İzmir banliyö hattında ilk yolculuk

Güncelleme Tarihi:

İzmir banliyö hattında ilk yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2010 17:45

İZMİR'in kuzey ve güneyini birbirine bağlayan 79 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nde, Cumaovası - Alsancak arasındaki 22 kilometrelik ilk etabında seferler başladı.

Hattın Aliağa'ya kadar uzanan tamamı ise 29 Ekim'de hizmete girecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortak projesi, yine yüzde 50 ortak kurulan İZBAN A.Ş. tarafından işletilecek.

Cumaovası-Halkapınar-Alsancak arası 22 kilometrelik hatta başlayan seferlerin ilk yolcuları ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, TCDD Genel Müdürü Sülayman Karaman, TBMM Başkan Vekili CHP İzmir milletvekili Güldal Mumcu, CHP İzmir milletvekilleri Abdürrezzak Erten, Oğuz Oyan ile AK Parti İzmir milletvekili İsmail Katmerci oldu. İlk yolculuğa CHP ve AKP İl Yönetim kurulu üyeleri, meslek odaları temsilcileri de katıldı.

YILDIRIM: “YILDA 200 MİLYON YOLCU”

Cumaovası İstasyonu'nda Bakan Yıldırım ve Önder Sav başta olmak üzere konuklara özel yapımış büyük boyutla kentkart hediye edildi. Yıldırım İzmir'in heyecanla beklediği günün geldiğini söyledi. Projenin Büyükşehir Belediyesi ve TCDD'nin ortak projesi olduğunu belirten Bakan Yıldırım,“Ortak şirket İZBAN işletecek. Yılda 200 milyon yolcu taşınacak” dedi. Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Bakan Yıldırım,“Hem havaalanından şehir merkezini bağlayan bir raylı sistem hem de bu uzunluk ve kapasitede toplu taşımacılıkta ilk banliyö projesidir. İzmir trafiğini de büyük ölçüde rahatlatacak. Mevcut metroya da Halkapınar'da entegre sağlanacak. İzmirliler daha rahat, konforlu seyahate kavuşacak” dedi. Bakan Yıldırım, projenin kuzey aksı olan Aliağa'ya kadar olan kısmının 2 ay içinde tamamlanacağını söyledi.

SAV: “FARKLİ SİYASİ PARTİLERİN HİZMET DAYANIŞMASI'

Aziz Kocaoğlu ise konuşma yapmadı. Bunun yerine CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın konuşacağını anons etti. Önder Sav, toplu taşımacılıkta önemli bir hizmetin açılışının yaptıklarını söyledi. Siyasal iktidar ile yerel yönetimin değişik siyasal partilerden de olsa önemli olan hizmet için biraraya gelmeleri olduğunu belirten Sav,“İzmir'deki bu proja farklı siyasi partiden insanların halka hizmet için nasıl biraraya geldiğinin iyi bir örneği oldu. Toplu ulaşımdaki önemi kadar trafiğe de soluk aldıracak proje için TCDD'nin gösterdiği anlayış ve Büyükşehir Belediyesi'nin dayanışmasını kutluyorum” dedi.

Yıldırım ve Sav'ın konuşmalarının ardınan, konuklar Cumovası İstasyonu gişelerinden kentkartlarını gösterip geçti. İstasyon'da çocuklar Bakan Yıldırım'a çiçek verdi. İlk seferde Bakan Yıldırım ve Sav yanyana oturdu. Vali Cahit Kıraç karşı koltuklarında otururken, Kocaoğlu ayakta durmayı tercih etti.

İNKILAP İSTASYONUNDA EYLEM

Banliyo sistemi ilk yolculuğu İnkılap İstasyonu'nda semt sakinlerinin eylemiyle karşılaştı. Bu seferden önce Nazilli-Aydın-İzmir trenini durduran semt sakinleri, daha sonra da Bakan Yıldırım'ın içinde bulunduğu banliyo trenini durdurdu. Eylemi kapalı devre kameralardan daha önceden gören Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, vagon kapısından eylemci çevre sakinleriyle konuştu. Önce “Yuh” diye bağıran eylemcilere Başkan Kocaoğlu, asansörlü, yürüyen merdivenle yaya üstgeçiti yapılacağın sözü verdi. Bu söz üzerine Kocaoğlu alkış aldı. Ancak eylemi düzenleyen Abdülmenat Aksoy ve mahalle temsilcisi olduğu söyleyen bir grup üstgeçitin yolu daraltacağını, bazı dükkanları önünü kapatacağını gerekçe göstererek yeraltında tüp geçit istediklerini söyledi. Trenin beklemesi uzayınca Vali Kıraç, temsilcileri trene davet etti. Kocaoğlu, trende yarın saat 11.00 'de randevu verdi. Sorunu çözeceklerini söyledi. Bakan Yıldırım ve ilk yolcular Alsancak İstasyonu'nda sistemin kontrolönü sağlayan merkezi gezdi. İlk yolculuk Halkapınar Aktarma İstasyonu'nda sona erdi.
Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi Projesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir belediye ile bir kamu iktisadi teşekkülünün kurduğu ortaklık çerçevesinde yürütüldü. Proje, TCDD'ye ait 1856 yılında inşa edilen demiryolu hattının modernize edilmesi, hemzemin geçitlerin kaldırılarak, güzergahın önemli bölümlerinin alt ve üst geçitlerle, tünellerle geçilmesi ve modern istasyonlar kurulması, hızlı ve çağdaş bir banliyö sistemine dönüştürülmesi esasına dayandırıldı. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina'nın girişimleriyle 2000 yılında TCDD'yle proje yapımında ilk protokol yapıldı. TCDD'nin sinlayizasyon ve elektrifikasyon için yaptığı ihale de proje kapsamına alındı. Büyükşehir Belediyesi, istasyon, alt-üstgeçit ve tünelleri kapsayan inşaat sürecini Piriştina döneminde 2004 yerel seçimleriden önce başlattı. Ancak, 2005-06 yıllarında duran Büyükşehir Belediyesi-TCDD ilişkileri 2007 yılından itibaren yeniden başlayınca, proje devam etti. Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar proje için 535 milyon TL harcadı. TCDD ile ortak İZBAN A.Ş.'nin ödeyeceği yaklaşık 400 milyon TL'lik vagon ve depo alanı gibi işletmeye ait olacak araç ve tesislerin maliyetinin yarısını da Büyükşehir Belediyesi ödeyecek. TCDD ise mevcut hattı bedelsiz olarak projeye dahil etmesini yanısıra, sinyalizasyon-elektrifikasyon, ihata duvarları, iki istasyon yapımı için 165 milyon Dolar (247 milyon TL) harcadı. Ayrıca İZBAN A.Ş. harcayacağı 400 milyon TL'nin yarısını üstlenecek.

