Japonya: İran UAEK kararını ciddiye almalı

Güncelleme Tarihi:

Japonya: İran UAEK kararını ciddiye almalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 09:36

Japonya, İran'a nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmesi yönünde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) dün verdiği kararı ciddiye alması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Japon Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yoshinori Katori tarafından dün geç saatlerde yayımlanan açıklamada, “Tokyo'nun, İran'ın bu kararı ciddiye alacağını ve samimiyetle yanıt vereceğini ümit ettiği” kaydedildi.
Katori, Japonya'nın, UAEK'nin aldığı kararı İran'a açık bir mesaj ve sorunun diplomatik yollarla çözümü yönünde önemli bir adım olarak değerlendirdiğini bildirdi.

Bu arada, Japon Yoimuri gazetesi, Tokyo'nun İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yi bu ay sonunda ziyaret için ülkeye davet etmeyi ve İran'ın uranyum zenginleştirme programını askıya almaya ikna etmeye çalışacağını duyurdu. Yetkililer ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

ENDONEZYA

Endonezya ise UAEK'nin, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmesi yönünde aldığı kararı şüpheyle karşılayarak, soruna diplomatik yaklaşımın daha etkili olacağını bildirdi. Dışişleri Bakanı Hasan Virayuda, yaptığı açıklamada, Cakarta'nın, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun BM'ye havale edilmesi konusunda bir aciliyet görmediğini belirterek, UAEK'nin her ay İran'ın nükleer programıyla ilgili rapor hazırlamak için toplandığını anımsattı.

Haberin Devamı

UAEK Yönetim Kurulu dün, AB üçlüsüyle ABD'nin ortaklaşa sundukları ”İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesini” öngören karar tasarısını 35 üyeden 27'sinin evet oyuyla kabul etmişti. Toplantıda, aralarında Endonezya'nın da bulunduğu 5 üye çekimser kalırken, 3 üye karşı oy kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!