‘Kaçakçı’ diyerek Türkleri vurmayın

Güncelleme Tarihi:

‘Kaçakçı’ diyerek Türkleri vurmayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 00:00

İran’a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran tarafından kaçakçı oldukları iddia edilen Türklerin sınırda öldürülmesi olayını heyetlerarası görüşmelerde gündeme getirdi.

Gül, bu kişilerin öldürülmeden engellenebileceğini belirterek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan güvenlik makamlarını uyarmasını istedi. Gül, sınırdaki olaylar ile ilgili talebini iki ülke arasındaki güvenlik ve işbirliği ve terörle mücadele konusunun ele alındığı sırada dile getirdi. Gül, “Kanunsuz iş yapanları muhakkak ki takip etmek gerekir. Ama bu işin insani boyutu da var. Bu kişiler öldürmeden engellenebilir, güvenlik makamlarınızı uyarın” dedi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Gül’ün sözlerine katıldığını belirterek, iki ülke sınır yetkililerinin görüşmeler yapmasını istedi.

2003’te uyarmıştım

Gül, Ahmedinejad ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ortadoğu ülkelerinde son dönemde yaşanan karışıklıkların sürpriz olmadığını belirterek, “Ben 2003 yılında Tahran’da, burada bir İslam Konferansı toplantısında konuşma yapmıştım ve şu değerlendirmede bulunmuştum, hiçbir ayrım yapmadan bütün ülkeler, hep beraber, hepimiz evlerimizin içini düzene koymamız gerekir.” Cumhurbaşkanı Gül, Ahmedinejad ile başbaşa görüşmelerinde iki ülke ilişkilerinin yanısıra İran’ın nükleer programı ve bölgedeki son halk ayaklanmalarıyla başlayan gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Gül, Ortadoğu’da ve İslam dünyasında çok önemli, köklü değişimler yaşandığını belirterek, “Bütün bu gördüğümüz olup bitenlerden arzumuz şu ki her ülkenin güçlü, halklarının onurlu ve daha mutlu bir şekilde çıkması ve bu süreçlerin kısa sürmesi” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!