Kadıköy-Kartal metrosuna vagonlar raylara konuluyor

Güncelleme Tarihi:

Kadıköy-Kartal metrosuna vagonlar raylara konuluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 19:40

Kadıköy-Kartal metro inşaatının sondan üçüncü aşaması, yarın vagonların Kartal Taşocağı mevkisinden raylara konulmasıyla tamamlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, 16 istasyon ve 22 kilometre uzunluğa sahip metro hattı inşaatının, şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışması özelliğini taşıdığı belirtildi.

Günde 250 metre rayın montajlandığı ve 150 metre tünel kazı hızına ulaşılan hattın ray uzunluğunun 48 bin 572 metre olduğu kaydedildi.
Hat için temin edilen vagon sayısının, hattın Kaynarca'ya uzatılması nedeniyle 120'den 144'e çıkarıldığı aktarılan açıklamada, ocak ayında başlayan sevkıyat sürecinden bugüne kadar 16 vagonun sahaya geldiği bildirildi.

Açıklamada, 4'lü tren dizisinde 1084, 8'li tren dizisinde ise 2 bin 168 yolcu taşınabileceği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:
“Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılacak. Bu işletmeye ekonomi ve esneklik sağlayacak. Vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları olup, yolcuların dört vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı mümkün olacak. Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi bulunuyor. Yolcu güvenliği için araç içi ve dışı kapalı devre kamera sistemiyle izlenecek. Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak. Vagon içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı online bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren 'dinamik yol haritası' bulunuyor. Ayrıca, bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktalarının gösterimi mevcut. Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı var. Yolcular ile makinist arasında aktif iletişim sağlanabilecek. Konforlu bir yolculuk için titreşim ve ses izolasyonu ile yangın izolatörleri olacak.”

Açıklamada, Kadıköy-Kartal metro hattının yanı sıra yapımı devam eden Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatlarının da tamamlanmasıyla Kartal'dan metroya binen bir yolcunun Kadıköy'e 29, Üsküdar'a 35, Yenikapı'ya 47, Taksim'e 55, otogara 66, Hacıosman ve Atatürk Havalimanı'na 79, Atatürk Olimpiyat Stadı'na ise 89 dakikada ulaşılabileceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!