Jön Türkler ABD'de devrim yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Jön Türkler ABDde devrim yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2010 16:52

ABD'nin internet üzerindeki en uzun ömürlü ve milyonlarca kişiye ulaşan talk show'u The Young Turks'ün sunucusu Cenk Uygur, ülkedeki siyaset anlayışını değiştirmeye kararlı.

Haberin Devamı

ABD’nin internet üzerindeki en uzun süreli siyasi talk show’u The Young Turks’ün (kısaca TYT yani Jön Türkler ya da Genç Türkler) havalı sunucusu Cenk Uygur, ülkede bir devrim başlatmak istiyor. New Jerseyli eski avukat, “Ama silahlardan ve şiddetten bahseden Çay Partisi hareketi gibi bir şeyden değil, gerçek bir siyasi devrimden bahsediyorum” dedi.                         

                                                    

ABD kamuoyunun dikkatini ilk kez 2005 yılında, yüksek mahkemenin adaylık oturumları sırasında düzenledikleri 99 saatlik “Canlı Oyalama” programıyla çeken TYT basın devriminin bir parçası. Grup yaptıkları bu oyalama programının hemen ardından YouTube’de bir kanal açmaya karar vermiş. Bugün yayınları ayda 13 milyon izleyiciye ulaşıyor.              

Haberin Devamı

                           

Geçen hafta TYT, internetten film kiralama şirketi Netflix’le ilk sponsorluk anlaşmasını yaptığını açıkladı. Kendisini övmekten kaçınmayan, Amerikan televizyonlarının demirbaşı Uygur, “Kazanç sağlayan ve işini büyütebilen nadir internet programlarından biriyiz. Geçtiğimiz beş ay içinde üç kişiyi işe aldık. Büyüme ve sponsorlarımız organik. Bu işe ne elimizde çok parayla ne de arkamızda büyük bir sponsorla girdik. Programımızı hazırladık, seyircimizi bulduk ve sponsorlar bize geldi” dedi.              

                     

"GAZETECİLİĞİ YANLIŞ YERDE ARIYORUZ"

Uygur, TYT’yi hazırlama fikrinin internet üzerindeki televizyon yayınlarının normal televizyon yayınlarının önüne geçeceğine ve ABD’lilerin kamu gazeteciliğine aç olduğuna yönelik inancından kaynaklandığını söyledi. Uygur, “Gazeteciliği yanlış yerde arıyoruz, ABD’de televizyonun en son patlattığı haber nedir?” dedi.

 

TYT yayın hayatına 2002 yılında uydu üzerinden yayın yapan bir radyo kanalında başladı. Uygur, 2006’da 250 bin dolarlık bir radyo anlaşmasını geri çevirdi ve TYT internet üzerinden yayımlanan ilk talk show oldu. ilk yayına girdiği ay 30 bin seyirciye, bu yıl Şubat’ta da 200 milyon seyirciye ulaştı. Uygur,  “Daha önce ABD’de CNN ya da ABC ‘72 milyon ailenin evine giriyoruz” diye böbürlenirdi. Şimdi ben soruyorum: ‘Ne olmuş?’ Artık YouTube her yerde” dedi.

 

Haberin Devamı

TYT yayınlarında hem haberleri hem de eğlenceli konuları konuşuyor. Uygur, altı tane tam zamanlı, üç tane de yarı zamanlı çalışanla ve 45 bin dolarlık aylık bütçeyle bu işi sürdürmeye çalışıyor. TYT’nin geliri aboneliklerden ve YouTube’den geliyor. Temmuz 2008 ile Aralık 2009 arasında ekibin geliri yüzde 100’den fazla artış göstererek ayda 60 bin dolara ulaşmış ve katlanmaya devam ediyor. Programın bir reklam bütçesi yok: TYT Ordusu, olarak bilinen hayranları Twitter, Facebook gibi araçları kullanarak programın bilinirliğini artırıyor.

 

GÜÇLERİNİ KORUYORLAR

Program şu an yarış içinde olduğu güçlü televizyon kanallarına karşı gücünü koruyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri de konuklarının çok çeşitli olması. Uygur, “Senato’nun çoğunluk lideri Harry Reid’le yaptığımız röportajdan sonra kara listeye alındığımız haberi geldi. Açık konuşayım çok üzülmedim. Biz başımızın çaresine bakarız” dedi.

 

Haberin Devamı

Program 2009 ve 2010’da düzenlenen yarışmalarda kitlesinin de etkisiyle ödüller almış. Uygur bütün detaylarla tek tek uğraştıklarını ve Amerikan basınında olmayan bir şeyi halka verdiklerinin altını çizdi ve ekledi: “Basının genelinde sahtelikten başka bir şey yok.”

 

TYT’nin hedefi genişlemek. Anneler, sporseverler, mutfak meraklıları gibi gruplar için özelleşmiş internet kanalları açmayı planlıyorlar. Program İngiltere’den de büyük ilgi görüyor. Uygur da “İngiliz gazeteleri çok daha ilginç. Bazıları sadece eğleniyor ama en azından daha ilginç haberler yapıyorlar” dedi. Yolda yürürken İngilizler de Uygur’u tanıyor. Hiç televizyona çıkmamış bir Amerikalı program sunucusu için gayet iyi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!