Kadın kurban kesebilir

Güncelleme Tarihi:

Kadın kurban kesebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Diyanet, usulüne uygun olmak koşuluyla kadınların da kurban kesebileceğini açıkladı. Ancak kurban kesmek yerine bedelinin veya kurbanlık hayvanın bağışlanmasıyla, ibadetin yerine getirilmeyeceği belirtildi.

DİYANET İşleri Başkanlığı, kadınlar ile Hıristiyan veya Yahudi bir kişinin de, usulüne uygun olmak koşuluyla kurban kesebileceğini bildirdi. Diyanet, kurban kesmek yerine, kurban bedelinin veya kurbanlık hayvanın bir hayır kurumuna bağışlanmasıyla ibadetinin yerine getirilmiş olmayacağı uyarısında bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kesimi ile ilgili tereddütlerin giderilmesine yönelik şu uyarılarda bulundu.

Ergenlik çağına giren, temel ihtiyaçlarından başka 80.18 gram altın veya aynı değerde mal ve parası olanlar kurban kesmekle yükümlüdür.

İki veya bir gözü kör, kemiklerinde ilik kalmayacak kadar zayıf, kesim yerine gidemeyecek kadar topal, kulağının ya da kuyruğunun üçte birinden fazlası kopuk, dişlerinin yarısından fazlası dökülmüş, boynuzlarından bir veya ikisi kökünden kırılmış, ölüm derecesinde hasta olan hayvanlar kurban edilemez.

Kurban etinin hepsini yoksullara dağıtmak veya kendisi ve çoluk çoçuğu için alıkoymak caiz ise de en uygun olanı, kurban etini üçe taksim edip, birini kurban kesemeyen yoksullara dağıtmak, bir bölümünü akraba, tanıdık ve komşulara ikram etmek, birini de kendi çoluk-çocuğu ile yemektir.

Kurban etinden Müslüman olmayan komşulara da vermek caizdir.

Kurban kesilirken, fazla eziyet vermemek amacıyla hayvanın başına kurşun sıkılabilir veya elektrik şokuyla bayıltılabilir.

Bir müslümanın erkek olsun kadın olsun usulüne uygun olarak kestiği hayvanların etleri yenir. Yine ehl-i kitap olan, yani peygamberlerden ve semavi kitaplardan birine inanmış olanların (Yahudi, Hıristiyan) usulüne uygun kestikleri hayvanların etleri de yenir. Bu itibarla Müslüman bir kadının yahut ehl-i kitap kadın ve erkeğin kurbanlık hayvanı kesmesi caizdir.

Simitçi güzeli

ANTALYA'nın ilk kadın simitçisi Birgül Butev, güzelliğiyle dikkat çekiyor. Kentin en işlek caddelerinden Güllük'te simit satan 23 yaşındaki, 3 çocuk annesi Butev, Elazığ Merkez Ortaokulu'ndayken en büyük idealinin öğretmenlik olduğunu, ancak aşkı uğruna okulunu bırakıp kaçtığını, sonunda da kendisini simit tezgahının başında bulduğunu anlattı. Birgül Butev, bazı müşterilerinin simit satmasına şaşırdığına da değinerek, ‘‘Bu kamera şakası mı, gerçekten simit mi satıyorsun?’’ diye sorduklarını söyledi. Günde 150 simit satan Birgül, ‘‘Öğleye kadar çalışıyor, öğleden sonra da çocuklarıma bakıyor ve evin işlerini yapıyorum’’ dedi. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen hayatından ve işinden memnun olduğunu söyleyen Birgül, ‘‘Belki yoksuluz, ama güzel bir hayatımız var’’ diye konuşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!