Japon doğdu, Türk öldü

Güncelleme Tarihi:

Japon doğdu, Türk öldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2003 01:59

Adı matematik deyim ve teoremleriyle ölümsüzleşen, Prof. Dr. Masatoshi Gündüz İkeda, 77 yıl önce Tokyo'da doğdu. Ve 1960'ta bir Türk kızına aşık olup Türkiye'ye geldi. 42 yıl Türk olarak yaşadı ve öldü. Ankara'da dün toprağa verilen Prof. Dr. İkeda ‘‘Mezar taşıma çok çok çok uğraştı beceremedi’’ yazın diyebilen bir ‘bilge insan’dı.

Japon bir ailenin çocuğu olarak Tokyo'da doğdu. Aldığı Japon kültürü, Hamburg'da gönlünü kaptırdığı Emel Ardor sayesinde Türk kültürüyle özdeşleşti. 8 aydır mücadele ettiği mide kanserine önceki gün yenik düşen İkeda, dün son yolculuğuna, 39 yıllık eşinin de saf tuttuğu cenaze namazının ardından, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda uğurlandı. Osaka Üniversitesi Matematik Bölümü'nden mezun olduğunda, ODTÜ Matematik Bölümü'ne damgasını vuracağını kendisi de tahmin edemezdi. Alexander Von Humbolt Vakfı'ndan kazandığı araştırma bursunun hayatını bu kadar değiştireceğini tahmin edemeyeceği gibi.

ÇİZGİSİNİ ŞEKİLLENDİREN KADIN

Masatoshi İkeda'nın yaşam çizgisi Hamburg'ta aynı burstan yararlanan Egeli Türk kızı, kimyacı Emel Ardor ile tanışmasıyla şekillendi. Hamburg Üniversitesi'nde sayılar teorisi üzerine araştırma yaparken, ‘‘aşkının kimyasını’’ buldu. Ardor'un peşinden Türkiye'ye geldi.

1960 yılında geldiği Türkiye'de, önce işini buldu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi açılana kadar aynı üniversitede istatistik uzmanı olarak çalıştı. Ardor'u ve ailesini ikna etmek için dört yıl bekledi. İkeda, 1964 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olurken, Emel Ardor'a da soyadını verdi. Kayınpederinin önerisiyle adına bir de Türk adı ekledi. Japon adından çok, mahkeme kararıyla aldığı ‘‘Aydınlık’’ anlamına gelen Gündüz adını kullandı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nden 1965 yılında doçent, iki sene sonra da profesör ünvanı aldı. 1969 yılında da Prof. Dr. Cahit Arf'ın önerisi üzerine Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Matematik Bölümüne profesör olarak katıldı. Türkiye Bilimler Akademisi'nin kuruluşundan bu yana üyesi olan İkeda, uzun süre matematiğin en zor problemlerinden biri olan ‘‘Galois Teorisi’’ üzerine çalıştı.

Adını taşıyan matematik deyim ve teoremleriyle ölümsüzleşen İkeda, mütevazı kişiliğini şakacılığıyla ön plana çıkardı. Yıllar önce, ‘‘Benim mezar taşıma çok çok çok uğraştı, ama beceremedi yazın’’ sözleri dudaklarda hoş bir tebessüm bıraktı. Tarih bilgisi de yabana atılamazdı. Haçlı seferleri üzerinde uzmanlaşan İkeda, çinileriyle ünlü İznik tarihi konusunda da birçok tarihçiyle yarışırdı. Öğrencilerine göre bir ‘‘bilge insan’’ Gündüz İkeda, çok başarılı bir mmatematikçi olduğu kadar çok başarılı bir babaydı. İkeda Ailesi'nin ve bilimin başı sağolsun.

77'inci doğumgününde anılacak

Ünlü matematikçi Cahit Arf'ın ardından Prof.Dr. İkeda'yı da kaybeden ODTÜ Matematik Bölümü, Türk ve dünya bilimine binlerce matematikçi yetiştiren İkeda adına web sayfası oluşturuyor. İkeda için, 25 Şubat'ta 77'nci doğumgününde, saat 15.00'de bölümde bir anma töreni de düzenlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!