İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne baskın

Güncelleme Tarihi:

İzmir Büyükşehir Belediyesine baskın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2011 08:48

İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sabah erken saatlerde Konak’daki Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar ve Bayraklı Belediyeleri ile Aydın’ın Kuşadası Belediyesi’ne baskın yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki baskında 50 kişi gözaltına alındı. Bakan Günay ise baskının zamanlamasından rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İZMİR BELEDİYESİ'NE POLİS BASKINI / WEB TV

İŞTE AZİZ KOCAOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI / WEB TV

Polis ekipleri eş zamanlı baskınla Büyükşehir Belediyesi, ESHOT hariç aralarında Kültürpark’daki fuarcılık şirketi İZFAŞ da olmak üzere 14 şirket ve birime baskın yaptı. Ekipler aynı saatlerde Bayraklı ve Karabağlar Belediyeleri ile Aydın’ın Kuşadası İlçesi Belediyesi’ne de girdi. Polisler kapıları tutarak görevli olmayanları içeriye almadı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu da baskını haber alınca belediyeye geldi. Polisler operasyonla ilgili Kocaoğlu’na bilgi verdi. 

Polisin Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları, şirket genel müdürlerininin makamlarında aramalar yaptığı öğrenildi. İhaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk iddiasıyla yapılan baskında ihale belgelerine el konuldu.

50 GÖZALTI 

Haberin Devamı

1 yıl süren teknik takibin ardından özel yetkili  cumhuriyet savcılarının talimatıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve  Organize Suçlarla Mücadele Şubesi mali büro ekiplerince düzenlenen operasyonda,  aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ile  yardımcısı S.B'nin de bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı.

Bazı personelin evlerinde arama yapıldığı, çok sayıda kişinin ifadesinin  ise belediyede alındığı bildirildi.

Bu arada Bayraklı Belediyesi yetkilileri kendilerine yönelik bir operasyon olmadığını açıkladı. Ancak Büyükşehir Belediyesi’ndeki operasyonla bağlantılı Bayraklı Belediyesi’nde de arama yapılacağı öğrenildi. Operasyon ve arama kararının İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce verildiği bildirildi.

GÜNAY: "ZAMANLAMASINDAN RAHATSIZLIK DUYDUM"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir  Büyükşehir Belediyesinde yapılan aramanın zamanlamasından rahatsızlık duyduğunu  söyledi.

Bakan Günay, İzmir Valiliğinde düzenlenen EXPO 2020 ile ilgili basın  toplantısında, gazetecilerin İzmir Büyükşehir Belediyesindeki arama ile ilgili  sorusunu yanıtladı.

Olayı duyar duymaz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile  konuştuğunu, soruşturmanın içeriğini bilmediğini dile getiren Günay, şöyle  konuştu:
“Soruşturmada olan bir konuyla ilgili önyargı ifade etmek istemem, ama  zamanlamanın uygun olmadığını ben de düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, birkaç  aydan bu yana süren bir soruşturmaymış. Hemen seçim eşiğinde biz son derece  diyalog içinde İzmir ile ilgili fikirlerimizi söylediğimiz ortam içinde seçime  gitmeyi amaçlarken ve buna çalışırken, böyle yeni bir tartışmanın, çeşitli  çekişmelere vesile olacak bir tartışmanın ortaya çıkmış olmasından, yüksek sesle  ifade ediyorum: Rahatsızım, rahatsızlık duyuyorum. Bizim yargının herhangi bir  biriminin, herhangi bir işine karışmamız hukuk devleti kuralları içinde söz  konusu değil. Ben bu konuda gereken dikkatin, özenin gösterilmesini soruşturmada  görev alan emniyet birimlerinden rica ettim, ama bu konuda takibat izni veren  savcılara bir şey söylememiz mümkün değil. Altını çizerek söylüyorum: Bu  zamanlamadan rahatsızlık duydum.”

Valiliğe gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, olayla  ilgili yazılı açıklama yaptığını, başka açıklama yapmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

BİLGİSAYARLARA İNCELEME

Bu arada polislerin Büyükşehir Belediyesi’nden sarı zarflar içinde bazı evrakları götürdüğü gözlendi. Polis, bürokratların bilgisayarlarının hard disklerini götürmek istedi. Ancak belediye yetkilileri bunun belediyeyi kilitleyeceğini, hizmet veremez hale getireceğii söyleyip itiraz edince Emniyet’den bilgi işlem uzmanları çağırıldı. Hard disklerin kopyalanmasına başlandı.

