İzmir'de sel uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İzmirde sel uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2010 11:52

İZMİR Valiliği bugün öğleden sonra başlamak üzere salı günü de devam edecek şiddetli yağmur uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerinin bugün öğle saatlerinden itibaren kuvvetli yağış, gece saatlerinden itibaren çok kuvvetli yağış olacağı ve yağışın salı günü gece saatlerine kadar süreceğini gösterdiğine dikkat çekildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısı üzerine, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç'ın ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen genelgesinde; su baskını, elektrik kesintisi ve muhtemel kurtarma çalışmalarına ilişkin arama, kurtarma, sağlık, elektrik ve haberleşme ile güvenlik birimlerinin gerekli önlemleri almaları istendi. 

İÇ KESİMLERDE 2 İLA 4 DERECE ARTACAK

Hava sıcaklığı iç kesimlerde 2 ila 4 derece artacak. Bu arada batı kesimlerde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde yağışlar görüleceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye’nin batı kesimlerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde yağışlar görüleceği tahmin ediliyor. Yağışların; İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde çok kuvvetli, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Manisa ve Denizli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı iç kesimlerde 2 ila 4 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar genellikle güney ve güneydoğu zamanla batı kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, akşam saatlerinden sonra Kıyı Ege ve Marmara'nın batısında kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esecek.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; ; İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde çok kuvvetli, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Manisa ve Denizli çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden oluşabilecek olumsuz şartlara (sel, su baskını, yıldırım vb.) karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

BAZI İLLERDE HAVA DURUMU

Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL:  Parçalı zamanla çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı  (21)

ANKARA:  Parçalı ve az bulutlu, akşam saatlerinden itibaren çok bulutlu, gece saatlerinde sağanak yağışlı (22)

Haberin Devamı

İZMİR:  Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların çok kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar akşam saatlerinden sonra kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esecek. (25)

ADANA: Parçalı bulutlu (29)

ANTALYA: Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra il geneli sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı. (27)

SAMSUN: Parçalı ve az bulutlu (22)

ERZURUM: Parçalı ve az bulutlu (15)

DİYARBAKIR: Parçalı ve az bulutlu (26)

BÖLGELERDE HAVA DURUMU-

Yapılan son değerlendirmelere göre bugün bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar akşam saatlerinden sonra bölgenin batısında güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek. Sabah saatlerinde güneydoğu kesimlerinde sis görülecek.

Haberin Devamı

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde çok kuvvetli, öğle saatlerinden sonra Manisa ve Denizli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar akşam saatlerinden sonra Kıyı Ege'de kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esecek.

AKDENİZ: Parçalı zamanla çok bulutlu, Isparta ve Burdur çevreleri ile akşam saatlerinden sonra Antalya çevreleri aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu, akşam saatlerinden itibaren batısı çok bulutlu, gece saatlerinde Eskişehir, Ankara, Konya ve Kırıkkale çevreleri aralıklı sağanak yağışlı geçecek.

Haberin Devamı

‘Bin yılın soğuğu yok’

DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, “Ülkemiz açısından, ‘Bin yılın soğuğu olacak, buzul çağına gireceğiz’ gibi bir tahminimiz yok” dedi. Aksine sonbahar döneminde sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde olacağı tahmininde bulunduklarını belirten Çağlar, “Kış aylarında sıcaklık, uzun yıllar ortalamasının 1 derece altında olacak” dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi ülkelerin Meteoroloji Genel Müdürleri toplantılarının ikincisi, Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da başladı. Yarın sona erecek toplantıya EİT üyesi ülkeler Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan Meteoroloji Genel Müdürleri katıldı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bugün dünyada 24 saat sürekli çalışan 10 bin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan 6 binden fazma gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan 1000'den fazla meteoroloji istasyonu bulunduğunu söyledi. Türkiye'de 447'si yerde olmak üzere atmosfer, uydu ve radar gözlemleri yapılmakta olduğunu belirten Genel Müdür Mehmet Çağlar, “2011 yılı sonuna kadar 240 adet gözlem istasyonu ilavesi ile bu sayı 687'ye çıkacaktır” dedi.

