Japonya'da 3 dilde hutbeye büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

Japonyada 3 dilde hutbeye büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 13:57

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında Japonya temasları sırasında akşam namazını kıldığı Tokyo Camisi ülkede hem Japonlar hem de Müslümanlar'ın büyük ilgisini çekiyor.

Haberin Devamı

Ülkede İslamiyet'e olan ilgi bazı girişimleri de beraberinde getirdi. Sabah Gazetesi'nden Erhan Öztürk'ün haberine göre, İki Doğunun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı projesinin kapanış sempozyumuna katılan Tokyo Camisi imamı Muhammet Raşit Alas, "Ayda 8 - 10 Japon İslamiyet'i seçiyor ve bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Cuma hutbelerimiz 3 dilde. İngilizce, Japonca ve Türkçe olmak üzere 3 dilde veriyoruz" dedi.

Kerim Vakfı ve Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi ortaklığında geliştirilen, yürütücülüğünü Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü'nün yaptığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nca desteklenen "İki Doğunun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı" projesinin kapanış konferansı Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. 20-21 Mayıs tarihlerinde düzenlenen "I. Uluslararası Kenan Rifai Tasavvuf Araştırmaları Merkezi Sempozyumu"na Japonya'nın çeşitli üniversitelerinden İslam ve tasavvuf araştırmaları, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Güney ve Orta Asya ve Uzak Doğu konularında uzman bilim insanları katıldı.

Haberin Devamı

Japon akademik geleneğinde henüz yer tutmayan, Osmanlı dönemine ait tasavvuf içerikli orijinal kaynakların Japon akademisyenler tarafından işlenir hale gelmesi amacıyla hayata geçirilen projenin sonunda gerçekleştirilen sempozyuma katılanlar arasında Amerika'dan William Chittick, Sachiko Murata, Carl Ernst, Bruce Lawrence, Cemil Aydın, Miriam Cooke, Juliane Hammer, Omid Safi, James Morris, Türkiye'den Mahmud Erol Kılıç, aynı zamanda İki Doğunun Köprüsü Proje ekibinde yer alan Osman Nuri Küçük, Ahmet Murat Özel ve Cangüzel Güner Zülfikar yer aldı. Kyoto Üniversitesi ASAFAS Dekanı Yasushi Kosugi, Kyoto Kenan Rifai Tasavvuf Araştırmaları Merkezi Direktörü Yasushi Tonaga, Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ve Kerim Vakfı, TÜRKKAD ve Üsküdar Üniversitesi'ni temsilen Cemalnur Sargut da sempozyuma katıldı.

İKİ DOĞUNUN KÖPRÜSÜ

Sempozyumda, İslâm araştırmalarının farklı ülkelerde günümüze kadar nasıl yapılandırıldığı sorusu gündeme taşındı. İslam tasavvuf alanına odaklanarak, bu çalışmaların Amerika, Çin, Japonya ve Türkiye'de kurumsal ve entelektüel tarihini ortaya koyan bildirilere yer verildi. İslâm araştırmalarının akademik disiplinler, oryantalizm, devlet kurumları açısından ele alınış farklılıkları ve bunlarla dini kimlik arasındaki ilişkiler konu edilmiş olup, İslâm araştırmalarında tasavvuf alanına yönelik geliştirilecek akademik işbirlikleri, kurumlar arası ilişkiler ve yeni program yapılandırma imkânları konularında geleceğe yönelik bir projeksiyon tutuldu.

Haberin Devamı

İSLAM TASAVVUFU DÜNYADA TEK LİSAN OLACAK

İki Doğunun Köprüsü projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cemalnur Sargut, SABAH'a şunları anlattı: "Gelen akademisyenler dünya çapında İslam Tasavvufu alanında uzman akademisyenlerdi ve hepsinin tebliği olağanüstüydü. İslam tasavvufunun yenilenen ve birleşen dünyada tek lisan olacağına iman ediyoruz. Başlı başına bu konferans, ortak değerlerin ortak lisanla anlaşılacağı sonucu ile tarihî bir çalışma oldu. Konferansta ortak lisanın akla ve nefse değil, kalbe hitap eden bir lisan olması gerektiğini ve orada bütün insanlık âleminin birleştiğini gördük. Öğrenciler, Osmanlı tasavvufunda insan-ı kâmil anlayışını anlatan, etkileyici muazzam sunumlar yaptılar. Hakiki İslam inancını bulunduğumuz yerlerde anlatabilmek görevimizdir. Müslümanlık ne kadar doğru bir şekilde yaşanırsa, Doğu insanına da Batı insanına da o kadar güzel örnek olacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

AYDA 8-10 JAPON İSLAMİYETİ SEÇİYOR

Tokyo Camisi İmamı Muhammet Raşit Alas, caminin 1930'lu yıllarda Rusya'daki Bolşevik İhtilalinden sonra Japonya'ya gelen Kazak Türkleri tarafından yapıldığını belirterek, "1932 yılında temeli atılmış ve 1938 yılında da eski camimiz açılmış. Daha sonra deprem vesaire gibi nedenlerle cami güçsüz hale gelince 1986 yılında cami yıkılıyor. Ardından Diyanet İşleri Başkanlığımız'a bu arsa bağışlanıyor. Arsa bağışlandıktan sonra 1998'de burada inşaat başlıyor ve 2000 yılında Yeni Tokyo Cami tamamlandı. Ülkede yaklaşık 10 bin civarında Japon Müslüman var, 100 bin civarında da diğer milletlerle birlikte Müslüman kardeşlerimiz var. Burada hamdolsun bütün Müslüman ülkelerden kardeşlerimiz gelip ibadetlerini yapıyorlar. Ayda 8 - 10 Japon İslamiyet'i seçiyor ve bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Cuma hutbelerimiz 3 dilde. İngilizce, Japonca ve Türkçe olmak üzere 3 dilde veriyoruz" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!