Kader günü

Güncelleme Tarihi:

Kader günü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siyasetin endekslendiği örtülü ödenek davasında bugün karar günü. Dönemin Başbakanı Çiller'i, emekli orgeneral Necdet Öztorun'un adını kullanarak, ‘seçimde destek vaadi’ ile örtülü ödenekten 5,5 milyar lira dolandırmaktan 6 yıl 3 aya mahkûm olan Selçuk Parsadan ve arkadaşlarının temyiz davasında karar açıklanıyor. Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi'nin merakla beklenen kararı, Çiller'in kaderini belirleyecek.Parsadan'ın mahkûmiyet kararının ‘onanması’ halinde, örtülü ödeneğin dolandırıldığı ‘tescil’ edilecek. Ve Çiller'i Yüce Divan'da 12 yıla kadar hapisle yargılatacak süreç başlayacak. Çiller için Anayasa'nın 100'üncü maddesine göre Meclis soruşturması prosedürü işletilecek. Üye tam sayısının onda biri sayısında milletvekilinin vereceği önergenin Genel Kurul'da kabulü ile Çiller hakkında Meclis soruşturması açılabilecek. İddianame yerine geçecek bu raporun da Meclis'te salt çoğunlukla kabulü halinde, Çiller Yüce Divan'da yargılanacak. Çiller Yüce Divan'da ‘Görevi kötüye kullanma’ ve ‘Örtülü Ödenek Kanunu’nun 77'nci maddesine aykırı davranışta bulunarak zimmetine para geçirmekten' 12 yıla kadar hapisle yargılanması gündeme gelecek.

Çiller'in kritik günü nedeniyle, DYP yöneticileri dün bir basın toplantısı düzenlediler. DYP Genel Başkan Yardımcıları Nahit Menteşe, Mehmet Gölhan ve Hasan Ekinci, Parsadan davasıyla ilgili olarak yargıya baskı yapıldığını iddia ettiler. Menteşe, Yargıtay üyelerine 500 milyar lira teklif edildiği yolundaki haberler için de, ‘‘Bu açık bir şekilde yargıyı baskı altına almak değil midir? Cumuriyet savcıları nerede?’’ dedi.

İDDİALARA GÜLÜYORUM

Bu arada örtülü Ödenek Davası'nın temyiz incelemesinin görüldüğü Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin Başkanı Necdet Mutiş,‘‘Mahkeme'nin söz konusu sanıklara verdiği mahkûmiyet kararlarının bozulması için 6. Ceza Dairesi üyelerine 500 milyar lira teklif edildiği’’ ve ‘‘Avukat kızı Özden Mutiş'in Özer Çiller'in avukatıyla yakın ilişki içinde bulunduğu’’ yolundaki iddialara ‘‘gülüp geçtiğini’’ kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!