Japonya Çinli eylemcileri sınır dışı etti

Güncelleme Tarihi:

Japonya Çinli eylemcileri sınır dışı etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 17:44

Japonya, Çin Denizi'nin doğusundaki ihtilaflı adalara gerekli izinleri almadan giden 14 Çinli eylemciyi sınır dışı etti.

Hükümet Sözcüsü Osamu Fujimura, sınırdışı edilen eylemciler hakkında herhangi bir yasal girişimde bulunmayacaklarını belirtti.

Fujimara, eylemcilerden bazılarının güvenlik güçlerine taş fırlattıklarını, ancak haklarında yasal işlem başlatılmasını gerektirecek herhangi bir yaralanma ya da maddi hasara yol açmadıklarını söyledi.

Adalet Bakanlığı, eylemcilerden 7'sinin Japonya'nın güneyindeki Okinawa Adası'ndan uçağa bindirilerek sınırdışı edildiğini, kalan 7'sinin ise teknelerini almak üzere başka bir adaya gönderildiklerini açıkladı.

Japonya'nın eylemcileri sınırdışı etmesinin, bölgede tırmanışa geçen gerginliği azaltması bekleniyor.

Japonların Senkaku, Çinlilerin ise Diayü olarak adlandırdığı 5 adaya giden eylemcilerin tutuklanması, Çin ve Hong Kong'un sert tepkisine yol açmıştı.

Çin, eylemcilerin bir an önce serbest bırakılmasını istemiş, aksi taktirde Japonya ile ikili ilişkilerin zarar görülebileceğini uyarısında bulunmuştu.

Pekin ve Hong Kong'ta protesto gösterileri düzenleyen yüzlerce kişi, eylemcileri kahraman olarak ilan etmiş ve Japonya bayraklarını yakmıştı.

Japonya, söz konusu adaların 100 yıldan uzun bir süredir kendi kontrolü altında bulunduğunu ileri sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!