Kaan Önder Türkiye'yi ETCC'de temsil edecek

Güncelleme Tarihi:

Kaan Önder Türkiyeyi ETCCde temsil edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 18:31

Kaan Önder sadece 17 yaşında bir motorsporları tutkunu. Onu anlatmanın en kısa yolu “Büyümüş de küçülmüş” sözü. 9 yaşında karting ile başlayan merakını, Türkiye, Avrupa ve Balkan şampiyonluklarıyla taçlandırdı. İbre o kadar yükseldi ki Formula BMW Talent Cup'ta yarışarak, bu alandaki ilk Türk oldu. Ehliyeti bile olmayan ancak bugüne kadar 400’den fazla start alan bu genç adam, pazar günü bir adım daha ileriye gidecek ve ETCC’de (Avrupa Binek Otomobiller Şampiyonası) önemli isimlere karşı Türkiye’yi temsil edecek. Kendi sınırlarını zorlayarak birçok insanın hayal bile edemediği başarılara imza atan Kaan, Fransa'ya uçmadan önce hurriyet.com.tr’ye konuştu.

Haberin Devamı

Otomobillere olan ilginin annen ve babanla 2006’da İstanbul Park’taki Formula yarışında başladığını söylüyorsun. 9 yaşında bir çocuğun otomobillerden etkilenmesi sık rastlanan bir durum değil. Neydi, nasıl bir duyguydu o?
Açıkçası giderken ne bekleyeceğimi hiç bilmiyordum. Daha öncesinde öyle otomobillere aşırı bir ilgim de yoktu ama cuma günkü antrenmanlarında otomobillerin sesini duyar duymaz çok etkilendim. Pistin atmosferi ve ortamı da beni çok şaşırtmıştı ve hemen ilgimi çekti.

"BEN PİSTTEYKEN ANNEM ALIŞ-VERİŞ YAPIYOR"

Zorlu ve tehlikeli bir spor ile uğraşıyorsun? Annen ve baban şaşırmadı mı bu duruma?
En başından beri ailem hep destek oldu, bu kadar destek olmasalar şu anki seviyeme asla ulaşamazdım zaten. Annemin hala tedirgin olduğu oluyor ama o da artık alıştı sanırım.

Nasıl başa çıkıyorlar? Yarışlar sırasında çıldırmıyorlar mı?

Kaan Önder Türkiyeyi ETCCde temsil edecek

Annem yarışlarımın çoğuna gelmiyor, piste geldiğinde de heyecandan pek izleyemiyor. Beraber seyahat ettiğimizde genelde biz babamla pisteyken annem de şehirde gezip alış-veriş yapıyor sonra akşam buluşuyoruz. Babam da ilk başladığımızda heyecanlanıyordu sanırım. Ama o da benimle birlikte alıştı bence. Her yarışa, her teste beraber gidiyoruz ve hep benim yanımda olup destek oluyor. Onun desteği, benim için çok çok önemli.

Haberin Devamı

"KURTULMAK İÇİN EHLİYET ALMAK İSTİYORUM"

Direksiyon başında uluslararası başarılar elde ettin ama ehliyetin bile yok. İronik bir durum değil mi?
Son zamanlarda en çok karşılaştığım soru oldu galiba. Artık 18 olup ehliyet almayı daha çok bu durumdan kurtulmak için istiyorum. Ama yarış otomobili kullanmak, trafikte kullanmaktan çok farklı olduğu için çok da yadırgamıyorum.

"İSTANBUL TRAFİĞİNDE BEKLEMEKTEN NEFRET EDİYORUM"

Pistlerde esen bir genç olarak İstanbul trafiği hakkında ne düşünüyorsun?
Tabi dediğiniz gibi daha ehliyetim olmadığı için kullanma deneyimim yok ama trafikte beklemekten gerçekten nefret ediyorum.

"HIZI PİSTLERE SAKLAMAK LAZIM"

Haberin Devamı

Baban ya da bir yakının yanında otomobil kullanırken ne hissediyorsun?
Özellikle trafikte başkasının yanımda hızlı kullanmasından nefret ediyorum. Çok korkutucu geliyor çünkü anlık bir hatanın nelere sebep olabileceğini biliyorum. Hızı pistlere saklamak lazım.

"SINIRLARIMI ZORLUYORUM"

Sadece 17 yaşındasın, fiziksel ve mental olarak da ciddi çalışmalar gereken bir spor ile uğraşıyorsun. Psikolojik ve fiziksel olarak zorlanmıyor musun?
Motorsporları aynen dediğiniz gibi çok zorlayıcı bir spor. Çoğu kişi otobanda otomobil kullanmak gibi bir şey zannediyor galiba ama hiç alakası yok. Fiziksel ve mental olarak hazırlanabilmek için yarışlarım olmadığı vakitlerde çok ciddi bir şekilde çalışıyorum. Her gün kendimi biraz daha geliştirmek için sınırlarımı zorluyorum.

