İzin verin, ‘Örtülü Ödenek’i açıklayayım

Güncelleme Tarihi:

İzin verin, ‘Örtülü Ödenek’i açıklayayım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2002 01:59

Rahşan Ecevit yanlıları tarafından Hüsamettin Özkan'ın örtülü ödenekte usulsüzlük yaptığı iddiaları basına sızdırılınca, müthiş bir savaş patlak verdi. Özkan da Ecevit'e mektup yazıp, örtülü ödenekten yaptığı tüm harcamaların belgesinin elinde olduğunu, izin verirse bunları açıklayacağını söyledi.

Seçim hazırlıklarıyla meşgul olan Ankara, dün DSP ile yollarını ayıran Hüsamettin Özkan ve DSP yönetimi arasında patlak veren ‘‘örtülü ödenek savaşı’’na sahne oldu. Başbakanın eşi ve DSP Genel Başkan YardımcısıRahşan Ecevit'e yakın bazı bakan ve milletvekilleri, önceki gün Hüsamettin Özkan'ın örtülü ödenek ödemeleriyle ilgili soruşturma başlatıldığı iddiasını yaydılar.

Aynı çevreler, Özkan ve eski Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'ın, görevden ayrılırken kendilerine Mercedes araç tahsis ettirdiklerini de öne sürdüler. Ayrıca Şağar'ın ‘‘Milli Alarm Yönergesi’’ dosyasını kaybettiği iddiasını ortaya attılar.

İLGİNÇ SAVAŞ

Dün bu iddialar, bazı gazetelerde yer alınca Ankara'da ilginç bir savaş başladı. Hüsamettin Özkan, Rahşan Ecevit yanlılarının beklemediği bir çıkış yaparak, Başbakan Bülent Ecevit'e bir mektup gönderdi. Ecevit'e meydan okuyan Özkan, devlet teamülleri gereği her ay Maliye Bakanı tarafından ibra edildikten sonra imha edilmesi gereken örtülü ödenek belgelerini 42 ay boyunca saklamıştı.

RUTİN BİR İŞLEM

Özkan,
elinde 42 aylık ödeme belgeleri bulunduğunu açıklayarak, Ecevit'e, ‘‘İzin verin bu belgeleri tek tek açıklayayım’’ çağrısı yaptı. Özkan, Ecevit'e gönderdiği mektubu basına da açıkladı.

Özkan'ın bu beklenmedik atağı üzerine, taktik değiştiren Rahşan Ecevit yanlıları, bu defa başka bir iddiayı ortaya attılar. Buna göre Özkan, istifasından 24 saat önce Başbakan Ecevit'e 2.7 trilyonluk bir örtülü ödenek ödemesi imzalatmak istemiş, ancak Ecevit bu belgeyi imzalamamıştı.

Rahşan Ecevit yanlıları, Özkan'ın alabilmesi halinde bu parayı kendi amaçları doğrultusunda kullanmak üzere yanında götüreceğini ima ettiler.

Ancak bu iddia da Özkan ve eski müsteşar Şağar tarafından çürütüldü. Çünkü usulsüzlük gibi gösterilmeye çalışılan bu olay, örtülü ödenekle ilgili olarak yılda birkaç kez yapılan rutin bir işlemden ibaretti. Tanıtma Fonu'nda biriken gelirlerin belli bir oranı, yılın belli dönemlerinde örtülü ödenek hesabına gelir kaydediliyor ve bu hesaba aktarılıyordu.

Tanıtma Fonu'ndan 2.7 trilyon liranın örtülü ödenek hesabına aktarılmasına ilişkin belge, Özkan'ın istifasından 5 gün önce Başbakan tarafından imzalanmıştı. Ancak Özkan 8 Temmuz'da istifa edince Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Füsün Koroğlu, bu belgeyi iade etmek yerine olay haline getirmişti. Koroğlu, Başbakan'a, bu paranın hiçbir şekilde Özkan'a verilmemesi yolunda, örtülü ödenek hesabının bulunduğu Vakıflar Bankası'na hitaben yazı gönderilmesi için bir olura imza attırmıştı.

GÜREL’E DEVREDİLDİ

Halbuki, Özkan ayrıldığında örtülü ödenekte toplam 1.5 trilyon lira bulunmaktaydı. Bu para düzenlenen bir tutanakla, Özkan'ın yerine gelen yeni Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel'e devredilmişti.

Nitekim Ahmet Şağar da, Hürriyet'e, ‘‘Biz ayrılırken örtülü ödenek hesabında Şükrü Sina Gürel'e 1.7 trilyon lira para devrettik’’ dedi.


Özkan’ın mektubu

Sayın Bülent Ecevit Sayın Başbakanım,

Akşam Gazetesi'nin bugünkü nüshasında ‘‘Özkan dönemine büyük inceleme’’ başlığı altında yayınlanan haberde görevden ayrıldığım tarihten önceki dönemde örtülü ödeneğin kullanımına ilişkin olarak kamuoyunda tereddüt yaratacak ifadeler kullanılmıştır.

Bu nedenle 1 Mayıs 2002-10 Temmuz 2002 tarihleri arasındaki örtülü ödenek kullanımlarını basına açıklamak üzere gerekli iznin acilen verilmesini istiyorum. Gerek gördüğünüz takdirde 42 aylık döneme ya da uygun göreceğiniz herhangi bir döneme ilişkin bilgi ve belgeleri de açıklayacağım.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

H.Hüsamettin Özkan

İstanbul Milletvekili
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!