İzmir faylarına sualtında gözaltı

Güncelleme Tarihi:

İzmir faylarına sualtında gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 10:41

İZMİR ve çevresindeki depremleri yaratan aktif fay hatları ilk kez sualtında görüntülenmeye başlandı

Haberin Devamı

Sualtı kamerası ve sismik araştırma aletleriyle yapılan tespitlerle, fayların özellikleri, yönü, atımı, deniz tabanına etkileri belirlenerek üretebileceği depremler hakkında önkestirim yapılacak. Proje kapsamında Eylül-Ekim aylarında İzmir iç Körfez'deki faylar da incelenecek.

Türkiye Ulusal Jeodezi-Jeofizik Birliği (TUJJB) tarafından desteklenen ‘İzmir ve Çevre Körfezleri Aktif Faylarının İncelenmesi Projesi', Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü uzmanları tarafından Dokuz Eylül-1 Araştırma Gemisi'yle sürdürülüyor. Doç.Dr. Erdeniz Özel, Dr. Cem Günay, Dr. Mustafa Eftelioğlu ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Bade Pekçetinöz'den oluşan ekip, proje kapsamında son çalışmasını 2005 yılında İzmir'de 15 gün süresince en büyüğü 5.9 büyüklüğünde depreme neden Seferihisar Sığacık ve Demircili fay kırıklarında yaptı.

Haberin Devamı

Dr. Cem Günay, bugüne kadar İzmir ve Karaburun Yarımadası çevresinde kara jeolojisi ve tektonizması ile ilgili birçok çalışma yapıldığını söyledi. Ancak, karayla karşılaştırıldığında daha aktif jeotektonik haraketlilik gösteren İzmir ve çevresindeki körfezler ile Ege denizindeki çalışmaların oldukça yetersiz olduğunu belirten Günay, yürütülen projenin bu anlamda önemli olduğuna dikkat çekti. Dr. Günay, şöyle dedi:
“Projedeki amaç sismik yöntemlerle denizdeki çalışma sahalarında aktif güncel fayların tesbiti ve deniz tabanına olan etkilerinin araştırılmasıdır. Ayrıca bu aktif fayların sismolojik veriler ile denetlenmesi yardımıyla olası üreteceği depremler hakkında bir önkestirinim sağlanacaktır.”

Günay, İzmir Körfezi, Karaburun Yarımadası Türk Karasuları, Sığacık Körfezi, Doğanbey Körfezi ve Çandarlı Körfezlerinde yapılacak olan detaylı sismik çalışma ve değişik veri merkezlerinden elde edilecek olan sismolojik verilerin yardımıyla aktif faylar arası ilişkinin de açıklanmasının sağlanacağına dikkat çekti.

EYLÜL'DE İZMİR FAYI İNCELENECEK

Gülbahçe Körfezi'nden başlayan çalışma, Sığacık Körfezi ve Urla Demircili koyu çevresinde devam etti. Ekip, Sivil Savunma İzmir Arama-Kurtarma Birlikleri Sualtı ekipleri'nin sualtı kamerası ve Dokuz Eylül-1 gemisindeki sismik araç-gereçleriyle gerçekleştirdi. Günay, “2005 yılında kırılan, Demircili koyundan da geçen fayı ilk kez sualtında görüntüledik. Eylül ayından itibaren İzmir Körfezi'ndeki fay kırıklarının sualtı bölümünü inceleyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!