Japonya’da Can Utkan Türkiye’de Yakuza

Güncelleme Tarihi:

Japonya’da Can Utkan Türkiye’de Yakuza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2002 02:15

Genç kuşak DJ'lerin en yetenekli ve yakışıklılarından biri Can Utkan nam-ı diğer DJ Yakuza. Şimdiye dek DJ Krush, LTJ Bukem, Adam F, Gotan Project, U.F.O., Gilles Peterson, Nitin Sawhney, Jazzanova, Rainer Truby ve Fauna Flash gibi onlarca rüya isimle birlikte çaldı DJ Yakuza.

Can Utkan bundan 26 yıl önce diplomat babasının işi gereği Suriye'de doğmuş. Aralarında Fransa, Belçika ve Japonya'nın olduğu bir sürü ülkeyi dolaşmış. Müzikle ilişkisi ilk kez dokuz yaşında gitara merak sarmasıyla başlamış. Sonrasında plak toplamaya başlamış ve on dokuz yaşında da ilk mikserini edinmiş. Şu anda içinde müzik olmayan bir hayatı düşünemiyor ama bu kadar çok yer dolaşmasının müzikal ufkunu açtığı da bir gerçek. ‘‘Böylece değişik metropollerde yaşayan gençlerin müzik zevklerini öğrenmiş oldum’’ diyor.

Şu an Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne kayıtlı olan Can Utkan profesyonel DJ'lik hayatına ilk kez 19 yaşındayken Tokyo'da başlamış. Japonya'da tam da onun sevdiği gibi caz temelli çok renkli bir müzikal ortam olduğunu söylüyor. Utkan, Tokyo'nun en ünlü iki kulübünde Blue ve Kiss'de çalmış. Japon dinleyicisinin dünyada yeniliklere en açık dinleyicilerden biri olduğunu söylüyor. Ama insanlara yeni şeyler dinletip benimsetmenin genel olarak çok zor bir iş olduğunu düşünüyor.

Türkiye'ye beş yıl önce dönen Can Utkan Japonya'daki kulüplerde kendi adıyla çalmış, Yakuza adı üstüne Türkiye'de yapışmış. Onun Tokyo'dan geldiğini bilenler ona Japon mafyası anlamına gelen Yakuza ismini takmışlar. Şimdiye dek Türkiye'de yapılan neredeyse bütün açıkhava event'lerinde çalan Yakuza Seventh House, Swicth ve Dulcinea gibi mekanlarda da performans sergiledi. En çok çaldığı mekansa Babylon.

Radyo Oxigen'de ünlü müzik adamlarını konuk ettiği canlı bir programı da var. Pazartesi ve cumaları 17.00-18.00 arası, cumartesi günleriyse 16.00-18.00 arası yayımlanan programın adı ‘‘Jazzmission’’. DJ Yakuza çalmaktan en çok hoşlandığı müzik tarzlarını şöyle sıralıyor: ‘‘Nu-Jazz, broken-beat, downtempo, breakbeat, house (Brazil, jazzy), drum&bass ve Brazil.’’


Dünyayı dolaşmaya İstanbul’dan başladı


Müzik dünyasında bir dev ve Dj'ler üstü bir dj olarak tanımlanan Timo Maas 22 Şubat gecesi Maslak Venue'de çalacak. Ünlü DJ albüm tanıtımı için çıktığı dünya turunu İstanbul'da başlatıyor.


Ünü tüm dünyayı saran komple bir müzik adamı olan ve hem dj hem de prodüktör olarak başarısı tüm müzik otoritelerince onaylanan Maas, dünyanın en önemli müzik dergisi sayılan DJ Magazine tarafından açıklanan 'Top 100 DJ's' listesinde de en üst sıralarda yer alıyor.

Ministry Of Sound, Gate Crasher, Creamfields gibi dünyanın en büyük organizasyonlarında Top DJ olarak yer alan Maas aynı zamanda New York'un en büyük klübü olan Twilo'nun resident DJ'lerinden.

İlk albüm çalışmasını 1995 yılında yapan Timo Maas'ın tüm albüm ve single'ları 1.000.000 gibi rakamlara ulaşarak bir rekora da imza attı. 2000 yılında çıkardığı 'Music for The Maases' ise kendine hala en çok dinlenen albümler listesinde en önde yer buluyor.

Timo Maas 9 Şubat'ta tüm dünyada piyasaya çıkan 'Loud' isimli CD'sinin dünya turundaki ilk ayağı İstanbul'da gerçekleştiriyor. FG 93.7'nin 22 Şubat Cuma akşamı İstanbullu dans müziği tutkunlarına armağanı olan Timo Mass konseri için biletler tüm Biletixler'de. Ayrıntılı bilgi için: 0212 283 50 50.


Buscemi adında bir grup


Miller Clubeer Time geceleri kapsamında bu gece saat 23.00'de Buscemi konseri var. Buscemi adını bağımsız filmlerle duyuran ve tuhaf kötü adam tiplemeriyle tanınan Steve Buscemi'den alıyor.


