Kadına şiddete karşı ilk imza Türkiye’den

Güncelleme Tarihi:

Kadına şiddete karşı ilk imza Türkiye’den
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 00:00

Kadına yönelik şiddetle mücadelede dünyanın en kapsamlı sözleşmesi olan Avrupa Komisyonu Kadına Karşı ve Ev İçi Şiddetle Mücadele ve Bunun Önlenmesi Sözleşmesi’ne ilk imzayı, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çırağan Sarayı’nda başlayan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 121’inci Toplantısı’nda attı.

13 ülke imzaladı

Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için, 8’i Avrupa Konseyi üyesi olmak koşuluyla 10 ülkenin onayı gerekiyordu. Türkiye, Avusturya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Karadağ, Portekiz, İspanya, İsveç, Slovakya ve Lüksemburg olmak üzere 13 ülke sözleşmeye imza attı. Rusya ve Bulgaristan ise sözleşmeye uygulanabilirlik açısından tereddütlü yaklaştı.

Sözleşmeyle ülkeler, kadına yönelik şiddeti önlemek için koruma, cezalandırma yöntemleri üzerinde iç hukuklarına uygun cezalar belirleyecek. Sözleşme, kadınlar, şikayetlerini geri alsa bile savcıya soruşturmayı yürütme, sığınma evleri oluşturma, korunma emirleri, 24 saat ulaşılabilir telefon hatları kurma zorunluluğu getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!