Haberin Devamı

Kaan Önder Türkiyeyi ETCCde temsil edecek


Neden Yoga? Benzer başka çalışmaların da var mı?

Birçok değişik meditasyon tekniği, pilates, nefes egzersizleri ve mental canlandırma teknikleri üstünde de çalışıyorum. Bu çalışmalarımın hepsi pistlerde hızlı olmamı sağlıyor. Piste gelip otomobile oturup hemen yarış kazanmak mümkün değil, bunun için ciddi bir hazırlık süreci gerekiyor.

06:00'DA PİSTTEN EVE 08:00'DE DE OKULA GİDİYORUM

Bütün bu çalışmaları okul ile birlikte devam ettirmek zor olmuyor mu?
Tabi ki çok zorlayıcı olduğu zamanlar oluyor. Özellikle bir pistten sabah 05:00-06:00’da eve dönüp 08:00'de okula gittiğim günler oluyor, onlardan pek keyif almıyorum. Ama sporu çok sevdiğim için bu zorluklar da çok sıkıntı yaratmıyor.

Derslerin nasıl?
Derslerim gayet iyi her şey yolunda gidiyor.

"İNGİLTERE'DE ÜNİVERSİTEYE GİTMEK İSTİYORUM"

Haberin Devamı

Üniversite?
Evet, İngiltere’de üniversiteye gitmek istiyorum, makine mühendisliği okumayı düşünüyorum.

Yaşıtlarından farklı bir ilgi alanın var. Arkadaşlıklarını etkiliyor mu?
Evet yarışmakla ilgilenen pek arkadaşım yok ama benim için bir sorun yaratmıyor.

"SEVGİLİM BANA DESTEK OLUYOR"

Yaptığın spor kızların ilgisini çekiyor mu?
Açıkçası çok da ilgilendiklerini düşünmüyorum, ama istisnalar da oluyor sanırım...

Sevgilin var mı?
Evet bana çok destek olan ve çok sevdiğim bir kız arkadaşım var.

İKİNCİ TUTKUSU GİTAR

Kaan Önder Türkiyeyi ETCCde temsil edecek

Kaan aynı zamanda iyi bir gitarist. Irmak Okulları adına 2013 Vodafone Liselerarası müzik yarışmasında 500 okul arasından ilk 20 okul arasına kaldılar ancak final İspanya’da yarışta olması gerektiği güne denk geldiğinden finale katılamadı.



"UĞURA İNANMIYORUM"

Yarışlardan önce bir uğurun var mı?
O tip şeylere pek inanmıyorum öyle bir uğurum yok.

Heyecanını nasıl yeniyorsun?
Tabi ki heyecanlandığım vakitler arada oluyor ama planlı ve düzgün bir şekilde hazırlandığım için artık pek de heyecanlanmıyorum. Benim güçlü noktalarımdan birinin de bu olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Otomobil kullanmakta iyi olduğun açık. Peki ya tamir?
Gerçek otomobil kullanmamın haricinde model araba yarışlarıyla da ilgileniyorum ve küçük aracımı hazırlamam bana mekanik olarak çok şey katıyor. Ayrıca kullandığım otomobili tanımam çok önemli olduğu için teknik bilgimi geliştirme doğrultusunda kitaplar okuyorum ve çalışıyorum. Henüz kullandığım otomobilleri tamir edebileceğimi pek sanmıyorum ama...

"OLGUNLUK KAZANDIM"

Formula BMW Talent Cup'ta yarıştın ve Formula tipi araçla yarışan tek Türk’sün. İki de yarış kazandın. Bu tecrübeyi nasıl özetlersin?
Geçtiğimiz Talent Cup sezonu benim için inanılmaz derecede öğretici ve faydalı geçti. Karting’den sonra otomobiller ile yarışmak için çok daha fazla olgunluk gerekiyor ve bu şampiyona bana bunu kattı. Otomobil kullanmamın yanında fiziksel, mental hazırlanma süreçlerinin hepsini de öğrenip geliştirmemde çok faydalı oldu. Ayrıca çok da keyif aldığım ve başarılı geçen bir sezon olduğu için bana çok güzel hatıralar bıraktı.

Formula BMW Talent Cup'ta sürüş dışında özel eğitimler aldın. Medya ile konuşmaların, sosyal medya hesaplarını nasıl idare etmen gerektiği gibi. Peki yer değiştirsek, kendine ne sorardın?
Açıkçası sizinle konuşmaktan çok keyif aldım sorularınız çok değişik ve özel geldi. Başka pek bir şey soramazdım sanıyorum.

