‘İtirafçı’ya isyan

Güncelleme Tarihi:

‘İtirafçı’ya isyan
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özdemir Sabancı'yı teröre kurban veren Sabancı Ailesi, suikast sanıklarından Mustafa Duyar'ın ‘‘itirafçı’’ kabul edilmesine sert tepki gösterdi. Emniyet'in bu konuda DGM'ye olumlu görüş bildirmesi üzerine Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı imzasıyla Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Yılmaz'a gönderilen, basına da açıklanan yazıda, ‘‘Bu tür cinayetleri işleyenlerin cüretlendirildiği’’ belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Sabancı suikasti sanıklarından Mustafa Duyar'ın itirafçı olması konusunda mahkemeye olumlu görüş bildirmesi, Sabancı Ailesi'ni isyan ettirdi. Kanlı baskında yaşamını yitiren Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı ve avukatı Vehbi Kahveci'nin imzasıyla dün yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanı'nın İtirafçı Yasası'nı yorumlamakta, zorlama yolunu seçtiği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Bakanlar Kurulu üyeleri ve TBMM üyelerine gönderildiği belirtilen açıklamada, ‘‘Ülkede tedirginlik yaratan bu tür cinayetleri işleyenlerin, bizzat yetkililer tarafından cüretlendirildiği intibaının arkasındaki gerçek düşüncenin kamuoyuna açıklanması gerektiğine inanıyoruz’’ ifadesine yerverildi.

TBMM YANILTILDI

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, bir soru önergesine cevaben verdiği ve TBMM'ye gönderdiği 11 Mart 1998 tarihli yazısında, 3419 sayılı 'Bazı Suç Failleri Hakkında Uygulanacak Hükümlere Dair Kanun'un, halen yürürlükte olduğunun belirtilmesi de eleştirildi. Açıklamada, yasanın 28 Mayıs 1995 tarihinde yürürlük süresinin sona erdiği belirtilerek,‘‘Dolayısıyla yürürlükte olmayan bir kanunun herhangi bir maddesinin uygulama kabiliyetinin bulunduğunu kabul etmek, hukuk dışı bir beyandır. O halde, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni yanıltmıştır’’ denildi.

YETKİ KARMAŞASI

İstanbul DGM'nin talebi üzerine, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yazılan yazının imza kısmında, bakan adına müsteşar yardımcısının adı ve imzasının bulunması, sıfat-yetkinin aşılması veya sıfat yetki karmaşası olarak değerlendirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısında yeralan, ‘‘Sanık Mustafa Duyar'ın, 22 kişinin yakalanmasına yardımcı olduğu’’ beyanına karşın, 7 kişi hakkında dava açıldığına dikkat çekilerek, ‘‘7 kişinin 22'ye çıkarılabilmesini anlamak mümkün olmamıştır’’ denildi.

Açıklamada, ‘‘Mustafa Duyar'ın Suriye'deki beyanlarından çok önce polis, hadiseyle ilgili kişileri tespit etmiş, Ercan Kartal, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'la ilgili bilgiler belirlenmiş, bunların büyük kısmı basında yeralmıştır. Dolayısıyla, Mustafa Duyar'ın beyanlarını bir çeşit yepyeni ihbar veya bilgi olarak kabul edebilmek mümkün değildir’’ denildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!