İzmir Barosu eski başkanı Özkan öldü

Güncelleme Tarihi:

İzmir Barosu eski başkanı Özkan öldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2013 13:11

İZMİR Barosu eski başkanlarından Noyan Özkan, Urla’da sabah yürüyüşü yaparken yolda düşüp öldü. İlk incelemede, Özkan’ın kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği belirlendi.

2000-2002 yılında İzmir Barosu Başkanlığı yapan Noyan Özkan, sabah sporu için Urla İskele Mahallesi’nde yürüyüşe çıktı. 2175 Sokak’a geldiğinde, tansiyon hastalığı bulunan Özkan, birden yere düştü. Avukat Özkan, düştüğü yerin yakınında evi olan bir kadına, cep telefonunu evde unuttuğunu, tansiyon hastası olduğunu, ambulans çağrılmasını söyledi. Kısa sürede olay yerine gelen ambulanstaki görevlilerin ilk müdahalesinin ardından Urla Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Özkan, yaşamını yitirdi. Yapılan ilk incelemede, Noyan Özkan’ın kalp krizi sonucu öldüğü belirtildi.

1990’lı yıllarda İzmir Barosu bünyesinde 12 arkadaşıyla çevre hareketine öncülük yapan Özkan, Konak Meydanı’na galleria yapılması, Kordon’un doldurularak 6 şeritli yol geçirilmesi, metronun viyadüklerle kent içinden geçirilmesi gibi projelerle, altın madenleri, termik, nükleer santrallere karşı hukuk mücadelesi yürütmüş, birçoğunu engellemişti. Özkan Baro başkanlığının ardından uluslararası çevre hukuku konusuna yönelirken bu konuda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biri olarak gösterildi. Hukuk camiasında çok sevilen Özkan’ın ani ölümü sevenlerini şoke etti.

NOYAN ÖZKAN KİMDİR?

Avukat Noyan Özkan, 1953 yılında Zonguldak’ta dünyaya geldi. 1977 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Özkan, 1978 yılında girdiği İçişleri Bakanlığı’nda 1981 yılına kadar Maiyet Memurluğu yaptı. Sivas’ın Koyuluhisar, Trabzon’un Yumra ve Zonguldak’ın Ulus ilçelerinde Kaymakam olarak görev yaptı. Askerlik döneminden sonra 1983 yılında Bakanlıktan istifa etti ve İzmir’de avukatlık mesleğine başladı.

Evli ve bir kız çocuğu olan Noyan Özkan, Türkiye’deki çevre kurumlarını temsilen yurt dışındaki toplantılara katıldı. Özkan ayrıca, IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Örgütü) vea IBA (Uluslarası Barolar Kurumu) üyesiydi. Radyoda Kent ve Çevre adlı program hazırlayıp sunan Özkan, Milliyet Ege ekinde Kent ve Çevre adlı köşeyi yazdı. İzmir Çevre Harekatı Avukatları Grubu’nda 8 yıl süre ile İzmir ve Türkiye ile ilgili (Bergama Siyanürlü Altın, Akkuyu Nükleer Santral, Konak Alanı Galleria, Kordonboyu, Karşıyaka Katlı Otopark, Kokarkoy, İnciraltı, Egepalas, Gökova/Yatağan Termik Santralleri) gelecek kuşakları etkileyecek çevre koruma savaşımlarında yer aldı. Baro yayınlarından ’Uluslararası Çevre Sözleşmeleri’, ’Çevre Hakkı’ ve ’ 17 Ağustos Depremi Hukuki Tespitler’ kitap ve kitapçıkların hazırlanmasına katkıda bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!