Kaçırıp vuracaktık

Güncelleme Tarihi:

Kaçırıp vuracaktık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Akın Birdal'a saldıran tetikçiler Bahri Eken ile Kerem Deretarla, sorgularındaki ifadelerinde, ‘‘Birdal'ı önce kaçıracak, sonra infaz edecektik’’ dediler. Tetikçiler, eylem için Cengiz Ersever tarafından Silivri'de ormanda gizli bir kampta kontrgerilla eğitimi aldıklarını söylediler.

İHD Genel Başkanı Akın Birdal'ı çapraz ateşe tutarak öldürmek isteyen tetikçiler, ‘‘Amacımız Birdal'ı orada öldürmek değildi. Birdal'ı önce rehin alıp başka bir yere götürecektik. Daha sonra öldürecektik’’ dediler.

Tetikçiler, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgularında, suçlarını itiraf ederek, şok açıklamalarda bulundular. Hürriyet'in ele geçirdiği ifadelere göre, Birdal suikastının tetikçileri Kerem Deretarla ile Bahri Eken, şunları söylediler:

‘‘Biz ülkücücüyüz. 4 ay kadar önce Hasan Hasanoğlu ile tanıştık. O da bizi Fırat kod adlı Cengiz Ersever'le tanıştırdı. Ersever bizi İstanbul Çatalca Silivri'de, ormanlık alan içine gizlenmiş bir kampa götürdü. Bu kampta 15 ülkücü daha eğitim görüyordu. Fırat kod adlı Jandarma Uzman Çavuş Cengiz Ersever bize, bu kampta askeri eğitim verdi. Ersever bize, atış eğitimi ve kontrgerilla taktiklerini öğretti.’’

ERSEVER: ARTIK HAZIRSINIZ

Tetikçiler Deretarla ve Eken, askeri eğitimlerini tamamladıktan sonra, Ersever'in kendilerine, ‘‘Artık hazırsınız’’ diyerek suikasttan 4 gün önce Ankara'ya gönderdiğini söylediler. Ankara'da Olimpiyat Oteli'ne yerleştiklerini belirten suikastçılar, itiraflarına şöyle devam ettiler:

‘‘Suikast günü, Seymenler Oteli'ne gittik. Cengiz Ersever, Semih Tufan Güraltay'a ait lüks BMW'yle otele geldi. BMW'yi Semih'in şoförü Demir kullanıyordu. Ersever bizi BMW otomobile bindirdi. ‘Akın Birdal'ı rehin alıp daha sonra öldüreceğiz' dedi. Ersever, BMW'nin torpido gözünden çıkardığı 14'lü Browning tabancayı Deretarla'ya, Astra marka tabancayı da Eken'e verdi. Sonra hep birlikte Kuğulu Park'a gittik.’’

ÖNCE İSTİHBARAT YAPTIK

Suikastı düzenlemeden önce, Cengiz Ersever’le birlikte, İHD Genel Merkezi'nin bulunduğu Tunalı Hilmi Caddesi'nde istihbarat yaptıklarını söyleyen tetikçiler, ‘‘Ersever, Kuğulu Park'ta otururken, biz Kerem Deretarla ve Bahri Eken, 40 metre ötedeki İHD Genel Merkezi'ne gittik. Akın Birdal'ın büroda olmadığını, saat 13.00'te geleceğini öğrendik. Tekrar parka döndük, Ersever'le birlikte beklemeye başladık’’ dediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!