29 EKİMDE 79 KİLOMETRE HAT

Aliağa-Menderes arası 79 kilometrelik hattın tamamı 29 Ekim'de hizmete açılacak. Halkapınar-Aliğa arası 57 kilometrelik hattın elektrik telleri Eylül ve Ekim aylarında döşenecek. Hizmete giren Menderes-Halkapınar-Alsancak istasyon arası hatta iki ay boyunca 30 dakikada bir sefer yapılacak. Güzergahın tamamında 31 istasyon olacak. Hatta kuzey ve güney aksı olarak iki farklı istikamete taşımacılık hizmeti verilecek. Kuzey Aksında Aliağa'da başlayan yolculuk; Biçerova - Hatundere istasyonları üzerinden Menemen'e ulaşıyor. Menemen İstasyonu'ndan Egekent 3-Ulukent-Egekent-Sanayi İstasyonları ile Çiğli'ye, Çiğli İstasyonu'ndan Mavişehir - Şemikler - Nergis İstasyonları ile Karşıyaka İstasyonu'na varılacak. Karşıyaka İstasyonu üzerinden; Naldöken - Turan - Bayraklı ve Salhane İstasyonlarını geçerek aynı zamanda aktarma merkezi de olan Halkapınar'dan güney aksına devam edilecek.

Güney Aksında ise Halkapınar üzerinden Alsancak - Kemer İstasyonları ile yine bir aktarma merkezi görevini alan Şirinyer İstasyonu'na ulaşılacak. Şirinyer İstasyonundan Koşu - İnkılap - Semt Garajı - ESBAŞ - Gaziemir - Sarnıç - Havalimanı - Menderes'ten sonra güney aksı son istasyon olan Cumaovası Depo alanında bitecek.

İKİ TÜNEL VAR

Hat üzerindeki en önemli inşaatlar tüneller oldu. Karşıyaka Tüneli 3260 metrelik uzunluğunda yapıldı. Üzeri yeşil alan olarak düzenlenecek. Tünel boyunca 3 adet yer altı (Alaybey, Karşıyaka, Nergis) ile bir adet yerüstü (Naldöken) istasyonu yapıldı. Hattın yeraltına girdiği noktalardan biri de Şirinyer Tüneli oldu. Bu tünel de 2 kilometre uzunluğunda yapıldı.

15 AKTARMA İSTASYONU

Banliyö sisteminin diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonu sağlamak için güzergah boyunca, Aliağa, Biçerova, Hatundere, Menemen, Ulukent, Egekent, Çiğli, Mavişehir, Salhane, Halkapınar, Kemer, Şirinyer, Semt Garajı, ESBAŞ, Sarnıç istasyonlarında toplam 15 adet aktarma merkezi planlandı. Yayaların istasyonlara ulaşımı ve demiryolunu emniyetli bir şekilde geçmelerini sağlamak için 52 adet yürüyen merdivenli, asansörlü alt-üst geçit planlandı ve büyük bölümü inşa edildi. İzmir Banliyö sistemi üzerinde bulunan istasyonlarda; yolcuların ulaşım rahatlığı ve konforu bakımından 97 asansör, 88 yürüyen merdiven tesis edildi.

KAPATILAN HEMZEMİNLER SORUN OLDU

Kentiçinde kapatılan hemzemin geçitler sorun yarattı. Bazı bölgelerde yakında üst ve alt geçit olmadığı için vatandaşlar protestolarda bulundu. Gaziemir hat boyundaki bu sorun 3 yaya üst geçiti inşaatının başlamasıyla son buldu. Çiğli, Bayraklı ve Gürçeşme'de ise üstgeçitler için ihale çalışması başlatıldı.

VAGONLAR İSPANYA'DA YAPILDI

Hatta hizmet verecek üçer vagonlu 33 elektrikli banliyö tren setinden oluşacak 99 vagonun tamamı klimalı olacak. En ileri teknolojik ekipmanlarla donatılmış olan tren setleri, iç dizaynı da konforlu ve rahat seyahat imkanı sağlayacak şekilde tasarlandı. Araçlar saatte 140 kilometre sürat yapabilecek. İspanyol CAF firması tarafından üretilen vagonlar İzmir'e geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!