İzmir'de bordro yakma eylemi

Güncelleme Tarihi:

İzmirde bordro yakma eylemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 16:26

ENERJİ Maden Sanayi Sendikası İzmir Şubesi üyeleri, ‘eşit işe eşit ücret’ denilerek açıklanan ek ödemelerin fiyaskoya dönüştüğünü öne sürüp, bordro yakma eylemi yaptı.

Şube Başkanı Alim Murathan, “Hükümete sesleniyoruz, Yüksek Planlama Kurulu kararını düzeltmelidir. Hükümet ekonomik krizin faturasını bir kez daha emekçilere çıkarmak istiyor. Karar düzeltilinceye kadar eylemlerimiz sürecek” dedi.

Bornova'daki Türkiye Elektrik İletişim A.Ş.'nin (TEİAŞ) önünde gerçekleştiren eyleme kurumun Bornova ve Karşıyaka çalışanları katıldı. Tarım Orkam Sen İzmir Şubesi'yle birlikte yapılan ortak açıklamada Alim Murathan, ücretlerinde hiçbir değişiklik olmadığını söyledi. 15 Ağustos 2008'den geçerli olmak üzere ödenmekte olan 136 YTL'lik denge tazminatına ilave olacak şekilde 103 YTL ek ödeme yapılarak bundan böyle denge tazminatı yerine ek ödeme verileceğinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ifade edildiğini belirten Murathan, şunları söyledi:
“Ek ödemenin sözleşmeli personele uygulanabilmesi için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı gerekiyordu. Her zaman Kanun Hükmünde Kararname paralelinde çıkan YPK kararları bu sefer çıkmadı. YPK'nın 26 Eylül 2008 tarih ve 2008/T-16 sayılı kararıyla sözleşmeli personele uygulanacak ek ödeme oranları düşürüldü. YPK kararı ile iki türlü mağduriyet yaratıldı. Birincisi teknik personele yapılacağı açıklanan oranların düşürülmesiyle yaşandı. İkincisi ise KİT'lerde sözleşmeli olarak çalışan idari personel (genel hizmetler ve yardımcı hizmetler grubu) denge tazminatı tutarı kadar ek ödeme verilerek ilave zammın kapsamı dışında tutuldu. Oysa hümkümet, denge tazminatı alan herkesin ek ödemeden faydalanacağını açıklamıştı. Güya ek ödeme ile farklı kurumlarda çalışıp aynı işi yapan fakat farklı ücret alanlar arasındaki dengesizlik giderilecek, özellikle de düşük ücret alanların maaşlarında bu şekilde iyileşme sağlanacaktı. Oysa bırakalım düzeltmeyi, KİT'lerde sözleşmeli çalışanların neredeyse tamamı ilave ek ödemenin dışında tutulmuştur. Bu uygulama AKP hükümetinin işçi ve emekçilere karşı olan tutumunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.”

İktidarın, açık olarak işyerlerinde çalışma barışını bozduğunu, ücret dengesizliğinin giderilmeyip aksine büyütüldüğünü öne süren Murathan, Başbakan'ın bir ay arayla aynı konuda iki ayrı karara nasıl imza atabildiğini sordu. Murathan karar düzeltilmedikçe eylemlerinin süreceğini kaydederken, sendika üyeleri açıklamanın sonunda bordrolarını yakarak protestoda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!