"SILVERSTONE FAVORİLERİMDEN BİRİ"

Avrupa’da Silverstone, Hockenheim gibi dünyaca ünlü pistler var. Bunların hiçbirinde yarışma imkanı buldun mu? Bulduysan seni en çok hangisi heyecanlandırdı?
Avrupa’da F1’in de yapıldığı bir çok ünlü pistte yarıştım. Daha geçen hafta Silverstone’da test yapma fırsatım oldu ve pistten inanılmaz keyif aldım kesinlikle favori pistlerimden biri oldu. Ayrıca geçtiğimiz sene Macaristan’daki F1 pistinde sıralamada 1. olup yarışı kazanmak da benim için çok güzel bir anıydı. Bu sezon Spa pistinde yarışacağız onu da dört gözle bekliyorum.

İstanbul Park hakkında ne düşünüyorsun?
Daha İstanbul Park’da kullanma fırsatım olmadı ama kesinlikle çok güzel ve eşi olmayan bir pist. Kullanmayı merakla bekliyorum. Açıkçası pistin pek kullanılmamasını görmek de, özellikle yurt dışındaki pistlerin yoğunluğunu görünce, beni üzüyor.



"SCHUMACHER'DEN İYİ HABER BEKLİYORUM"

Michael Schumacher talihsiz bir kaza geçirdi ve aylardır hastanede. Bir döneme damgasını vuran, birçok gencin Formula sporuna merak duymasını sağlayan efsane pilot için neler söylersin.
Böylesine şanssız bir kaza geçirmesi beni gerçekten çok üzdü. Umuyorum ki yakında sağlığıyla ilgili iyi haberler alırız.

Kariyerlerine Formula 3'te başlayan Niki Lauda ve James Hunt'un gerçek öyküsünü geçen yıl beyaz perdeye taşıyan Zafere Hücum (Rush) filmini izledin mi? İki pilot arasındaki müthiş mücadele ve 1976 Almanya Grand Prix'sinde yaşanan büyük kaza... Bu film sana neler hissettirdi?
Evet filmi izledim ve çok da beğendim. Normalde yarışlarla ilgili filmler o kadar gerçekten alakasız oluyor ki hiç keyif almıyorum ama bu farklıydı.

Formula 1’de Türkiye’nin olmamasıyla ilgili olarak yabancıların sana bir tepkisi oluyor mu?
Pek bir tepkileriyle karşılaşmadım açıkçası. Tabi ki umuyorum ileride F1’de de Türk pilotlar göreceğiz, bunu başaran ilk Türk olmayı da çok isterim.

"KARTİNG İLE BAŞLAYABİLİRLER"

Bundan sonraki hedefin ?
Öncelikle bu sezon ETCC’de olabildiğince deneyim edinerek başarılı olmak istiyorum. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde de ETCC’yi kazanıp WTCC, DTM gibi daha da üst serilerde yarışmak ve şampiyon olmak istiyorum. Bunun için elimden gelen her şeyi yapacağım.

Milyonlarca kişinin hayalini kurduğu pistlerde yarışıyorsun? Hayali gerçekleştiren biri olarak otomobil sporuna gönül veren gençlere neler önerirsin?
Motorsporları bana kesinlikle çok şey kattı. Sporun haricinde karakterimin gelişmesinde ve olgunlaşmamda da çok önemli bir yer tutuyor. Bu sebeple özellikle gençlere bu sporu öneririm zaten Türk Motorsporları’nın genç sporculara ihtiyacı var. Karting ile başlayıp oradan kariyerlerine emin adımlarla devam edebilirler.

Kaan Önder kimdir?
1997 doğumlu Kaan Önder, motorsporları kariyerine 2007 yılında karting ile başladı. KF3 Türkiye ve Güneydoğu Avrupa Şampiyonu olan Kaan Önder, 2010 senesinde elde ettiği başarılarla Borusan Otomotiv Motorsport tarafından desteklenmeye başladı. Karting kariyeri dışında BOM tarafından 2011 ve 2012 yıllarında Formula BMW testlerine katılımı sağlanan Kaan Önder 2013 sezonunda BOM pilotu olarak tüm sezon Formula BMW Talent Cup'ta yarışarak motorsporları eğitimine en üst seviyeye çıktı. Kaan, 2013 Formula BMW Talent Cup'ta Macaristan ve Slovakya yarışlarında birinci, Almanya yarışında ise ikinci oldu.

mkivanc@hurriyet.com.tr

https://twitter.com/muratkivanc

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!