEME BOŞADI

Davalı N.A. ise mahkemede kocasından boşanmak istemediğini belirterek, ‘Ben çalışma yaşamı içinde kariyer sahibi bir kadınım. Hem evdeki görev ve sorumluluklarımı yerine getiriyorum, hem de işimi yapıyorum’ diye savunma yaptı. Ancak, yerel mahkeme, ‘Kadının işten dönüş saatlerinin gecikmesi nedeniyle evdeki görevlerini aksattığı’ sonucuna vararak, çiftin boşanmasına karar verdi. Kocasından da işinden de ayrılmak istemeyen N.A. ise yılmadı ve kararı Yargıtay 2 Hukuk Dairesi’nde temyiz etti. Daire de çiftin boşanma kararını bozdu. Evli kadınlara çalışmaları için destek veren karar şöyle:

Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir. Anayasa’ya göre, çalışma hem bir hak hem de kişinin topluma ve ailesine karşı ödevidir.

Evli kadın, evlilik birliğinin eşlere yüklediği eşit görevleri savsaklamak veya ihlal etmemek kaydıyla; Anayasa’nın 48. maddesi ile teminat altına alınan dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetini kullanabilir.

Medeni Kanun’un 192. maddesi de ‘Eşlerden her birinin meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda olmadığını’ düzenlemektedir. Ancak, meslek ve iş seçiminde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde bulundurulmalıdır.

KUSUR DEĞİLDİR

Medeni Kanun’nun 186. maddesi de ‘Evlilik birliğinin eşler tarafından beraberce yönetileceğini eşlerin birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve mal varlıklarıyla katılacaklarını’ düzenler. Çalışma evlilik birliğini sarsan kusurlu bir davranış değildir.

Nasıl bir erkek çalışıp aynı zamanda evine karşı olan sorumluluklarını yerine getiriyorsa, bu kural kadın için de geçerlidir. Davalının işten dönüş saatlerinin gecikmesi evdeki görevlerini yerine getirmediğini göstermez. Çiftin bu gerekçeyle boşanmalarına karar vermek usul ve yasaya aykırıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!