Kaçak villalara önerge yağdı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak villalara önerge yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 16:00

CHP ve ANAP milletvekilleri, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, daha önce üç kez yıkım kararı alınmasına karşın İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının değiştirilerek kurtarılmasını Meclis gündemine taşıdı. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ilgililer hakkında İçişleri ve Kültür Bakanlıklarına talimat verip gerekli soruşturmayı başlatıp başlatmayacağını sordu.

Harita mühendisi olan CHP'li Erdal Karademir, Maliye Bakanı Unakıtan'ın İstanbul-Üsküdar Küçükçamlıca'da bulunan ve hakkında İmar Yasası uyarınca yıkım kararı bulunan imara aykırı kaçak villasının, Üsküdar Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararlarıyla hukukileştirildiği ve ayrıca ek inşaat haklarının verildiğini anımsattı. Karademir, Unakıtan'ın kaçak villasını kurtarma girişiminin; "İmar planı değişikliğinin kişi yararı değil yalnızca kamu yararı gözetilerek yapılabileceği" ve "Yüzde 6 olan inşaat hakkının yüzde 15'e çıkarılmasının, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına göre değil, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına göre verilmesi gerekeceği" noktaları gözönünde bulundurulduğunda hukuki yönden iki kez sakıncalı olduğunu bildirdi.

İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun hukuka aykırılığı meydanda olan bir karara varması nedeniyle karara karşı çıkan iki üyesinin sürüldüğünü vurgulayan Karademir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 20.08.2004 tarihli iki genelgesinde, ilçe ve alt kademe belediyelerinin, Büyükşehir Belediyesi onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına uygun yapılacak uygulama imar planı olmadan işlem yapamayacaklarının belirtildiğini açıkladı.

Bu durumda, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı olmadan belediyelerin imar durumu ve yapı ruhsatı düzenlemelerinin olanaksız olduğunu, bu nedenle Koruma Kurulu'nun ek inşaat verme kararının da söz konusu genelgelere aykırı olduğunu vurgulayan Karademir, Başbakan Erdoğan'a, mevzuat ve Danıştay kararlarına aykırı olan ek inşaat izni verilmesi kararının soruşturulması için İçişleri'ne, Koruma Kurulu bakımından da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na talimat vermeyi düşünüp düşünmediğini sordu.

TCK 184 İŞLEYECEK Mİ?

Karademir, "Unakıtan'ın villasının kaçak olduğu Üsküdar Belediyesi tarafından İmar Yasası'nın 32 ve 42'inci maddelerine göre düzenlenen tutanaklarla sabit olduğuna göre, bugüne kadar bu kaçak villayı yıkmayan ve kamu hizmeti götürerek göz yumanlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 184'üncü maddesine göre işlem yapılması için talimat verecek misiniz?" diye de sordu.

Karademir, "Koruma Kurulunun vermiş olduğu ek inşaat hakkının hukuki altyapısı mevcut değildir. Belediyeler ve Koruma Kurulu, Maliye Bakanı'nın kaçak villasını affetmek için adeta yarışmaktadırlar.

70 milyon vatandaşımızın gözü önünde süren bu hukuka aykırılık, deprem tehlikesi ile karşı karşıya bulunan İstanbul'daki kaçak yapılara AKP iktidarının ne tür çözümler peşinde olduğunun da işaretini vermektedir. Hakkındaki iddialara geçerli ve tatminkar yanıtlar veremeyen bir Maliye Bakanı'nın hukuka aykırı işlemlerde ısrar etmesi düşündürücüdür" dedi.

KURTULMUŞOĞLU DA UNAKITAN'IN KENDİSİNE SORDU

ANAP Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu da bizzat Unakıtan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Villalarının yasallaştırılması için girişimde bulunup bulunmadığını Unakıtan'a soran Kurtulmuşoğlu'nun diğer soruları da şöyle:

"Bu kararın alınmasında baskıda bulundunuz mu? Villaların kamu vicdanını rahatsız edip etmeyeceği konusunda ne düşünüyorsunuz? Koruma Kurulu üyelerinin görev yeri değişikliğinin nedeninin, bu yasallaştırmaya yaptıkları muhalefet olup olmadığı hakkında ne düşünüyorsunuz?"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!