Kaçıranların Türkiye’de de uzantıları var

Güncelleme Tarihi:

Kaçıranların Türkiye’de de uzantıları var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 00:00

İran’ın Zahedan Kenti’nde, otomobilleriyle Nepal’e giderken Cundullah Örgütü üyelerince kaçırılan üç Türk yamaç paraşütçüsünden Yurdaer Etike ve Serdar Durna dün sabah Türkiye’ye döndü. Avni Ozan ise, İran polisi tarafından bulunan araçlarını ve malzemelerini almak için Tahran’da kaldı. Yurdaer Etike, "Fazla konuşmak istemiyoruz, bizi kaçıranların Türkiye bağlantıları var" diye konuştu.

TÜRKİYE’nin Tahran Büyükelçisi Halit Bozkurt Aran’ın eşliğindeki sporcular, dün 06.30’da Türk Hava Yolları’nın uçağıyla Tahran’dan İstanbul’a geldiler. Yurdaer Etike ve Serdar Durna VIP Salonu’nda kardeşleri ve arkadaşları tarafından sevinçle karşılandılar. Basın mensuplarına yaşadıklarını anlatan Yurdaer Etike, şunları söyledi:

"Çok zor bir tecrübe yaşadık. Kimsenin böyle bir şey yaşamasını istemem. Allah’tan sevdiklerimizin yanındayız. En önemli zorluk, özgürlüğümüzün elimizden alınmasıydı. Her an ölüm tehdidi altındaydık. Çok zor şartlarda kaldık. Eksi 10 derecede çadırda veya dışarıda yatmak zorunda kaldık. Ama sporcu olduğumuz için dayandık. Psikolojik anlamda büyük baskı yaşadık. 8 İran askeri yakaladılar. Biri kaçtı, çok dövdüler, birini öldürdüler."

KONUŞMAYIN UYARISI

Kendilerinin Alman ya da İngiliz sanılarak kaçırıldığını belirten Etike, Türk ve Müslüman olduklarını öğrenince kaçıranların tavırlarının değiştiğini vurguladı. Yurdaer Etike "Ancak yaptıkları yanlıştan dönemediler. Reislerini görene kadar bizi tutacaklarını, ardından bırakacaklarını söylediler. Ama reislerini görene kadarki iki gün uzadı. Daha sonra ’14 günde bırakacağız’ dediler, ama hiçbir gelişme olmadı. 23 gün boyunca bu gerginliği yaşadık. Banyo yapamadık, yemek yiyemedik. Sürekli dolaştırdılar. 3 ülke gezmek zorunda kaldık. Serbest kaldıktan sonra, İran sınırına gelebilmek için 24 saat bir arabada yolculuk yaptık" dedi.

Havaalanından ayrıldıktan sonra Hisarüstü’ndeki evine giden Yurdaer Etike, "Bizi üstü kapalı şekilde konuşmamamız için uyardılar. O yüzden çok detaylı konuşmak istemiyorum. Türkiye’de de uzantıları var ve hálá rahat değiliz" dedi.

FİDYE ÖDENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

İran’daki görev süresi dolan Tahran Büyükelçisi Halit Bozkurt Aran da Türk sporcularla birlikte İstanbul’a geldi. Aran, "Bizden fidye istendi ancak ödenmesi söz konusu değil. Sonuç olumlu. İran da güvenli bir ülke" dedi.

Cundullah, İranlı Şii askeri öldürdü

ŞİDDET yanlısı Sünniler’den oluşan Cundullah Örgütü, geçen ay Pakistan sınırında kaçırdıkları 9 İran askerinden birini dün öldürdü. El Arabiya televizyonunda yer alan infaz görüntülerinin ardından bir örgüt sözcüsü, sınır devriyesi yapan birliğin komutanı olan Şii yüzbaşı Abbas Nemcu’yu öldürmelerinin gerekçesini "bazı İran şehirlerinde Sünni simgelere karşı yapılan saygısızlıklar" olarak açıkladı. İran hükümetinin tutukladığı 16 üyelerinin serbest bırakılmasını isteyen grup, aksi halde kaçırılan Şii askerlerin tek tek öldürüleceğini duyurdu. İran hükümeti, Sünni teröristlerin ABD tarafından finanse edildiğini iddia ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!