İzmir'e arsenik arıtma tesisi kuruldu

Güncelleme Tarihi:

İzmire arsenik arıtma tesisi kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 10:18

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sarıkız ve Göksu kuyuları için kurduğu “arsenik arıtma tesisinin” günde 259 bin metreküp su arıtacağı belirtildi.

Manisa'nın Muradiye beldesi Çullutepe mevkisindeki arıtma tesisi projesini üstlenen Culligan Italiana SPA-Nema Kimya Dış Ticaret Ortak Girişimi Proje Müdürü Osman Tutum,  tesisin saniyede 3 metreküp, günde 259 bin metreküp su arıtacağını kaydetti.

Arıtacağı su miktarı açısından “dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisini” kurduklarını belirten Tutum, şunları kaydetti:

“İzmir'in günlük su ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Sarıkız ve Göksu su kaynakları için kurulan tesis çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. 15 Aralık gününe kadar tesisin yüzde 80'lik bölümü tamamlanmış olacak ve bu tarihten itibaren saniyede 1.5 metreküp suyu arsenikten arıtacağız. Geriye kalan kısmı da en geç mart ayı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.”

TOPLAM 128 FİLTRE TANKI

Osman Tutum, basınçlı sisteme dayalı yapılan tesiste 128 filtre tankı bulunacağını ifade etti.

İçi mineral yüklü tankların arseniği tuttuğunu ve suyu temizlediğini kaydeden Tutum, tank içindeki minerallerin de zamanla kirlendiğini ve filtrelerin devre dışı kaldığını söyledi. Tutum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devre dışı kalan filtre grup ters dönerek kendisini temizlemekte ve suyu da tesis dışına atmaktadır. Burada temizlenen suyun saniyede 3 metreküp olduğu düşünülürse, dışa atılacak olan suyun miktarı da küçümsenmeyecek kadar fazla olacaktır. İşte bu noktada normalde dışa atılması gereken suyun arıtılarak yeniden tesisin içine sokulması amacıyla tesise ikinci bir arıtma tesisi daha yapılmaktadır.”

KUYULAR ARITMASIZ DEVREDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyundaki arsenik oranının sınır değerler üzerinde çıkmasıyla, önce, kuraklık kaynaklı arsenik oranı yüksek olduğu anlaşılan Göksu ve Sarıkız kuyularını kapatmış, kesintilerin gündeme gelmesiyle e yeniden bu kuyulardan kente su verilmeye başlamıştı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve İzmir Valisi Cahit Kıraç, şebeke suyunun içilmemesi ve gıda bileşeni olarak kullanılmaması yönünde vatandaşları uyarmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!