Kabotaj Bayramı neden kutlanır? İşte Kabotaj Bayramı'nın tarihi

Güncelleme Tarihi:

Kabotaj Bayramı neden kutlanır İşte Kabotaj Bayramının tarihi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2019 09:30

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama haftası kapsamında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenleniyor. Türk denizciliğinin gurur günü olarak kabul edilen Kabotaj Bayramı, sosyal medyanın da ana gündem konularından biri haline geldi. Konuya dair bilgi sahibi olmak isteyenler Kabotaj Bayramı ile ilgili araştırma yapıyor. Peki, kabotaj nedir? Kabotaj Bayramı neden kutlanır?

Haberin Devamı

Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir.

TÜRKİYE’DE KABOTAJIN TARİHİ

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN DUYURDU

Milli Savunma Bakanlığının (MSB) Twitter hesabından Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na ilişkin paylaşımda bulunuldu.
"Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında, 23 limanda 26 gemimiz 1 Temmuz 2019 tarihinde halkımızın ziyaretine açılacaktır. Tüm halkımız gemilerimize davetlidir." ifadelerine yer verilen paylaşımda, ziyarete açılacak limanların isimlerinin bulunduğu görsel de kullanıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!