EN ÇOK TIKLANAN SİTE

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 447 yerdeki otomatik gözlem sistemine ilave 6 radar, 61 uydu yer alıcı sistemleriyle yüzde 90'lara varan doğrulukta hava tahmini yaptığını kaydeden Mehmet Çağlar, hava tahminlerinin yayınlandığı genel müdürlüğün internet sitesinin günlük 3 milyon ziyaretçi ile en fazla ziyaret edilen siteler arasında yer aldığını belirterek, “Şampiyonuz” dedi.

‘BİN YILIN SOĞUĞU İDDİALARI RİVAYET’

Çağlar, toplantının açılış oturumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mehmet Çağlar, ‘Bin yılın soğuğu geliyor’ iddialarının rivayet olduğunu söyledi. Rus ve Polonyalı bilim adamlarına dayandırılan açıklamaların aslında ilk ağzından yapılan açıklamalar olmadığını söyleyen Mehmet Çağlar, “Ülkemiz açısından, ‘Bin yılın soğuğu olacak, buzul çağına gireceğiz’ gibi bir tahminimiz yok. Bilakis, sıcaklıkların sonbahar döneminde mevsim normallerinin üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Kış aylarında ise sıcaklık uzun yıllar ortalamasının 1 dereceye kadar altında olacak. Üç aylık ortalamada çok anormal bir durum değil. Ama bazı günler soğuk olacak, don olayları olacak, bazı günler sıcaklık artacak” diye konuştu.

Çağlar, “Yaptığımız çalışmalar kış ayında hafif bir soğuk olacağını, ama bunun bin yılın soğuğu olmadığını gösteriyor” dedi. İddiaların temel dayanağının Meksika Körfezi'nden başlayıp İngiltere'ye uzanan sıcak su akıntısı Gulf Stream'in zayıflaması olduğunu belirten Mehmet Çağlar, “Fakat bizim uydu fotoğraflarına, NASA'nın uydu değerlendirmelerine baktığımızda görünürde akıntıda bir zayıflama yok” dedi.

RİZE VE BURSA'YI UYARMIŞTIK’

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, küresel ısınmanın mevsimleri yeniden tanımlamayı gerektirir noktaya ulaşıp ulaşmadığına ilişkin soruya ise “Sıcaklıklarda 1980 yılında itibaren bir artış var. Daha ılık mevsimsel tanımlar yapılabilir. Ama yine kar yağacak, kış mevsimleri yine olacak. Mevsimlerde kayma söz konusu değil ama sıcaklıklarda artış söz konusu. Anormal derece iklim değişikliği yok. Dünya son yüzyıl içinde 0.74 derece sıcaklık artışı yaşarken, ülkemizde sıcaklık 0.64 derece arttı” yanıtını verdi.
“Meteorolojik kaynaklı afetlerde karakter değişikliği var mı?” sorusuna ise Genel Müdür Mehmet Çağlar, Türkiye'nin bu konuda şanslı ülkeler arasında yer aldığını belirterek, tropikal yağışlar, tsunami gibi afetlerin beklenmediğini söyledi. Mehmet Çağlar, Rize ve Bursa'da görülen meteorolojik afetlerde 24 saat öncesinden yerel makamları uyardıklarını belirtti. Genel müdürlüğün tahminlerini il ve saat bazında ve kaç saat süreceğine kadar açıkladığını vurgulayan Çağlar, erken uyarıya rağmen Bursa'da hasta bir kişin ölümünün önüne geçemediklerini kaydetti.

GENEL MÜDÜRDEN HAVA TAHMİNİ

Mehmet Çağlar, Türkiye genelinde sıcaklığın 3 ile 5 derece artmış durumda olduğunu söyledi. Bugünden itibaren Trakya başta olmak üzere Ege, Doğu Akdeniz ve İç Anadolu'nun batısına kadar gelen yerde yağış beklediklerini anlatan Çağlar, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, İzmir ve Aydın'da 50 kilograma kadar kuvvetli yağış tamnininde bulunduklarını kaydetti.

Mehmet Çağlar'ın verdiği bilgiye göre, yarın devam edecek yağışlar doğuyu da etkisi altına alacak. Çarşamba günü ise Antalya'da 24 saat içerisinde aşırı kuvvetli bir yağış var. 80 kilograma kadar yağış düşmesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!