Japon borsası nükleer panikle çakıldı

Güncelleme Tarihi:

Japon borsası nükleer panikle çakıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2011 10:01

Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'da piyasalar, Başbakan Naoto Kan'ın yaptığı nükleer sızıntı uyarısıyla bugün adeta çakıldı. Gün içinde yüzde 14'e kadar gerileyen Nikkei Endeksi kapanış itibariyle yüzde 10.6 değer kaybetti. Satış dalgası küresel piyasalara da yayılıyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor   

 

  

 

2008'de yaşanan finansal krizden sonra en sert günlük düşüşünü yaşayan Endeks dünkü kayıplarla birlikte son iki günde yaklaşık yüzde 17 geriledi.

 

Japonya Merkez Bankası (BoJ) piyasalarda tansiyonun düşmemesi nedeniyle, para kıtlığının önüne geçmek için dün sağladığı 15 trilyon yenlik (183 milyar dolar) likiditeye ek olarak bugün de 98 milyar dolarlık yeni önlem açıkladı. Bankanın dün açıkladığı önlemler kapsamında ayrıca 5 trilyon yenlik varlık alım programını 10 trilyon yene de çıkarmıştı.

 

Haberin Devamı

Uzmanlar özellikle varlık alım programının miktarı konusunda BoJ'u eleştirerek bu konuda ABD Merkez Bankası (Fed) kadar radikal önlemler almadığı eleştirisini getiriyor.

 

Başbakan Kan bugün yaptığı açıklamada Fukişimada'ki nükleer santralde meydana gelen yeni patlama sonrasında, nükleer sızıntı tehlikesinin giderek arttığı uyarısını yaptı.

 

PÄ°YASALARDA KORKU HAVASI HAKÄ°M

Pazartesi günü depremden sonra kimlerin kazanıp, kimlerin kaybettiği hesabını yapan piyasalarda bu açıklamadan sonra korku havası hakim olurken tüm sektörlere satış geldi. Satış dalgası aynı şekilde diğer uluslararası borsaları da negatif etkiledi. Asya borsaları yüzde 1.5 ile yüzde 3.5 arasında kayıplar yaşadı.

 

ABD borsaları da yüzde 3'e varan kayıplarla açtı. Avrupa borsalarının da yüzde 2'yi aşan kayıplar yaşanıyor. Gün içinde yüzde 5'e yakın gerileyen Alman DAX Endeksi'ndeki de daha sonra toparlandı ve kayıp yüzde 3'e yaklaştı. İlk seansta yüzde 2.5 değer kaybeden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ise ikinci seansta toparlanarak günü 0.5 kayıpla kapattı.

 

Haberin Devamı

Korkuyla gelen satış dalgası için uzmanlar, deprem sonrası nükleer sızıntının fiyatlamaya dahil edilmediğine ancak şimdi ciddi bir risk olarak görülmeye başlanmasına işaret ediyor.

 

ALTIN BİLE DÜŞÜYOR

Küresel piyasalarda daha çok nakite dönme eğilimi yaşanırken, güvenli yatırım aracı olan altına olan talep dahi sınırlı kalarak bu madenin fiyatında gerilemeye neden oluyor. Altının onsu bugün yaklaşık yüzde 2'lik düşüşle 1,400 doların altında bulunuyor.

 

Diğer taraftan petrolde de ilginç seyir yaşanıyor. Bir yanda Ortadoğu'da Suudi Arabistan'ın Bahreyn'e asker göndermesi gerilimi artırırken diğer taraftan Japonya'daki deprem sonrasında talepte yaşanacak düşüş, fiyatlarda azalış baskısı yaratıyor. Brent tipi ham petrolün varili 107 dolar, ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 97 dolar seviyesinde bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Tüm bu panik havasında talep gören tek yatırım aracı ise ABD Hazine tahvilleri oluyor. Güvenli liman olarak görülen 10 yıllık ABD hazine tahvilinin faizi 12 baz puan düşerek Aralık başından beri en düşük seviye olan yüzde 3.25'e gelmiş durumda.

 

ANALİSTLER İKİYE BÖLÜNDÜ

 

Analistler Japonya'daki gelişmelerin küresel piyasalara etkileri konusunda ise ikiye bölünmüş durumda. Bazı analistler, sert düşüşün küresel piyasalarda şimdi daha fazla etkili olacağını tahmin ederken, diğer kesim ise bu dalganın dışarıda takip edilmeyeceği ve düşüşün alım fırsatı olarak görüleceğini öngörüyor.

 

Marketwatch'a konuşan yatırım danışmanlığı şirketi Louis Capital Markets'ın Japon varlıkları birimi başkanı olan Ben Collett, "Hafta sonunda, Japonya dışındaki küresel algı oldukça iyimserdi... İşlemler yapıldıkça bu hava kayboluyor. Piyasayı yönlediren unsurlar sadece artan riskler, daha fazla olumsuz haber ve ortaya kötü sonuçlar çıkabileceği olasılığı olmuş durumda" dedi.

 

Haberin Devamı

Diğer taraftan başka bir analist ise Tokyo'da yaşanan panik satışını küresel piyasalarda tekrarlanmayacağını değerlendirmesinde bulundu.

 

180 MÄ°LYAR DOLARLIK ZARAR

 

Diğer taraftan büyük depremin ardından ortaya çıkan maddi zararla ilgili tahminlerde korkutucu boyutlara ulaşmış durumda.

 

Ekonomistler, bugünkü son kötü haberlerden önce toparlanma ve yeni inşaat çalışmalarının maliyetinin en az 180 milyar doları bulabileceğini belirtiyordu. Bu miktar dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 3'üne denk geliyor. Ekonomistlerin bir kısmı ise maliyetin GSYİH'nın yüzde 5'ine kadar çıkabileceğini öngörüyor.

 

Haberin Devamı

Ülkede bu karışıklık devam ederken, yetkililerden de halkı ve piyasaları sakinleştirecek açıklamalar ardı ardına geliyor.

 

Ekonomi Bakanı Kaoru Yosana, Japonya'nın üretim ve ekonomik gücünün azalmadığını, piyasalardaki tansiyonun da kısa zamanda düşeceğini tahmin ettiğini söyledi.

 

Maliye Bakanı Yoshihiko Noda da, borsadaki düşüşün nedenlerini geçici olduğunu savundu.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet  
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!