İznik'te tarihi Noel ayini

Güncelleme Tarihi:

İznikte tarihi Noel ayini
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hıristiyan alemi açısından kutsal sayılan yerlerden olan İznik, yarın tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yapacak.

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen 15 ülkenin Ortodoks patriği, İznik'te bulunan Ayasofya Müzesi'nde yapılacak ''Noel Ayini''ne katılacak.

İznik Belediye Başkanı Zeynel Abidin Turan, Ortodoks din görevlilerine ilgili ülkelerin İstanbul başkonsoloslarının da eşlik edeceğini söyledi.

Halen İstanbul'da konaklayan davetlilerin yarın karayolu ile İznik'e geçeceğini belirten Turan, Ayasofya Müzesi'ndeki ayinin saat 10.00-12.00 arasında yapılacağını kaydetti.

Turan, ilçede ayine ilişkin tüm hazırlıkların tamamlandığını, Ayasofya Müzesi'nin üzerinin de yağış olasılığına karşı özel bir çadır sistemiyle örtüldüğünü belirtti.

Bir süre önce yaşanan bombalı eylemler nedeniyle ilçede sıkı güvenlik önlemlerinin alındığını kaydeden Turan, ''Ayin, inanç turizmi açısından bulunmaz bir fırsat, önemli bir başlangıç. Ramazan ile çakışması da önemli bir özellik. Misafirlerimizi hoşgörü ve sevgiyle kucaklayacağız'' dedi.

İZNİK'İN ÖNEMİ
Roma İmparatoru Konstantin'in M.Ö. 325 tarihinde İstanbul'u alması, sosyal ve siyasi açıdan İznik'i de etkiledi. İsa peygamber hakkında yeni fikirler ileri süren piskopos Arius'un kilise düzenini ve Hıristiyanlık alemini sarsması nedeniyle İmparator Konstantin, bu fikirlerin tartışılması için Papa Silvester'den izin alarak, İznik'te bir saray yaptırdı ve ilk toplantının burada yapılmasını sağladı.

Konstantin'in başkan olarak hazır bulunduğu ve Papa temsilcisi Cordoba Metropoliti Hosuis'in huzurunda, M.S. 325 tarihinde yapılan ilk toplantıya (1. Konsül), 220-250 kadar piskopos katıldı.

M.S. 787 yılı 24 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında Hıristiyan aleminin 7. Konsülü de yine İznik'te yapıldı.

Hıristiyan dini bayramlarının tarih tespitinin yapıldığı birinci ve yedinci konsülün ardından, İznik, Vatikan 1962 konsülünde ''mukaddes kent sayılması amacıyla tez ileri sürülen'' bir dini merkez konumuna geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!