Kadifekale yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Kadifekale yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 13:02

İzmir'de MÖ 300'lü yıllarda, Makedonya Kralı Büyük İskender'in şehir kurduğu Kadifekale ve bölgesinde, “Kentsel Yenileme Projesi” kapsamında şimdiye kadar bin 859 bina yıkıldı, 60 bin metre kare alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  İzmir'de 4 bin 700 hektar büyüklüğünde 18 bölgede yaklaşık 200 bin konutun kent dönüşümünün, sağlanması gerektiğini belirtti.

Göreve başlar başlamaz ilk olarak Kadifekale'deki Kentsel Yenileme Projesi'ni uygulamaya başladıklarını ifade eden Aziz Kocaoğlu, 42 hektar büyüklüğünde 9 mahalleyi kapsayan projenin 200 milyon liraya mal olduğunu ve tamamının belediye bütçesinden karşılandığını söyledi.

Proje kapsamında bin 968 bina için yıkım kararı verildiğini kaydeden Kocaoğlu, “Bunlardan bin 859'u yıkıldı, diğerleri için çalışmalar devam ediyor. Burada yaşayan 20 bin vatandaşımızı etkileyen bu projede isteyenlere evlerinin parasını verdik, dileyenler de Uzundere'de TOKİ'den satın aldığımız konutlara taşındı. Sadece yıkım, düzeltme, su yollarının projelendirilmesi gibi işler için 13 milyon lira harcandı” dedi.

2007'de başlayan bina yıkımları 2012'de tamamlanacak

AA muhabirinin İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 20 Temmuz 2006'da alınan kamulaştırma kararı sonrası Eylül 2007'de bölgede yıkımlara başlandı.

Büyük İskender'in MÖ 300'lü yıllarda şehir kurduğu Kadifekale'nin kentsel sit alanı ilan edilen kısmında da bir ya da iki katlı binaların yıkımı gerçekleştirildi.
Çalışmalar sonucunda Kadifekale ve devamındaki Yeşildere bölgesinde 420 bin metrekarelik alan boşaltıldı, boşaltılan alanın 60 bin metrekaresi de ağaçlandırıldı.

Bölgeye sedir, sığla, fıstık çamı, ligustrum, leylandi, güvey feneri, hatmi, defne, ıhlamur ve dut gibi 15 farklı türden 2 bin ağaç dikildi.
Bakanlar Kurulu'nun 1977 yılında “Afete Maruz Bölge” ilan ettiği İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde 108 binanın daha yıkımı yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı, 42 hektar genişliğindeki Kemeraltı, Agora, Tiyatro ve Kadifekale bölgesini turistler için cazibe merkezi haline getirmek amacıyla proje hazırlıyor.

Tarihçi Aksoy: “Kadifekale'nin eski adı Pagos”

İzmirli tarihçi yazar Yaşar Aksoy, efsaneye göre, eski adı “Pagos” olan Kadifakele'de konaklayan Makedonya Kralı Büyük İskender'in bir ağaç altında uyuduğunu ve rüyasında iki su perisi gördüğünü anlattı.

Su perilerinin Büyük İskender'den uyuduğu yerde bir şehir kurmasını istediğini anlatan Aksoy, şöyle devam etti:

“Büyük İskender uyandığında kahinine bu rüyayı yorumlatır. Kahin de rüyanın gerçekleşmesi gerektiğini, Pagos Tepesi'nde kurulan kentte yaşayanların Bayraklı'daki eski kentte yaşayanlara göre daha mutlu insanlardan oluşacağını söyler. Bunu öğrenen Büyük İskender iki generalini yeni bir kent kurmaları için görevlendirir. Böylece yeni kent kurulur ve Roma İmparatorluğu'na devredilir. Kale, istilacılar tarafından daha sonra 11 kez kuşatılır, 11 kez yıkılır ve yeniden inşa edilir. İzmir Büyükşehir Belediyesinin bugün Kentsel Yenileme Projesi çerçevesinde bu bölgede de yıkım yaptığını biliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!