CHP’DEN TEPKİ

Operasyonu öğrenince CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır ve bazı milletvekili adaylarıyla Büyükşehir Belediyesi önüne geldi. Yüksel burada yaptığı açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonla ilgili bilgi almak için geldik. Çok fazla bir bilgimiz yok. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyemiz Türkiye’de kanunlara, kurallara en çok uyan belediyelerimizden bir tanesidir. Bu konuda ilgili bakanlıklar da defalarca takdirlerini dile getirmişlerdir. Bu konu bize uzun süreden beri Türkiye’de var olan korku, bastırma, sindirme çabalarının bir devamı gibi geliyor. Eğer bu böyle ise siyasi etiğe siyasi ahlaka sığmaz. Bu hep ters tepmiştir. CHP’ye sahip çıkacaklarını biliyoruz. Bu konu duyulduktan sonra Tire’deki süt üreticisinden Bayındır’daki çiçekçilere, Urla’ya, Seferihisar’e kadar halkımızda infaal uyandırmıştır. Bunları bizler yatıştırıyoruz. Buraya da bilgi almaya geldik. Operasyonu düzenleyenlerin biran önce açıklama yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam da belediyeye gelip bilgi aldıktan sonra, "Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret ettik. Aziz Kocaoğlu kendisinden emin, yaptıklarının bilincinde. Kendisi bu olayı CHP’ye yönelik bir baskı olduğu düşüncesinde. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapacak" dedi.

KOCAOĞLU: "İKNA EDİCİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz  Kocaoğlu, belediyede yapılan aramaların gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna  edici açıklama beklediklerini bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamının önünde bekleyen  gazetecilere dağıtılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzalı  açıklamada şöyle denildi:
“Bu sabah erken saatlerde İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler  belediyemizde ve bağlı şirketlerle çeşitli aramalar gerçekleştirdi. Bilgim sadece  bununla sınırlı. Tüm İzmirliler gibi emniyet yetkililerinden bu aramaların  gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna edici açıklama bekliyoruz.”

Öte yandan, bir polis memurunun, bazı belgeleri ağzı bağlı poşetle belediye binasından  çıkardığı görüldü.

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLİ OYAN’DAN TEPKİ

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaretin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Seçime 40 gün kala böyle bir operasyon neden yapılır? İçişleri Bakanlığı kime bağlıdır? Bu işler olur mu nereye kadar, çıkıyor hangi noktadan bu talimatlar veriliyor ona bakmak lazım. Bu bir baskıdır. Medyaya, yargıya kurulan baskı neyse CHP’ye kurulan baskı da aynı şeydir. Bu İzmirliler’in çok sert tepkisiyle karşılaşacaktır buna emin olun. İzmir’deki iddiamız eskisinden daha fazladır. Eskiden neyse onun bir fazlasını çıkaracağımızdan emin olun. İktidarın bu tür baskıları aslında Türkiye’yi götürmek istedikleri baskı rejiminin bir kişisel mutlakiyet rejiminin işaretlerini vermektedir. Galiba bu son İzmir operasyonuyla iktidar gerçekten baltayı taşa vurmuştur. Operasyon şirketler üzerinde yapılıyor. Birtakım belediyelerde Kayseri, Elazığ’da iktidar partisi belediye başkanlarının çok açık yolsuzluk olayları var ve bunlar belgelenmiştir. Bunlarla ilgili soruşturma yapmayan iktidarın CHP’li belediyelere sürekli müfettiş yollaması gariptir. CHP’li belediyelerde sürekli müfettişler var, demirbaş niteliğindeler. Maliye Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni örnek belediye göstermiş iken bu uygulamanın olması bir paradoks. Aynı Hükümet’in Maliye Bakanı ki esas olarak bu bakanlıktır işlerin başında olması gereken İzmir’i örnek gösteriyor. Şimdi İçişleri Bakanlığı üzerinden böyle bir baskı ortaya çıkıyor. Seçime çeyrek kala AKP, acaba bir şey yapabilir miyiz? Buradan bir menfaat sağlayabilir miyiz? İzmir’i bu nedenle bir avantaj sağlayabilir miyiz? Diye düşünüyor. Bu, AKP’nin Türkiye’ye yakışmadığını göstermektedir. Kocaoğlu’nu çok rahat gördüm, tereddütü yok. O da olaya daha fazla milletvekili çıkaracağız diye bakıyor."

Haberin Devamı

GENEL SEKRETER GENÇ: "DEVLETİMİZ SAĞOLSUN, İFTİRACILAR KAHROLSUN"

Bu arada gözaltına alınan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Genç burada ne olduğunu soran gazetecilere, "37 yıllık memurum. Devletimiz sağolsun, iftiracılar kahrolsun. Seçim üstü siyaset yapıyorlar" dedi.

Gözaltına alınanlar arasına bir süre önce Aziz Kocaoğlu tarafından görevden uzaklaştırılan ancak mahkeme kararıyla dönünce yetkileri alınan Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser’in de bulunduğu öğrenildi. Yine Protokol Müdürü Zeki Karatay’ın da gözaltında olduğu bildirildi.

CHP İL BAŞKANI BAYIR: ÇILGIN PROJELERİ BU

CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan baskın konusunda, "AKP İzmir’le ilgili çılgın projelereni açıklayacaktı. Çılgın projelerinin ne olduğu ortaya çıktı. Büyükşehir’e baskın yapıldı. Bu yapılanları İzmir halkı çok iyi görüp değerlendiriyor" dedi.

KOCAOĞLU: "RAHATSIZ DEĞİLİM"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!