Japonya'dan BoÄŸaz köprüsü için kredi

Güncelleme Tarihi:

Japonyadan Boğaz köprüsü için kredi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 16:04

Japonya Senato Başkan Yardımcısı Shoji Motooka, İstanbul`da olası bir depreme karşı Boğaziçi Köprüsü`nün ayaklarının güçlendirilmesi için Türkiye`ye 100 milyon dolar kredi vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Ömer İzgi tarafından kabul edilen Japonya Senato Başkan Yardımcısı Shoji Motooka, yaptığı konuşmada, Marmara Bölgesinde 1999 yılında meydana gelen ve İstanbul`u da etkileyen depremde Boğaziçi Köprüsü`nün yıkılmadığını, ancak daha büyük bir depremde yıkılma ihtimalinin bulunduğunu ifade etti. Japonya`nın deprem konusunda deneyimli olduğunu belirten  Motooka, bu köprünün ayaklarının güçlendirilmesi için Türkiye`ye 100 milyon dolar kredi verileceğini söyledi.     

Japonya Senato BaÅŸkan Yardımcısı Motooka, Türkiye`ye deprem sonrasında Adapazarı`ndaki kurulan Japon Köyü için belli bir miktar hibede bulunacaklarını, BoÄŸaz Tüp GeçiÅŸi için de 12 milyar 700 milyon yen vermek istediklerini bildirdi.Â
   Â
Bir gazetecinin, "Boğaziçi Köprüsü`nün  başka bir depremde yıkılacağını söylediniz. Bunu neye dayandırıyorsunuz?" sorusu üzerineşöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Burada sanıyorum bir yanlış anlaşılma olmuş. Deprem sonrasında Türk ve Japon uzmanlar biraraya gelerek, (olası başka bir depremde bu köprünün yıkılabilir. Bunun önüne geçmek için ne yapılabilir?)  diye tartışmışlar. Neticede köprünün ayaklarının dayanıklılığının  artırılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Bu ayakların güçlendirilmesinin de bizim vereceğimiz kredi ile sağlanabileceğini ifade etmek istedim."

Motooka, 2003 yılında ülkesinde Türk Günü kutlamasının yapılacağını bildirerek, Senato BaÅŸkanları`nın bu günün daha kapsamlı ÅŸekilde kutlanması için TBMM BaÅŸkanı Ömer Ä°zgi`yi kalabalık bir heyetle Japonya`ya beklediÄŸini söyledi. TBMM BaÅŸkanı Ömer Ä°zgi de Türkiye ile Japonya arasındaki iliÅŸkilerin son derece iyi gittiÄŸini bildirdi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!