Japon sinemasından çağdaş bir usta

Güncelleme Tarihi:

Japon sinemasından çağdaş bir usta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2002 17:00

Japon sinemasının kendine özgü yönetmenlerinden Takeshi Kitano'nun önemli filmleri, 2 Nisan'dan başlayarak Kadıköy Beksav'da seyirciyle buluşuyor. Kitano'nun çeşitli dönemlerini örnekleyen altı filminin yeraldığı toplu gösterim 5 Nisan Cuma gününe kadar sürecek.

Haberin Devamı

İşte Takeshi Kitano filmleri toplu gösteriminin programı

2 Nisan
Sonatine
Saat: 15:00

Kikujiro'nun Yazı 
Saat: 17:30

Hana- Bi
Saat: 19:30

3 Nisan
Bir Deniz Manzarası
Saat: 15:00

Kaynama Noktası
Saat: 17:30

Çocuklar Geri Döner
Saat: 19:30

4 Nisan
Hana- Bi
Saat: 15:00

Bir Deniz Manzarası
Saat: 17:30

Kikujiro'nun Yazı
SaatB: 19:30

5 Nisan
Kaynama Noktası
Saat: 15:00

Sonatine
Saat: 17:30

Çocuklar Geri Döner
Saat: 19:30

MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDEN SİNEMAYA

" Tıpkı bir sünger gibiyim. Mümkün olduğunca çok bilgi ve deneyim emmeye çalışıyorum. Bunu bir film ya da bir yazı olarak dışa yansıtıyorum sonra" diyen Takeshi Kitano Japonya'nın son dönemdeki en 'parlak' kişiliklerinden biri.

Kitano'un etkinliği sadece oyuncu ve yönetmen olarak sinema alanında değil. Aynı zamanda çok üretken bir yazar. Hem bir köşe yazarı hem de çok sayıda kitaba imzasını attı. Yazdığı köşe yazılarının çoğunu kendi çizdiği resimlerle süslüyor, şarkı söyleyip klavye çalıyor.

Haberin Devamı

Önceki yıl Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında da önemli filmlerini izleme olanağı bulduğumuz Kitano, 18 Ocak 1947'de Tokyo'da yaşayan bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Büyükannesinin "Prens Takeshi" diye çağırdığı Kitano, yetişme döneminde epey zor güner geçirdi. "Sanırım Yakuza (Japon mafyası) üyesiydi" diye tanımladığı alkol tutkunu babası, Kitano'nun çocukluğunda epey önemli bir figür. Baba Kukijiro, çocuklarına öyle dehşet salmış ki küçükler onun ayak seslerini duyar duymaz kaçarlarmış.

İkinci Dünya Savaşı sonrasının zor koşullarında çocukluğunu geçiren Takeshi Kitano o dönemlerde ne sinemaya gitti, ne de çizgi roman okudu. Kendi deyimiyle " O zamanlar sinema modası olmadığı için de mühendislik okumaya başladı".

1965'te Meiji Üniversitesi'nin makine mühendisliği bölümüne giren Kitano, bu dönemlerde garson olarak çalışmaya başladı.

Ama Kitano'nun mühendislik eğitimi çok uzun sürmedi. Okuldan ayrılıp taksi şoförlüğü ve inşaat işçiliği de dahil çeşitli işlerde çalıştı.

Tekishi Kitano'nun yaşamı 1972 yılında eski bir striptiz tiyatrosu olan France-za'da asansör operatörü olarak çalışmaya başlamasıyla değişti. Burada asıl gösteriden önce sahneye çıkan komedyenler onu kelimenin tam anlamıyla büyüledi.

Tiyatronun baş komedyeninin asistanlığına gönüllü oldu. Daha sonra sahneye çıkmaya başladı. O sıralarda Kiyoshi Kaneko ile The Two Beats adlı ekibi kurdular. Bu komedi ikilisinin hızlı ve parlak programları özellikle de öğrencilerin büyük ilgisini çekti.

Haberin Devamı

1974'te bir televizyon yapımcısı onları keşfedince NHK Televizyonu'nun bir numaralı yıldızları haline geldiler.

Onu çok geçmeden yönetmen Nagisa Oshima da farketti. Kitano, kendisine  komediden uzaklaşması gerektiğini söyleyen Oshima'nın sözünü dinledi. Bir televizyon dizisinde psikopat bir katili canlandırdı ve başarı kazandı.

Bir kaç başarısız oyunculuk girişişinden sonra Oshima'nın İyi Noeller Mr Lawrence filmiyle grafiğini yükseltti.

Takeshi Kitano ilk ciddi yönetmenlik denemesini ise 1989'da Vahşi Polis (Sono Otoku Kyobo Ni Tsuki) ile yaptı. Daha sonra Kaynama Noktası, Bir Deniz Manzarası, Sonatine, Hiç Becerebiliyor musun?, Çocuklar Geri Döner gibi filmleri çekti.

Haberin Devamı

Takeshi Kitano'ya 1999 yılında Fransız Hükümeti tarafından fanri şovalye nişanı verildi. 
 

Beksav
Osmanağa Mahallesi
Kırtasiyeci Sokak.
No: 21
Kadıköy
Tel: 0 216 349 91 55- 56



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!