Belçikalı sanatçı Dirk Swartenbroekx, Buscemi adını verdiği elektronik müzik projesiyle yepyeni bir tarz yaratmaya girişti. Son dört yılda yayınladığı albüm ve EP'lerle Afro-Cuban cazı, Latin Amerikan ritimleri ve güney yarımküreye özgü başka birçok lezzeti karıştırıp eklektik caz kıvrımları, downbeat ve bossa house ile birleştiriyor. Gilles Peterson, Kruder&Dorfmeister, Rainer Trüby ve Calexico gibi öncülerin de hakkını verdiği bu özgün sound ile Buscemi'nin ünü iyi bir remiks yapımcısı olarak da duyuldu. Sahnedeyse davul, trompet ve bas ile tamamlanan performans Buscemi'nin müziğine capcanlı dokular katıyor. Buscemi House, drum'n'bass, elektronika, batacuda ritimleri, old school electro ve Brasil future caz gibi bambaşka türlere sıçrayan şaşırtıcı bir karışım sunuyor.


Britpop ve Indie tarzlarına damgasını vuran Suitcase cumartesi geceleri Zoo'da. 21.00'de DJ Alper (Britpop, Indie, New Wave, 80's) 24.00'teyse Suitcase (Britpop, Indie, New Wave, 80s, Depeche Mode, U2, Cure, Alphaville, Pulp, Blur, Suede, Shed 7, Coldplay, Robbie Williams, Muse, Kent, Andreas Johnson) çalıyor. Programın öncesi ve sonrasındaysa DJ Burak'ı dinlemek (electronica ve electro Pop) mümkün. Giriş: 7 milyon, bir yerli içki dahil. Sıraselviler Cad. No:69/2 Taksim (Kemancı, orta kat) Bilgi için: 0212 293 56 95

Underground, bu gece daha önce geleceği duyurulan ancak sağlık sorunu nedeniyle mekanın açılışına gelemeyen Oliver Klein'i ağırlayacak. Maelstorm Records'un sahibi ve son aylarda Avrupa'nin en popüler DJ'i olan Oliver Klein'a İlkay ve Evren'in eşlik edeceği gece saat 23.00'da başlayacak. Giriş 15.000.000 TL. Ayrıntılı bilgi icin http://www.x-ist.com/ ve www.oliverklein.co.uk adreslerine bakabilirsiniz.

Geleneksel müziğimizin üstat bestekarı ve hocalarından Avni Anıl'ın zamana meydan okuyan eserleri, Beşiktaş Belediyesi Beltaş Vakfı Türk Müziği Korosu tarafından seslendiriliyor. Şef Ecz. Ayşenur Özpekel yönetiminde, Türk Müziğine gönül vermiş korist ve solistlerin sunacağı konser Beşiktaş Belediyesi Beltaş Vakfı Akatlar Kültür Merkezi'nde 19 Şubat 2002 Salı gecesi 20.00'de gerçekleşecek.

Gatecrasher, God's Kitchen ve Cream gibi uluslararası festivallerin aranan ismi John 00 Fleming bu cumartesi Seventh House'da çalacak. John 00 Fleming keskin hatlar taşıyan progressive trance setleriyle İngiltere'nin en büyük kulüpleri olan Ministry of Sound, Slinky, Golden, Passion, Twisted, Progress, Inside-out ve Nughty But Nice'i yıllardır etkisi altına aldı. Geçtiğimiz yıllarda kendi markası olan Joof Recordings'i kurdu. Sanatçının resident olarak yer aldığı kulüpler arasında Cro Bar (Chicago), The Shadow Lounge (Miami), Home (Sydney), Buzz (Washington), Release (San Francisco), Giant (Los Angeles), Dance Valley (Amsterdam) ve Code (Tokyo) yer alıyor. 1990 yılında 20 yaşındayken akciğer kanserine yakalanan John iki yıllık tedavi dönemi süresince müzikten uzak kaldı. Miami Cameo Theatre'da binlerce müzikseverin karşısına çıkarak büyük bir dönüş gerçekleştirdi. Joof Recordings bugüne kadar Digital Blonde, Matt Hardwick ve Reysan Khan gibi genç yetenekleri lanse etti. John 00 Fleming'in mix albümleri arasında 1998 yılında yayınladığı 'Licensed To Thrill', 2000 yılında React tarafından yayınlanan 'For Your Ears Only' yer alıyor.


etkinlik takvimi


İzmirli clubberlar, Funky Business Production ile Mısır'a gidiyor. 21- 26 Şubat tarihleri arasında Mısır'a yapılacak gezinin ikinci gününde gerçekleştirilecek Renaissance Party'de clubberlar ünlü Dj Jimmy Van M ile coşacak. Üçüncü ve dördüncü gün ise partiler Kızıldeniz sahilinde devam edecek. Üçüncü gün Dave Seaman, son gün ise Pi- Ra parti clubberlara unutulmaz bir gezi yaşatacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!