Kaderin cilvesi

Güncelleme Tarihi:

Kaderin cilvesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ecevit'i tutuklayan hakim Sezer'in en yakın arkadaşı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in teklifi ile cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer'in arkadaşı Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ali Hüner'in, 12 Eylül döneminde Ecevit'i tutuklayan sıkıyönetim hakimi olduğu ortaya çıktı. Bu ilginç tesadüfün kahramanı olan Hüner, Sezer'e Meclis'teki son tur oylamayı evinde birlikte izleyecek kadar yakın bir isim. 12 Eylül döneminde Ankara 3 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi Hakimi olan Ali Hüner, Ecevit'in serbest kalmasını sağlayan öteki sıkıyönetim mahkemesi kararını itiraz üzerine kaldırmıştı. Bu ilginç olayın öyküsü şöyle:

1.5 AY HAPİS YATMIŞTI

Ecevit, bir İsveç Gazetesi'ne verdiği demeç nedeniyle Ankara 2 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkemenin Hakimi Albay Gün Soysal, Ecevit'i tutuklamaya gerek görmeyerek, salıverilmesine karar verdi. Ertesi gün Sıkıyönetim Adli Müşavirliği, Ecevit'in salıverilmesi kararına itiraz etti. Bunun üzerine Ecevit'in dosyası Hüner'in hakimi olduğu Ankara 3 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'ne geldi. Hüner, itirazı yerinde bularak, Ecevit'in tutuklanmasına karar veren heyette yeraldı. Bunun üzerine Ecevit yaklaşık 1.5 ay hapis yatmak zorunda kaldı. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi asıl üyesi olan Hüner, Sezer'in sınıf arkadaşı. Sezer'e, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı seçiminde oy verdi. Sezer'in başkanlığı döneminde boşalan Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı'na da Hüner seçildi. Sezer, kendisinin Cumhurbaşkanı olmasını sağlayan son tur oylamayı, Hüner ve eşi Özden Hanım'la birlikte izledi. Özden Hüner, Sezerler'e giderken kendi elleriyle yaptığı böreği götürmeyi de ihmal etmedi. Ali Hüner, Sezer'in Cumhurbaşkanlığın kesinleşmesi üzerine, ‘‘Kutlama protokolünde önce eşi ve çocukları, sonra arkadaşları olarak bizler bulunacağız’’ diye espri yapacak kadar aileye yakın.

SÜPRİZ ARKADAŞLIKLAR Bu arada Sezer'in hemen hemen tamamı hukukçu olan arkadaşları da günışığına çıkmaya başladı. Bu arkadaşlıklar arasında ilginç isimlerin yeraldığı da dikkat çekti. İşte Sezer'in bazı yakın arkadaşları:

HASAN FEHMİ GÜNEŞ Hukuk Fakültesi'nden arkadaşı. Okul bittikten sonra da arkadaşlıkları bugüne kadar sürdü. Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu dönemde de zaman zaman biraraya gelip görüşmelerde bulunurlardı.

ENİS TUNGA Avukat olan Tunga, Sezer'e fıkra anlatacak kadar yakın bir isim. Denizci Hakim Albay Tunga'nın bir diğer özelliği ise MHP iddianamesini hazırlayan askeri savcı olması.

İSMET ARSLAN Yargıtay 1. Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Arslan yıl sonunda emekliye ayrılıyor. Bu nedenle kendisinin Çankaya Köşkü'nde başdanışman olarak görev almasına kesin gözüyle bakılıyor. Arslan son tur oylamasını eşi Sevil Hanım'la birlikte Sezer'in evinde izledi.

ABDÜLKADİR GENELİOĞLU Danıştay üyesi olan Genelioğlu, Afyon'un en zengin ailelerinden birinin mensubu. Sezer'le çok eskiden beri arkadaş olan Genelioğlu, Sezer ailesinin tüm üyeleri tarafından da sevilen bir isim.

İBRAHİM KÜÇÜKKURT Afyon'da yayınlanan Kocatepe Gazetesi'nin sahibi ve başyazarı. Sezer'den büyük olmasına rağmen, ilişkileri hiçbir zaman kesilmedi.

SADİ BÜYÜKEREN Arkadaş ilişkisinin dışında Sezer'in çok güvendiği isimlerden biri. Sezer, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliğe, tarafsızlığına çok güvendiği Sadi Büyükeren'i atadı.

AHMET AKYALÇIN Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyesi Ahmet Akyalçın'ın adı Sezer'den boşalan Anayasa Mahkemesi üyeliği için geçiyor. Akyalçın, aynı zamanda Sezer'in hemşehrisi.

VECDİ GÖNÜL FP'li Sayıştay eski Başkanı ve Meclis Başkanvekili Vecdi Gönül, Sezer'in askerlik arkadaşı. Bu arkadaşlık uzun yıllar tutan bürokrasi döneminde de sürdü.

Halktan destek

% 81

Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i kamuoyu da sıcak karşıladı. Polar Araştırma Basın ve Yayın Anonim Şirketi'nin Mayıs ayı gündem araştırmasında, Sezer'in kamuoyundaki desteği yüzde 81 çıktı. Polar'ın araştırması İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Diyarbakır, Konya, Denizli, Bursa ve Kayseri'den, tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen bin 227 denekle görüşülerek yapıldı. Polar, araştırmaya katılan deneklere 4 soru yöneltti. Polar'dan yapılan açıklamaya göre bu sorularla, deneklerin verdiği yanıtlar şöyle:

Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığını destekliyor musunuz?

Evet : Yüzde 81.0

Hayır : Yüzde 13.9

Fikrim yok : Yüzde 5.1

Ahmet Necdet Sezer'in başarılı olacağına inanıyor musunuz?

Evet : Yüzde 75.4

Hayır : Yüzde 12.2

Fikrim yok : Yüzde 12.4

Cumhurbaşkanı'nın Meclis'ten veya siyasetin içinden biri olmasını tercih eder miydiniz?

Evet : Yüzde 38.8

Hayır : Yüzde 51.0

Fikrim yok : Yüzde 10.2

Sizce Ahmet Necdet Sezer aday gösterildikten sonra Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevinden istifa etmeli miydi?

Evet : Yüzde 38.0

Hayır : Yüzde 35.6

Fikrim yok : Yüzde 26.4

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!